Futuurit eivät ennusta halpaa sähköä
Yrittäjien ekonomisti huomauttaa, ettei futuuriennusteisiin kannata luottaa sokeasti. Kuva: Getty Images
27.12.2022 klo 16:03
Uutinen

Karu ennuste sähkön hinnasta: Alle kymmenen sentin tasolle palataan vasta vuonna 2024

Sähköfutuureihin ei kannata luottaa sokeasti, muistuttaa Yrittäjien ekonomisti.

Jos tämänhetkinen ennuste pitää paikkansa, Suomessa saatetaan maksaa reilusti yli kymmenen sentin pörssisähköhintaa pitkälle ensi vuoden loppupuolelle.

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fin tuore sähköfutuureihin perustuva hintaennuste kertoo, että sähkön hinta voi pysyä verrattain korkealla tasolla koko ensi vuoden ajan. Asiasta kertoo Emtir Marketingin tiedote.

Suomen hinta-alueen sähköfutuureihin perustuva data kertoo, että sähkön arvonlisäverollinen keskihinta olisi ensi vuonna edullisimmillaan hieman alle 20 senttiä kilowattitunnilta. Korkeimmillaan hinnat olisivat ennusteen mukaan helmikuussa, noin 45 senttiä.

Ennusteeseen on kuitenkin syytä suhtautua varauksella.

– Kyseinen ennuste perustuu sähköfutuureihin, jotka eivät ole tällä hetkellä erityisen luotettava mittari pienistä vaihtomääristä johtuen, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Ennusteen mukaan alle kymmenen sentin hintaan palataan vasta vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Fingrid ennustaa paluuta vanhaan

Sähkön johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön hintaan liittyvillä johdannaistuotteilla kuten futuureilla ja optioilla. Sähkön tuottaja voi suojautua johdannaisilla poikkeuksellisen matalilta hetkellisiltä hinnoilta. Toisaalta sähkön myyjä voi haluta suojautua johdannaisten avulla korkeilta hinnoilta, koska osa loppuasiakkaiden sopimuksista on solmittu kiinteällä hinnalla. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ja Energiateollisuus ovat aikaisemmin arvioineet, että Suomessa palataan vielä Ukrainan sotaa edeltäneisiin halpoihin hintoihin.

– Sitä, koska tämä tapahtuu, on mahdoton ennustaa. Ainakin sodan jatkuminen tulee vaikuttamaan sähkömarkkinoiden vakauteen jatkossakin, Ohlsbom jatkaa.

Niin sanottuina normaaleina aikoina futuurit ennustavat jossain määrin tulevia sähkömarkkinoiden hintoja. Futuurit kertovat suurten alan toimijoiden näkemyksistä tulevista hinnoista ja niillä on merkitystä myös sähköyhtiöiden hintasuojauksissa. Futuurit eivät kuitenkaan kerro luotettavasti hintakehityksestä silloin, kun vaihtomäärät ovat pieniä.

Nykyisessä epävakaassa markkinatilanteessa johdannaisten saatavuus on heikentynyt. Samaan aikaan johdannaisten hinnat eroavat paljon eri Pohjoismaiden kesken. Tällöin Suomen alueen hintafutuuri voi olla varsin erilainen kuin Ruotsissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen