25.11.2020 klo 18:22
Uutinen

Kari Veikkanen ja Pertti Rantala saivat Uudenmaan Yrittäjien Elämäntyöpalkinnon

Uudenmaan Yrittäjät palkitsi poikkeuksellisesti kaksi pitkän linjan yrittäjää Uudenmaan Yrittäjien Elämäntyöpalkinnolla. Kari Veikkasen perustama Klaukkalan Diesel Ky ja Pertti Rantalan perustama Perel Oy täyttävät molemmat tänä vuonna 50 vuotta.

Diesel-alan osaaja kasvatti vakaan perheyrityksen

Katso video

Kari Veikkanen perusti hieman päälle parikymppisenä oman yrityksen, joka pohjautui kattavaan diesel-moottoreiden erikoisosaamiseen. Yrityksen toiminta on laajentunut kattamaan bensa- sekä dieselkäyttöisten autojen ja laitteiden huolto- ja korjaustyöt ja tehonmittaukset aina ruohonleikkureista ja henkilöautoista maatalouskoneisiin sekä raskaaseen kalustoon.

Aluksi asiakkaat löytyivät lehti-ilmoittelun, puskaradion ja veneiden säilytyspaikoilla jaettujen ilmoitusten kautta. Perheyritystä Veikkanen on rakentanut maltilla ja sinnikkäästi, koko ajan samalla paikalla.

– Nurmijärvi on ollut hyvä paikka autoalan yritykselle, Kari Veikkanen sanoo.

Veikkasen vaimo on ollut yrityksessä mukana hoitamassa paperityöt ja pariskunnan pojat ovat kasvaneet yritykseen mukaan pienestä saakka. Hyvää tuuriakin on mukaan mahtunut, kun Veikkanen sai 1990-luvun vaihteessa maksettua valuuttalainan pois kaksi päivää ennen devalvaatiota.

Veikkanen on luotsannut yritystään läpi autoalan murroksen, jossa tekniikka, työtavat ja laitteet ovat vuosien varrella muuttuneet paljon. Omaa erikoisosaamistaan hän on jakanut ilolla eteenpäin ja kouluttanut uusia osaajia. Karin omana lempilapsena ovat kuitenkin edelleen perinteiset ”nokivasarat” eli vanhankansan diesel-moottorit.

Pyörät pyörivät jatkossakin

Ajoneuvoala muuttuu toimintojenohjauksen osalta yhä enemmän tietokonepohjaisiksi. Siitä huolimatta mekaanisia osia ja toimintoja ajoneuvoista löytyy vielä pitkään. Juuri nämä ovat Karin ja Klaukkalan Diesel Ky:n vahvuusalueella.

Karin pojat Matti ja Mikko ovat täysillä mukana yrityksen toiminnassa – Matti hoitaa töiden vastaanottoa sekä korjaamopuolta ja Mikko toimii päämiehenä hallissa. Yrityksen paperityöt hoitaa nykyään miniä. Lapsenlapsi Valtteri on Karin mukana oppimassa diesel-alaa ja ajamassa varaosatoimituksia. Yritys työllistää kuusi työntekijää.

– Tulevaisuus on pysyä tässä ja pitää jalat maassa, Kari Veikkanen kertoo.

Visionääri loi merkittävän teknisen tukkukaupan

Katso video

Syksyllä 1970 tuolloin 27-vuotias DI Pertti Rantala päätti perustaa vaimonsa Kyllikin kanssa oman vahvuusalueensa yrityksen. Sen alkupääomatarve ei saanut olla ylivoimaisen suuri opintovelkaiselle miehelle. Perustetuksi tuli Perel Ky, jonka toimialaksi tuli elektroniikan komponenttien ja mittauslaitteiden maahantuonti sekä tukkumyynti.

Rantalat lähtivät liikkeelle japanilaisen elektroniikan tuonnilla. Japanilainen elektroniikka oli siihen aikaa edullista, mutta sen laatutaso oli alkanut lähestyä kalliimpaa elektroniikkaa.

– Japanin suurlähetystössä selasin kirjoja ja listasin noin sata sikäläistä elektroniikka- ja komponenttivalmistajaa. Lähetimme niille kirjeet ja kerroimme, että täällä on tehokas yritys, joka voisi myydä niiden tuotteita Suomessa. Saimme kymmenkunta vastausta, mikä oli hyvä prosentti, muistelee Pertti Rantala.

Hitaasta alusta nopeaan kasvuun

Perelin kasvutarina on huima. Siihen mahtuu niin 1970-luvun hidas alku, kasvu ja kansainvälistyminen kuin useampi lama. Perel Oy on yksi Hyvinkään ikonisista yrityksistä, jonka tornitalo Hyvinkäällä näkyy moottoritieltä ohikulkijoillekin.

Perel kasvoi ensin 1980-luvulla uutta henkilökuntaa palkkaamalla. Kahdeksankymmentäluvun lopulla strategiaan lisättiin yritysostot ja niitä alettiin heti toteuttaa. 1990-luvulla yrityksessä haluttiin vähentää mahdollisen EU-jäsenyyden tuomia riskejä ja se laajensi toiminta-aluettaan muun muassa Baltiaan, Pohjoismaihin sekä Venäjälle perustamalla näihin maihin omat yhtiöt.

2000-luvun alussa Perelissäkin koettiin vahvasti IT-yhtiöiden romahdus ja sitten vuonna 2007 yrityksen tähänastisen historian suurin takaisku, finanssikriisi. Perelissä oli aloitettu tuoteportfolion muuttaminen automaation ja vahvavirtatekniikan suuntaan 1990-luvulla, ja tytäryhtiö Finn-ID:n logististen järjestelmien myynnissä painotettiin entistä vahvemmin asiakkaita hyödyntävien, ohjelmistollisten ominaisuuksien kasvattamista. Tuotevalikoiman muutos mahdollisti 2010-luvulla jälleen selvän kasvun.

2020-luvulle tultaessa konsernin liikevaihto oli 27 miljoonaa euroa ja henkilöstöä noin 140.

– Konserni on taloudellisesti todella vahva ja kestää merkittäviäkin kolhuja kaatumatta. Viiteenkymmeneen vuoteen mahtuu siis todella monenlaisia ylä- ja alamäkiä. Mottomme on ollut pitää taseemme vahvana ja kassa pikemmin ylisuurena kuin niukkana, jolloin alamäetkin on voitu lasketella turvallisesti, Pertti Rantala kertoo.

Perelissä sukupolvien vaihdoksia on tehty ja tehdään pitkällä aikajänteellä. Nyt pääomistajana ja yrityksen aktiivisessa johdossa on perheen toinen polvi, ja valmistelut kolmannen polven mukaan tuloon ovat jo käynnissä.

Perel Oy/Kyllikki ja Pertti Rantala on valittu Hyvinkään Vuoden yrittäjäksi 1986 saanut Uudenmaan Vuoden yrittäjä -palkinnon 1995. Pertti Rantala on toiminut Hyvinkään Yrittäjien puheenjohtajana 1988–1990 ja Uudenmaan Yrittäjien hallituksen jäsenenä. Hänelle on myönnetty Yrittäjäneuvoksen arvonimi 2017. Kyllikki Rantala on toiminut Hyvinkään Yrittäjät ry:n Naisjaoston puheenjohtajana.

Lisätietoja:

Uudenmaan Yrittäjät, Markku Aalto, markku.aalto@yrittajat.fi, p. 040 500 6046

Klaukkalan Diesel Ky., Kari Veikkanen, 0500 415 541

Perel Oy, Pertti Rantala, pentti.rantala@perel.fi, p. 0400 304301