19.3.2020 klo 09:59
Uutinen

Kansainvälinen kasvuyritys Pentisol – Korona-desinfiointi lisäsi myyntiä

Pentisol sai yllättävän myyntipiikin korona-viruksen tuottamasta tarpeesta desinfioida. Yritys on muutenkin suunnannut kasvunsa ulkomaille viime vuosien aikana, mutta tämä nosti viennin lentoon. – Yhtiön johtokin on tuotannossa töissä, kun kysyntä on niin hurjaa, toteaa yrittäjä ja yrityksen toimitusjohtaja Jari Mäkinen.

– Korona on aiheuttanut meillä räjähdysmäisen kasvun. Myymme desinfiointiaineita spraypulloissa ja irtoaineina aina 1000 litran konttiin asti. Myymme esimerkiksi Rajavartiolaitokselle eri kokoja, Milanoon kriisialueelle lähtee litran pulloissa tavaraa, Puolustusvoimille, Euroopan maihin, ministeriöihin, isoille yhtiöille, Mäkinen luettelee.

– Kyselyitä tulee ympäri maailmaa. Kun ulkomailta asti kysytään, ovat määrät valtavia, kuten 100 000 pulloa tai kymmeniä tuhansia litroja. Tarvitaan koko ketjun toimivuutta.

– Rajat ovat kiinni ja sanotaan, että tavaraliikenne kyllä pelaa, mutta asia ei ole käytännössä ihan niin, vaan kuljetusyhtiöiden on kierrettävä eri maiden kautta.

Pentisolin desinfiointiaineen pääraaka-aine on etanoli ja sitä yritys saa Altialta Rajamäeltä.

– Tähän mennessä olemme saaneet hyvin raaka-ainetta ja tavaravirta liikkuu kaikkialle, mutta voihan olla, että jossain vaiheessa valtio voisi määritellä saatavuuden, kuten että tavaraa tuotettaisiin vain valtiolle.

Jatkuva rekrytointi

Pentisolilla on töissä 13 henkeä. Lisää tarvittaisiin, etenkin nyt koronan aiheuttaman kysynnän vuoksi. Mutta muutenkin yhtiö hakee sopivia työntekijöitä koko ajan, sillä yrityksen vuosittainen kasvu on ollut 10 % luokkaa. Yhtiössä harkitaan siirtymistä kahteen vuoroon.

– Moni haluaisi palkata lisää työvoimaa, mutta ei uskalla, koska irtisanominen on niin vaikeaa. Yrittäjä on ollut huonossa asemassa työntekijään verrattuna. Pitäisi saada prosessi sujuvammaksi. Ehkä tämä korona-kriisi vaikuttaa asiaan ja päästään enemmän paikallisen sopimisen piiriin. Helposti pitäisi voida palkata, mutta helposti pitäisi tarvittaessa päästä eroon työntekijästä, Mäkinen toteaa.

– Nykyisin ei voi irtisanoa vaikkapa sillä perusteella, että työntekijä on laiska. Pitää olla todella raskaat syyt, vaikka yrittäjän ei pitäisi joutua selittelemään.

– Pentisolin työntekijät on tarkasti ohjeistettu välttelemään virusta. Jo ennen hallituksen määräyksiä annoimme ohjeita liikkumisesta, hygieniasta, desinfioinnista, massatapahtumien ja julkisen liikenteen välttelystä. Desinfioimme myös tuotantotilojamme, Mäkinen toteaa.

Käyttäkää oman kunnan palveluja

– Olen Järvenpään Yrittäjien hallituksessa ja meillä on yleinen huoli, miten paikalliset yrittäjät pääsevät korona-kriisin yli. Paljon yrityksiä menee konkurssiin. Rahaa saa valtiolta, mutta se on lainarahaa. Joku tukipaketti olisi perusteltua, jos ei haluta, että joudutaan katsomaan, ketkä enää nousevat kriisin raunioista ylös. Eristäydytään ja tehdään vaadittavia toimenpiteitä, mutta käyttäkää oman kunnan yrittäjien palveluja. Pienikin ostaminen ja tuki on kotiinpäin, Mäkinen jatkaa.

– Emme tiedä, tuleeko tilauskanta meillä normaalituotteissa muuttumaan lähikuukausien aikana. Uskoisin, että kun pahin piikki on ohi, kaikki palautuu ennalleen.

Kasvu Open -voittaja

Viimeiset viisi vuotta Pentisol on tähdännyt kansainväliseen kasvuun. Kotimaa vetää vielä vähän enemmän, mutta pian tilanne on 50-50. Vientiä on mm. lähimaihin, Saksaan, Israeliin ja Ranskaan.

– Kansainvälistyminen alkoi vuonna 2015, kun osallistuimme Keski-Uudenmaan kasvupolulla Kasvu Openiin. Mukana oli parisenkymmentä firmaa. Lopulta voitimme ja pääsimme valtakunnalliseen finaaliin. Sieltä saimme huomiota ja sparrausta, ja meidät palkittiin Going Global ja Nordea Growth -palkinnoilla. Nordea maksoi meille vuodeksi neuvonantajatiimin käyttöön, Mäkinen kertoo.

– Israelilaiset tapasimme messuilla, Business Finlandin Food from Finland -ohjelmassa Amsterdamissa. Israelilaiset tulivat seuraavalla viikolla katsomaan yritystämme ja siitä alkoi vienti. Israeliin viedään vuokaspraytä.

Elintarvikepuolella suurin kasvu

Pentisol on työstänyt elintarvikepuolta kymmenkunta vuotta. Yrityksen valikoimissa on satoja tuotteita, joista suurin osa on teollisuustuotteita. Elintarvikepuolen tuotteita on parisenkymmentä, mutta ne tuottavat puolet myynnistä.

– Viimeiset kolme vuotta ovat olleet todella suurta kasvua elintarvikepuolella. Nyt ovat myös isot talot heränneet. Portugalista tuli mielenkiintoinen kysely spraystä, jossa olisi italialaisia yrttejä oliiviöljyssä.

Yhtiö myy elintarviketeollisuuteen vuokaspraytä ja maustesuihkeita, kuten merisuola-, savu-, basilika-, valkosipuli-, chili-spraytä. Vuokasprayllä voi helposti voidella paistinpannun tai vuoan ennen ruoan valmistamista astiassa, maustespray-tuotteita voi suihkuttaa suoraan ruoan päälle, kuten vaikkapa suolaspraytä savustettavan kalan päälle. Kaikki tuotteet ovat Private Label -tuotteita.

Pentisolin yrittäjiä ovat Sanna ja Jari Mäkinen. He kiertävät maailmalla hoitamassa vientiin liittyviä asioita. Miten korona vaikuttaa vientityöhönne?

– Alkuvuoteen oli kuusi matkaa, yleensä matkoja on noin kerran kuussa. Hyvä esimerkki rajoituksista ovat Amsterdamin messut toukokuussa, josta olimme varanneet paikan, mutta nyt messut on siirretty joulukuuhun, Jari Mäkinen toteaa.