4.2.2018 klo 07:04
Uutinen

Kanadan kautta katsastajaksi

Seinäjokinen Milla Korpela johtaa vanhempiensa perustamaa katsastusasemaa yhdessä kanadalaismiehensä Jeff Brouwerin kanssa.

Parikymppinen Milla Korpela karisti Etelä-Pohjanmaan lakeudet ja lähti opiskelemaan yli 6 000 kilometrin päähän Kanadaan. Kymmenisen vuotta sitten tehdyllä muutoksella oli käänteentekevät seuraukset.

Toronton miljoonakaupungissa hän tutustui Jeff Brouweriin. Kanadalaismieheen, jonka perheellä oli logistiikka- ja huolinta-alan yritys.

Pohjois-Amerikassa Korpelan vastuulle kuului perheyrityksen kirjanpito, Brouwerille asiakaspalvelu, tämän myös johtaessa yritystä yhdessä veljensä kanssa.

– En ole koskaan aiemmin ollut töissä missä muualla kuin perheyrityksessä. Täällä Pohjanmaalla ja Kanadassa. Yrittäjyys on ollut aina lähellä sydäntäni, Korpela sanoo.

Kotona Seinäjoella isä Ossi Korpela mietti parikymmentä vuotta vanhan Lännen Autokatsastuksen tulevaisuutta.

– Emme halunneet antaa tätä asemaa pois vaan varovasti lähestyimme nuorta väkeä, olisiko heillä intoa jatkaa, Ossi Korpela muistelee.

Intoa oli, myös vävypojalla.

– Olimme puhuneet siitä aiemminkin. Paluusta Suomeen ja siitä, miltä elämä täällä Etelä-Pohjanmaalla voisi maistua. Toki suomea taitamattoman Jeffin työtilanne hieman askarrutti, Milla Korpela luonnehtii.

– Ja vierailleet varmasti 20 kertaa kaikkien vuosien aikana, Brouwer lisää.

”Olemme aika spontaaneja”

Viime keväänä sukupolvenvaihdos nytkähti eteenpäin. Toukokuussa kaksikko saapui Seinäjoelle.

– Olemme aika spontaaneja, emme niin miettineet tulevaa tai seurauksia. Kun parhaansa tekee, niin asiat kyllä järjestyvät. Esteitä ja hidasteita on tullut eteen aiemminkin, mutta kaikesta on selvitty, Milla Korpela luonnehtii.

– Äitini oli hetken aikaa [lähdöstämme] vähän surullinen, Brouwer sanoo.

Ossi Korpela muistaa sukupolvenvaihdoksen ”tarkkana prosessina”.

– Olimme yhteydessä lukuisiin asiantuntijoihin, esimerkiksi veroseuraamusten takia.

Katsastusaseman arjen opiskelu alkoi kesäkuussa.

– Kaikkea ei voinut ottaa lautaselle samaan aikaan. Esimerkiksi rekisteröintien toimenpiteet ja niissä käytettävä ohjelma olivat muuttuneet. Yhdelle ihmiselle olisi tullut ihan liikaa asioita yhdellä kerralla, Milla Korpela luonnehtii alkuvaihetta.

– Olemme saaneet uutta näkökulmaa tähän hommaan. Nuoret näkevät asian toisella tavalla, tietävät parannuskohteet. Me vanhemmat olemme vähän kaavoihin kangistuneita, vuodesta 1973 katsastajana toiminut Ossi Korpela myöntää.

Isä korostaa, että vanhemmat haluavat olla liiketoiminnassa taka-alalla.

– Digiaika on ollut meille kauhistus. Emme hallitse Googlea ja muita, vaan käännymme nuorekkaan työvoiman puoleen.

Vuosikymmenten kokemus on kuitenkin voimavara, jota Lännen Autokatsastuksessa halutaan hyödyntää.

– Isä tuntee asiakkaat, Milla Korpela korostaa.

– Varsinainen työ on edelleen aika samanlaista. Haluamme erottautua hyvällä palvelulla. Muutamat asemat myyvät lamppuja ja pyyhkijänsulkia. Se ahdistaa asiakkaita, että on joku ”velvoite” ostaa, Ossi Korpela sanoo.

”Toivon saavani ihmiset viihtymään”

Hän vannoo vakioasiakkuuksiin.

– Ei tuijoteta hintoja vaan jos on saanut hyvää palvelua, niin asiakas tulee vanhaan paikkaan. Kun normaalikatsastus on kerran vuodessa, niin ei kympin hintaeron pitäisi ratkaista kovin paljon.

– Yritin markkinoida porukalle asiakaspalvelun tärkeyttä, että he kättelisivät vähintään yhtä asiakasta päivässä. Ehkä se jää silloin veriin. Jos asiakas lähtee positiivisella mielellä, hoitaa hän autoaankin hyvin vuoden mittaan. Jos taas kiroillen ja pitkin hampain, ei hän tee kulkupelilleen mitään.

Lännen Autokatsastuksessa järjestetään henkilöstöpalaveri kuukausittain.

– Haluamme kuulla henkilöstön mielipiteitä, käskyttämällä ei saada mitään aikaan. Esimerkiksi ehdotus lauantaityöstä tuli henkilöstön suunnalta pari vuotta sitten, samoin työajan laajennukset, Ossi Korpela kertoo.

Milla Korpela myöntää jännittäneensä paluuta, vaikka paikka onkin entuudestaan tuttu.

– Kanadassa miehet tekevät paljon keskenään hommia, täällä on ehkä vähän tasa-arvoisempaa. En ole saanut keneltäkään palautetta, että ”mitä sää likka täällä teet”. Itse en näe sukupuoltani minkäänlaisena ongelmana ja on vaikea ajatella, että kukaan muukaan näkisi. Vaikka ennakkoasenteita voi silti olla, kun tulemme ”pystymetsästä”. Toivottavasti pystymme omalla toiminnalla todistamaan ne vääriksi.

Korpelan toiveena on olla johtaja, joka saa ihmiset viihtymään. Niin 12-henkisen henkilökunnan kuin asiakkaatkin.

– Uskon, että pystyn käyttämään psykologian oppeja työssäni.

”En pysty irtisanomaan ketään”

Katsastusala on muutosten kourissa. Toukokuussa voimaan tuleva uusi laki harventaa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Uuden lain mukaan auto on katsastettava ensimmäisen kerran nelivuotiaana, tämän jälkeen joka toinen vuosi kymmenvuotiaaksi saakka. Siitä eteenpäin jälleen vuosittain.

– Katsastusmäärät vähenevät, mutta henkilöstö- vähennykset eivät ole minun juttuni. En pysty irtisanomaan ketään. Sitten on haettava liikevaihdon korotusta tai kulujen leikkauksia, Ossi Korpela toteaa.

Arvion mukaan katsastusmäärät voivat romahtaa 20 prosenttia.

– Etelä-Pohjanmaalla autojen keski-ikä on 15,5 vuotta. Täällä se ei iske niin pahasti kuin esimerkiksi Uudellamaalla, jossa autot ovat keskimäärin 9-vuotiaita. Siellä katsastusmäärät saattavat laskea jopa 30 prosenttia.

– Minä yritän miettiä enemmän sitä 80 prosenttia, Milla Korpela huikkaa väliin.

”Uusi sukupolvi palaa kotiin”

Hän muistelee, että Kanadassa yritysten ilmapiiri oli hyvin avoin.

– Siellä puhuttiin aina, jos joku asia meni väärin tai oikein. Haluan samanlaisen kulttuurin tänne.

Milla Korpela kiittelee yrittäjäverkostoa, joka toivotti hänet tervetulleeksi takaisin Seinäjoelle.

– Lapsuudesta tuttuja ihmisiä paluumuuttaa Etelä-Pohjanmaalle ja perustaa yrityksiä. Uusi sukupolvi palaa kotiin, Korpela iloitsee.

Suomen kielen opinnot aloittava Brouwer on kotiutunut uusiin maisemiin hyvin.

– Kirjanpitoa, mainontaa, markkinointia, sosiaalista mediaa. Vähän kaikkea, jopa siivoamista – kuten meillä kaikilla, Brouwer luonnehtii työtehtäviään.

– Minulla on kirjanpitoa sekä asiakaspalvelua. Tykkään olla tiskillä ja tavata asiakkaita. Siinä näkee, kuinka hommat toimivat. Toimiston seinien sisällä eristyksessä ei ole kiva istua, Milla Korpela sanoo.

”Onhan tässä paineita”

Katsastushallin tuleva toimitusjohtaja on jättänyt ammattilaisten työmaaksi.

– En tiedä niin paljon autojen tekniikasta, mutta toki olen kiinnostunut. Luotan siihen, että miehet kertovat, jos syntyy jotain ongelmia laitteiden kanssa, Milla Korpela sanoo.

Hän tiedostaa sukupolvenvaihdoksen onnistumisen tärkeyden. Sen, että 21 vuoden ikään ehtinyt Lännen Autokatsastus menestyisi uusissakin näpeissä.

– Onhan tässä paineita, kun kyseessä on vanhempien yritys. En halua tuottaa pettymystä kenellekään. Olen myös aika täydellisyyteen pyrkivä persoona, en anna helposti periksi.

Milla Korpelan veli luotsaa perheen toista katsastusasemaa Ilmajoella.

– Kun vanhemmat ovat yrittäjiä, niin ei sitä näe muuta vaihtoehtoja omallekaan tulevaisuudelle. Aina sitä murehtii omansa perään, mutta on se myös aika palkitsevaa. Saa itse luoda oman tulevaisuutensa, Korpela summaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat

Juha Harju