Pihla Group Oy työpaikkasuomi-kurssi
15.4.2022 klo 12:12
Uutinen

Kansainväliset osaajat tulivat jäädäkseen

Suomen työvoimapula ei ole hetkeen hellittämässä ja yhä useampi yritys onkin päätynyt etsimään osaavia työntekijöitä maan rajojen ulkopuolelta. Todennäköistä on, että tulevaisuudessa kansainvälisen työvoiman rekrytointi on arkea yhä useammassa yrityksessä. Hyvä puoli on, että apua on tarjolla.

On hyvä tietää, että kun yritys rekrytoi ulkomaalaistaustaisen työntekijän, ei yritys jää yksin työntekijöiden perehdyttämisessä ja sopeutumisen tukemisessa, vaan on olemassa vakiintuneita ja toimivia julkisia palveluja, joita yritys voi hyödyntää, jotta uusi työntekijä pääsee osaksi työporukkaa ja sitoutuu yrityksen toimintaan. Esimerkki toimivasta ja hyvin konkreettisesta palvelusta ovat työpaikkasuomi-koulutukset, joita yritys voi matalalla kynnyksellä hyödyntää.

Esimerkki ikkunatehtaalta

Ruovedellä toimivalla Pihla Groupilla on pitkäaikaisia kokemuksia kansainvälisen työvoiman käytöstä. Moni Pihla Groupin työntekijöistä on Latviasta. Pihla Group on tukenut työntekijöiden asettautumista ja sopeutumista työtehtäviin tarjoamalla työntekijöille mahdollisuuden osallistua TE-toimiston ja ELY-keskuksen tarjoamaan työpaikkasuomi-kielikoulutukseen. Kurssille osallistui 10 Pihlan teollisuuden tuotannon kokoonpanijaa.

Pihla Groupin Ruoveden tehtaan päällikkö Lauri Stenholm koki palvelun tukevan Pihlan työntekijöiden viihtyvyyttä ja arjen sujuvuutta sekä töissä että vapaa-ajalla. Yrityksen näkökulmasta on ollut kätevää, kun palvelun on voinut ostaa ulkopuolelta. Koulutukseen osallistuneet Pihlan latvialaiset työntekijät Andis Lejietis ja Alise Imune pitivät erityisen hyvänä sitä, että opettajalle on voinut lähettää kännykällä kuvia työkaluista, tehtaalla käytettävistä materiaaleista ja käytännön työtilanteista. Tätä sanastoa on sitten käyty koulutuksessa läpi.

Kieli haltuun

Työpaikkasuomen tavoitteena on edistää yrityksen ulkomaalaistaustaisen henkilöstön valmiuksia selviytyä arjen työtehtävistään suomen kielellä. Koulutuksessa kielen opetuksen sisällössä keskitytään esimerkiksi työtehtävissä tarvittavaan ammattisanastoon, työssä kohdattaviin viestintätilanteisiin, asiakaspalvelutilanteisiin tai vaikkapa yrityksen työturvallisuus- tai muuhun materiaaliin.

Miksi julkinen sektori tarjoaa tällaista palvelua?

Tyytyväiset ja osaavat työntekijät tukevat yrityksen kasvua. Palvelun tarkoitus on auttaa yrityksen kansainvälisiä työntekijöitä sopeutumaan suomenkieliseen työyhteisöön ja helpottaa käytännön työtehtävien hoitamista suomen kielellä. Yrityksellä on harvoin aikaa ja resursseja järjestää kielikoulutusta muiden töiden ohessa. Palvelun hankkiminen ulkoa valmiina pakettina helpottaa ja nopeuttaa työntekijöiden sopeutumista työtehtäviin. Julkinen sektori myös maksaa osan palvelusta eli yritys saa palvelun edullisesti.

Miten mukaan ja mihin hintaan?

Hinta määräytyy ryhmän koon, koulutuksen keston ja yrityskoon (henkilöstömäärä, liikevaihto, tase) mukaan. Hinnat myös vaihtelevat palveluntarjoajien välillä. Arvio kustannuksista on helppo tehdä palvelualusta.fi-palvelussa. Palveluun hakeudutaan tekemällä ELY-keskukselle esitys yhteishankinnasta sähköisellä lomakkeella. Sähköinen lomake ja lisätietoja löytyy ELY-keskuksen sivuilta osoitteesta www.ely-keskus.fi kohdasta Palvelut / Palvelut kohderyhmittäin / Yrityksen ja yhteisön palvelut / Koulutuspalvelut / Työpaikkasuomi.

Pirkanmaan TE-toimisto ja ELY-keskus kannustavat yrityksiä hakeutumaan työpaikkasuomi-palveluun. Jos sinulla on kysymyksiä palvelusta, voit myös suoraan olla yhteydessä ELY-keskuksen koulutusasiantuntijaan Leena Tuunaseen. Sähköposti: leena.tuunanen@ely-keskus.fi tai puhelimitse 0295 036110.

Pihla Group Oy pähkinänkuoressa

Toimiala Ikkunat

Liikevaihto (2020) 125,5 MEUR

Toimipiste Ruoveden tehdas

Koulutukseen osallistuvien työntekijöiden rooli yrityksessä Teollisuuden tuotannon kokoonpanotehtävissä työskentelevät

Koulutukseen osallistuneiden työntekijöiden lukumäärä 10

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 5.4.2022

Kalle Lamminmäki