29.6.2020 klo 14:55
Uutinen

Kanta-Häme skarppaa omistajanvaihdospalveluissa

Omistajanvaihdosfoorumin ja teettämässä ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa tutkimuksessa 65 prosenttia omistajanvaihdosasiantuntijoista arvioi palveluiden kehittyneen hyvään suuntaan edellisen viiden vuoden aikana.

Kanta-Hämeessä ei ole aikaisemmin ole ollut nimettyä vastuuorganisaatiota omistajanvaihdosten matalan kynnyksen palvelujen tuottamiseksi, vaikka Hämeen Yrittäjien ja seudun yrityspalvelutoimijoiden kautta palveluja onkin ollut projektiluontoisesti tarjolla. Nyt on tarjolla hyviä uutisia, sillä Hämeen Uusyrityskeskus ottaa omistajanvaihdokset osaksi palveluitaan.

– Uusia painopisteitämme ovat yrittäjyysvalmennus ja omistajanvaihdoksiin liittyvä neuvonta. Tulemme panostamaan näissä henkilöstön ja asiantuntijoiden osaamiseen sekä viestintään huomattavasti aiempaa enemmän. Ne nivoutuvat mainiosti ydintehtäväämme – yrityksen perustamisneuvontaan, kertoo toimitusjohtaja Marko Ahtiainen Hämeen Uusyrityskeskuksesta.

– Määrätietoinen työ omistajanvaihdosten edistämiseksi on alkanut tuottaa hedelmää ja perusasiat omistajanvaihdosten edistämiseksi aluetasolla kyllä tiedetään. Ne eivät ole mitään rakettitiedettä. Osassa maakuntia omistajanvaihdosten edistäminen on jo otettu erinomaisesti haltuun, toteaa Tutkimuksen toteuttamisesta vastannut Juha Tall Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Suosituksia valtakunnan tason omistajanvaihdosten edistämiseen

Tutkijat Juha Tall ja Elina Varamäki suosittelevat omistajanvaihdostyön edistämiseen valtakunnallisella tasolla muun muassa seuraavia toimenpiteitä:

  • Omistajanvaihdosten rekisteröinti Tilastokeskuksessa.
  • Valmennusohjelma omistajanvaihdosneuvojille.
  • Omistajanvaihdoksissa myyjän verotus maksuperusteiseksi. Nykyisin myyjä verotetaan heti kaupanteon jälkeen, vaikka osa kauppasummasta tulisikin maksuun vasta vuosien päästä.
  • Pienten yritysten osakkeiden hankintameno-olettamien nostaminen. Tämä vähentäisi myyjään kohdistuvaa verorasitusta ja kannustaisi yrittäjiä yrityksen myyntiin.
  • Perintö- ja lahjaverotuksesta luopuminen.
  • Finnveran takauksen osuuden nostaminen.
  • Valtakunnallinen oman pääoman ehtoisia sijoituksia omistajanvaihdoksiin tekevän pääomarahaston perustaminen. Pankkien ja Finnveran vaatimukset oman pääoman määrän suhteen ovat viime vuosina tiukentuneet. Oman pääoman ehtoisilla sijoituksilla olisi merkittävä vipuvaikutus omistajanvaihdosten rahoituksessa.
  • Omistajanvaihdosfoorumin toiminnan jatkaminen.

Omistajanvaihdosfoorumissa on mukana edustava joukko valtakunnallisia julkisia ja markkinaehtoisia toimijoita sekä yrittäjäjärjestöjä.

Lue koko evaluointiraportti täältä

Omistajanvaihdokset osaksi Uusyrityskeskuksen palveluita

Onnistunut omistajanvaihdos – Wisahovi