9.1.2020 klo 13:35
Uutinen

Kansainvälistymistä suunnitteleville yrityksille on tarjolla monenlaista tukea

Pirkanmaan Yrittäjien jäsentilaisuudessa pureuduttiin tänään kansainvälistymiseen. Siirtyminen kohti kansainvälisiä markkinoita ei ole kovin vaikeaa, etenkin kun sen tueksi on saatavilla monipuolista apua ja rahoitusta.

– Myönnettäköön kuitenkin, että palveluista voi olla välillä hankala saada tolkkua, sillä toimijoita on useita ja ne toimivat limittäin toistensa kanssa. Kysyvä ei kuitenkaan tieltä eksy, pirkanmaalaisten pk-yritysten kansainvälistymistä edistävän Team Finland -verkoston alueellinen koordinaattori Jukka Kohonen sanoo.

Testaa yrityksesi potentiaali

Jukka Kohonen kannustaa kansainvälistymistä pohtivia yrittäjiä lähtemään liikkeelle kansainvälistymistestistä. Kansainvälistymistesti auttaa tunnistamaan yrityksen kansainvälistymiseen liittyvät vahvuudet ja kehitystarpeet ja se tukee monipuolisesti kansainvälistymisen suunnittelua.

Kohonen vinkkaa myös matalan kynnyksen neuvontapalvelusta Europe Enterprise Network, jolla on asiantuntijoita yli 60 maassa. Palvelu on maksutonta ja suunnattu nimenomaan pk-yritysten kansainvälistymisen tukemiseen. Neuvontapalveluiden lisäksi verkosto auttaa asiakkaitaan muun muassa osallistumaan kansainvälisten messujen yhteydessä järjestettäviin yrityskontaktitapahtumiin.

Runsasti tietoa kansainvälistymispalveluista on esimerkiksi Business Finlandin nettisivuilla.

Rahoitus keskeinen osa kansainvälistymistä

Kun puhutaan yritysten kansainvälistymisestä, puhutaan aina myös erilaisista rahoituspalveluista.

– Vaikka tuote olisi kunnossa kotimarkkinoilla, pitää sitä lähes aina säätää kansainvälisille markkinoille siirryttäessä. Lisäksi on syytä tehdä markkinatutkimusta, rakentaa logistiikkaketju, suunnitella myynnin ja markkinoinnin toimenpiteet sekä lukuisia muita asioita, jotka edellyttävät rahallisia satsauksia. Näihin satsauksiin on saatavilla erilaisia rahoitusmuotoja, Kohonen sanoo.

Aluepäällikkö Heli Liinanki kertoi Finnveran rahoitusmuodoista, joista osa soveltuu myös kansainvälistymisen tukemiseen.

Kannattaa verkostoitua ja kysyä neuvoa

Tilaisuudessa kuultiin kiinnostava case-esimerkki yrityksestä, joka on sukeltanut menestyksekkäästi niin rahoitusmuotojen viidakkoon kuin tekemään kansainvälistä kauppaa. Vuonna 2012 perustetun StepOne Tech Oy:n tavoite on tuoda ekologinen yksityisautoilun muoto massojen saataville. Yrityksen kehittämällä eFlexFuel-muutossarjalla bensakäyttöinen kulkuneuvo päivitetään käyttämään E85-korkeaseosetanolia.

Yrityksen toimitusjohtaja ja yksi neljästä perustajasta Tuomo Isokivijärvi kannusti muita yrittäjiä verkostoitumaan rohkeasti, käyttämään ulkopuolisia neuvontapalveluita ja hakemaan tarjolla olevaa rahoitusta liiketoiminnan kehittämiseen.

– Itse menimme kyllä peruuttamalla puuhun ja yritimme tehdä kaiken itse tai omien kontaktiverkostojemme avustuksella. Varmasti olemme oppineet sillä tavalla paljon, mutta todennäköisesti asiat olisivat nytkähdelleet eteenpäin paljon nopeammin, jos olisimme aikaisemmin hoksanneet hyödyntää ulkopuolisia neuvontapalveluita, Isokivijärvi pohtii.

Kansainvälistymisen neuvontapalvelu jäsenyrittäjän tukena

Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan Yrityskummien kansainvälistymisen neuvontapalvelu on suunnattu yrityksille, jotka vasta harkitsevat kansainvälistymistä tai miettivät ensimmäisiä askeleitaan toiminnan laajentuessa kansainväliseksi.

– Verkostossamme on Pirkanmaalla yli 200 jäsentä, ja meidän paikallaolijoidenkin (5 henkilöä) yhteenlaskettu kansainvälisen liiketoiminnan kokemus on reilusti yli 100 vuotta. Osaamista siis löytyy, Yrityskummien toimintaa esitellyt Jaakko Barsk nauraa.

Kansainvälistymisen neuvontapalvelussa tutkitaan yrityksen lähtövalmiudet kansainvälistymiseen tai asiantuntijoiden tukemana kartoitetaan mahdollisia kohdealueita. Kansainvälistymispalvelu on yksi Pirkanmaan Yrittäjien jäseneduista ja neuvonta on maksutonta jäsenyrittäjille. Palvelun piiriin pääsee kätevästi yhteydenottolomakkeella.