Kuva: Getty Images
5.2.2024 klo 16:24
Uutinen

Kansalaisaloitteella vaaditaan poliittisten lakkojen kieltämistä kokonaan – ”Tällainen toiminta kuuluu vapaa-ajalle”

Alkuvuoden poliittiset lakot ovat poikineet kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan poliittisten lakkojen kieltämistä.

– Kansainväliset sopimukset turvaavat työntekijöiden lakko-oikeuden. Sen sijaan kansainväliset sopimukset ja Suomen perustuslaki eivät turvaa oikeutta poliittisiin lakkoihin, pari viikkoa sitten jätetyn aloitteen perusteluissa todetaan.

Maanantaihin mennessä aloitteeseen oli jätetty noin 13 000 kannatusilmoitusta.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajien mukaan poliittiset lakot eivät liity työntekijöiden ja työnantajien väliseen suhteeseen.

– Poliittisilla lakoilla työntekijät pyrkivät vaikuttamaan demokraattisilla vaaleilla valittuihin poliittisiin päättäjiin, kuten eduskuntaan ja hallitukseen. Kyse on työajalla tapahtuvasta poliittisesta mielenilmaisemisesta. Tällainen poliittinen toiminta kuuluu vapaa-ajalle, perusteluissa todetaan.

– Suomessa suhtaudutaan poikkeuksellisen sallivasti poliittisiin lakkoihin. Monissa muissa maissa poliittiset lakot on kielletty tai niitä on merkittävästi rajoitettu. Poliittiset lakot vaikuttavat merkittävästi työnantajiin. Yritykset ja muut työnantajat kärsivät taloudellista vahinkoa, kun työntekijät jäävät pois töistä osoittaakseen mieltä poliittisia päättäjiä vastaan, aloitteessa jatketaan.

– Hakaniemen joidenkin liittojen vastuuton toiminta osoittaa, että hallituksen kannattaisi harkita poliittisten lakkojen kieltämistä rajoittamista suunniteltua enemmän. Jos haluaa edistää asiaa, tämä kansalaisaloite on siihen hyvä keino, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kansalaisaloite löytyy täältä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus