7.4.2021 klo 15:16
Uutinen

Karuja lukuja – mutta myös valoa horisontissa

Pirkanmaan Yrittäjä -lehden pääkirjoitus 6.4.2021

Tuoreen Yrittäjägallupin tulokset ovat edelleen karua kertomaa. Lähes kaksi kolmesta (63%) yrittäjistä kertoo yrityksensä kärsivän edelleen meneillään olevasta pandemiasta. Lopettamista pohtii joka kymmenes yritys, maksuvaikeuksia on 13 prosentilla ja konkurssiuhkaakin kertoo kokevansa viisi prosenttia yrittäjistä. Viime viikkojen kiristyneet rajoitustoimet heikentävät monen yrityksen tilannetta entisestään. Yritystuille onkin nyt välitön tarve.

Gallup-tulosten mukaan suoraa julkista tukea kertoo tarvitsevansa lähes joka kolmas vastaaja. Yrittäjäjärjestössä pidetään erityisen tärkeänä, että nyt käsittelyssä oleva kustannustuen kolmas kierros toisi mukanaan helpotusta mahdollisimman nopeasti ja kaiken kokoisille yrityksille. Valitettavasti jo nyt se tulee monelle yritykselle liian myöhään. Hankala tilanne on jatkunut oletettua pidempään. Harva olisi vuosi sitten uskonut, että viruksen kanssa joudutaan elämään edelleen huhtikuussa 2021.

Hyvä on muistaa sekin, että vaikka pandemia tullaan selättämään, se miten hyvin yritykset selviävät siitä, on koko Suomen kannalta aivan oleellisen tärkeää. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa konkurssiaaltoon, työpaikkojen häviämiseen ja palveluiden heikkenemiseen. Ilman toimivaa yrityskenttää hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito on sula mahdottomuus. Yritysten auttaminen nyt on investointi, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Eivätkä suinkaan kaikki yritykset sitä apua tarvitse. Pandemia on kohdellut yrityksiä monin eri tavoin. Jotkut ovat selvinneet pikku hipaisulla, toisille pandemia on ollut kunnon kolari. Osa on jopa pystynyt kasvattamaan liiketoimintaansa. Erityisen harmittavaa on, että osalla toimialoista osumat ovat olleet toistuvia. Siinä alkaa olla jo laadukkaammankin menopelin airbagit tyhjinä.

Hyviäkin vaikutuksia tällä kriisillä on. Se on laittanut yritykset ja monet muut toimijat kehittämään ja uudistamaan toimintaansa. Yritysten arki on digitalisoitunut ennätysvauhtia ja monen asian on havaittu onnistuvan myös etätyönä. Monet yritykset ovat myös muuttaneet suuntaansa, kehittäneet uusia tuotteita ja palveluita. Uskon, että tällä pakon edessä tehdyllä kehitystyöllä tulee olemaan monenlaisia positiivisia vaikutuksia etenkin sitten, kun pandemia on selätetty.

Hyvä asia kaiken tämän alhon keskellä on sekin, että jokainen voi omalta osaltaan auttaa yrityksiä ostokäyttäytymisellään eli suosimalla niitä omia lähiyrityksiään. Ilahduttavan moni asiakas on oikeasti kiinnostunut paikallisista yrittäjistä. Tämän todisti viimeksi valtakunnallisesti toteutettu Lähilauantai, jonka ideana oli kiinnittää huomiota paikallisiin palveluihin. Se toteutettiin hallitsevasta tilanteesta johtuen pääosin verkossa, mutta hyvällä menestyksellä. Pirkanmaan Yrittäjien julkaisut tavoittivat huikean määrän silmäpareja, puhumattakaan upeiden paikallisyhdistystemme ja jäsenyrittäjiemme omista julkaisuista, virtuaalitapahtumista, mielipidekirjoituksista, lehtijutuista ja -ilmoituksista. Kiitos kaikille osallistujille!

Teksti: Janne Vuorinen, vastaava päätoimittaja

Artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.4.2021