6.6.2018 klo 08:04
Uutinen

Kansainväliset Erämessut tuo 40 000 Riihimäelle

XXIII Erämessuilla on ohjelmaa niin metsästyksen, kalastuksen kuin retkeilynkin harrastajille. Avajaispäivänä torstaina messuilla vierailee Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Mikko ”Peltsi” Peltolan haastateltavana.

Suomen vanhin ja suurin eräalan tapahtuma avaa porttinsa eräkansalle huomenna torstaina. Nelipäiväiset messut kestävät sunnuntaihin asti.

– Messupaikat on myyty täyteen ja muutenkin valmistelut ovat hyvällä mallilla, ohjelmatarjonta on hengästyttävä, toteaa Erämessujen toimitusjohtaja Ninni Manninen iloisena.

Ohjelmaa on runsaasti tarjolla niin metsästyksen, kalastuksen kuin retkeilynkin harrastajille. Avajaispäivänä torstaina messuilla vierailee Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Mikko ”Peltsi” Peltolan haastateltavana.

– Retkeilyn ohjelmalavalla tavataan joukko alan asiantuntijoita, kertoo retkeilyn ohjelmaisäntä Retkinikkari Joppe Ranta.

Torstaina ja perjantaina Retkeilyn ohjelmalavalle Koivikkoravintolassa nousee tutkimusmatkailija Pata Degerman. Maapallon lähes joka kolkalla käynyt Pata tulee puhumaan paikannuksesta. Häneltä kuulemme miten satellittipaikannus on välttämätöntä asumattomilla lumilakeuksilla ja viidakoissa, mutta yhtä lailla se on tärkeätä myös lähiseudun retkeilyssä.

Perjantaina ja lauantaina Ruotsin Mr. Wilderness, Johan Skullman, saapuu kertomaan eräelämän hienouksista, siinä tarvittavista tiedoista ja taidoista sekä retkeilyssä tarvittavista varusteista. Toisessa esityksessään Skullman paneutuu tunturivaeltajan pukeutumiskysymyksiin.

Retkeilyn lavalla kerrotaan myös uusimmista retkeilylajeista, kuten packraftingistä ja bikepackingistä – lajeista, joiden suomenkielinen termistökin on vasta rakenteilla. Varuste- ja välinepuolella lavalla sukelletaan niin termospullojen historiaan ja ihmetellään vuosia täyttävää legendaarista monitoimityökalua kuin tutustutaan tuoreeseen retkeilykirjallisuuteen ja vedenkestäviin karttoihinkin. Lavalla kuulemme myös Peltsi Peltolan kovan vuoden viimeisimmät käänteet sekä pääsemme mukaan arktisen retkikunnan henkeäsalpaaviin tunnelmiin. Lisäksi opitaan hyväksi retkeily- ja matkailuvalokuvaajaksi, huolletaan retkeilyvarusteita ja kerrotaan miten pärjätään pienten lasten kanssa luontoretkellä.

Kalastusalueella Maauimalassa ohjelmaisäntinä toimivat viime kertaiseen tapaan Mika ”Haukikoira” Vornanen, Peter Lahti, Olli Ojamo sekä Peltsi Peltola. Ohjelmassa on kalastusta eri tekniikoilla ja välineillä, kalankäsittelyä, kalastuskertomuksia maailmalta ja juttuja koko perheen kalastusretkistä. Kalakingi -perhonheittokoulussa pääsee messujen ajan non-stoppina opetelemaan perhonheiton salat oppaan avustamana ja virveli vastaan mies altaassa -kisassa kokeilemaan kumpi voittaa.

Petotestissä 7. ja 8.6. pääset näkemään vaarattomassa tilanteessa, miten koirasi käyttäytyy kohdatessaan hirven, karhun, suden tai ilveksen. Opi varautumaan ja lukemaan koirasi liikkeitä silloin, kun petoeläin on lähettyvillä. Metsästyskoirien katselmuksessa lauantaina 9.6. klo 14 – 18 pääset tutustumaan metsästyksessä käytettäviin koirarotuihin. Leikkimieliseen ShowHau Match Show -näyttelyyn sunnuntaina ovat tervetulleita niin pienet kuin suuretkin koirat, myös pennut. Lisäksi Suomen Kennelliitto tuo Ohjelma-areenalle noutajat ja spanielit sekä luolakoirat.

Riihimäen Erämessut, Retki-lehti ja kummilapsi- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida, järjestävät Erämessuilla keräyksen, jonne voi tuoda tarpeettomia retkivarusteitaan ja – vaatteitaan. Monilla retkeilijöillä on kaapeissaan käytettyjä mutta turhaksi käyneitä keittimiä, makuupusseja, kenkiä ja kalvoasuja. Varusteiden kierrättäminen on ekologista ja lahjoittamalla ne tuet Nepalin köyhimpiä lapsia. Erämessut ovat järjestyksessään 23. Messualueelle on ilmainenn bussikuljetus parkkialueilta. Rautatieasemalta messuille on kävellen matkaa noin yksi kilometri.

toimitus@hameenyritysviestinta.fi