3.4.2017 klo 12:36
Uutinen

Käsijarrun vapautus kannatti: Jatkuva kasvu ja velaton yhtiö

Kuutisen vuotta sitten tuntui siltä, että kasvuyrittäjyys oli minusta kaukana ja että kilpailijat vetävät vasemmalta ohi. Piti valita joko kasvu tai kuihtuminen. Päätin päästää käsijarrun irti. Valinta kannatti: se takasi keskimäärin 27 prosentin liikevaihdon ja velattoman yhtiön, kertoo Veli-Matti Paulasaari, VMP-Interiorin toimitusjohtaja.

Yrittäjä Veli-Matti Paulasaari VMP-interior

”Olin suunnitellut apteekkien myymäläratkaisuja yksin 15 vuotta. Siinä ajassa ehti pyöritellä värejä ja panna hyllyjä ja tiskejä eri järjestykseen moneen kertaan. Päätin räjäyttää koko pakan. Ymmärsin, että muutos tarvitsee ulkopuolisen konsultin ja palkkasin toimeen Hemmilän Timon. Olimme tuttuja entuudestaan ja aloitimme rakentamalla kokonaan uuden liiketoimintasuunnitelman. Haimme uuden mainostoimiston ja panostimme ulkoiseen markkinointiin reippaasti.

Peruspalikat olivat olemassa, mutta ne piti laittaa ihan uuteen järjestykseen ja tietysti tarvittiin myös uusia palasia, uutta verta, uusia suunnittelijoita ja projektien vetäjiä. Nyt VMP-interiorilaisia on 17 vakituisen lisäksi kiirehuippuja tasoittava ostoväki. Lisäksi asennusvaihe työllistää erikseen kokonaan oman tiimin. Kotimaan lisäksi uusia tuulia haistellaan Jenkkilässä, jossa vanhin tytär asuu ja työskentelee.

Tykkään jakaa vastuita, sekoittaa pakkaa. Kun ihmiset hyppäävät pois totutuista ympyröistä, tulokset voivat olla huikeita. Annan suunnittelijoilleni vapaat kädet, mutta olen itse ylin laadunvalvoja. Siitä ei tingitä. Haluan ympärilleni ”pellepelottomia”, ammattilaisia, joilla on tarjota jotakin uutta, jotakin erilaista, out of box -ajattelua. Teemme apteekkien ja muiden lääketilojen myymäläratkaisuja. Itse kierrän Suomea ja otan hankkeet kokonaisvaltaisesti haltuun. Usein diili aloitetaan jo liiketilavalinnasta.

Olen vuosien aikana saanut kerätyksi uskottavuuden ja asiakkaat luottavat sanaani. Käyn läpi usein koko paletin aina vuokra-tasoa, -ehtoja ja tilaratkaisuja myöten. Olen mukana alusta lähtien, näin jokaiselle asiakkaalle saadaan luoduksi oma ilme ja oma identiteetti.

Olen syntynyt Vaasassa, vanhempani ovat Jalasjärveltä ja Ilmajoelta. Kasvoin yrittäjäperheessä ja oma Erja -vaimo ja kaikki kolme lasta – Laura, 29, Samuel, 27 ja Katariina 24, ovat myös yrittäjiä.
Pomona olen useimmiten helppo, mutta joskus haastava etten sanoisi jopa vaikea! Olen kovapäinen, jopa jääräpäinen, mikä johtuu umpipohjanmaalaisuudesta. Eniten minua ärsyttää, jos joku asia menee pieleen tai ei toimi.

Onneksi olen hyvä ongelmanratkaisussa, se on tärkeä osa työtäni. Haen nimenomaan ratkaisun, en syyllistä. Asiat käydään yrityksessä läpi tarkasti, jotta osaamme seuraavalla kerralla välttää samat virheet. Jahkailijaksi minusta ei ole. Tärkeintä on oppia ja mennä eteenpäin.

Minulla on hyvä, vahva nimi kentällä. Sanaani uskotaan, mutta se myös velvoittaa. Ei sovi sössiä yhtäkään toimeksiantoa. Minun tapauksessani asiakas maksaa siitä, että puhun suoraan. Yrityksemme palvelut kattavat koko asiakasyrityksemme elinkaaren ja sisältävät täyden huolenpidon. Siksi luottamus asiakassuhteessa on toiminnan aa ja oo. Yksi etu työni hyvässä hoitamisessa on täydellinen näkömuisti. Tilat jäävät mieleen kuin valokuvattuna. Pystyn palauttamaan yksityiskohdat mieleen vuosienkin jälkeen.


Yksi VMP-Interiorin pellepelottomista on Designer Annukka Keränen.

Kenttä mullistuu ja muuttaa muotoaan. Olemme laajentaneet toimintaamme sairaalamaailmaan. Olemme mukana muun muassa lääkelogistiikkainnovoinnissa. Esimerkiksi mobiilirobotit tekevät tuloaan ja haluamme olla mukana kehityksen aallonharjalla. Lääketurvallisuuden kehittämiseen tähtää esimerkiksi prototyyppimme lääkkeiden kuljetusrobotista. Myös e-lääkekaappi on suunnittelumme tulos.

Olen innoissani myös äänieristetyistä lasitiloistamme, niitä on tehty jo moneen kohteeseemme erilaisina versioina. Uusin malli on ultrapuhdas lasitila, joka tulee koekäyttöön Helsingin showroomiimme.

Yrityksen pääkallopaikka on ja pysyy Raumalla, mutta erittäin tärkeä tukikohta on Helsingin Arabian showroom. Pidämme kaikki esittelyt siellä.

Osa liikevoitosta ohjautuu innovointiin, mutta uuteen lähden aina hillitysti ja hallitusti. Kehittämistyötä tarvitaan, mutta olen riskinotossa tarkka. Perhe ja 36 vuotta sitten Kalannin seurojentalon tansseissa alkanut rakkaus ovat koko toimintani keskiössä. En koskaan riskeeraisi perheen toimeentuloa ottamalla uhkarohkeita riskejä. Olen vastuussa myös työpaikan jengin leivästä.

Toimin aikoinaan aktiivisesti yrittäjäjärjestössä, mutta nykyään olen siirtynyt enemmän yrittäjien sparraukseen. Bisnesenkelinä toimiminen on antanut paljon. Olen mukana muun muassa pienestä startupista lähteneessä yrityksessä, joka tuottaa Naava-älyviherseiniä.

Hektisen työn tasapainottaa mukavasti kulttuurintäyteiset matkat vaimon kanssa. Viime aikoina olemme innostuneet Nuutajärven lasitaiteilijoista esimerkiksi Markku Salosta, Anu Penttisestä ja Johannes Rantasalosta. Taidemaalari Johanna Oras on erityisesti mieleen. Korkeakulttuuri, oli se sitten taidenäyttely tai teatteriesitys, rauhoittaa kummasti. Tiedonjano ei tunnu sammuvan: olen aivan hurahtanut uuden oppimiseen ja lukemiseen. Seuraan päivittäin vähintään viittä sanomalehteä ja yöpöydällä on aina kirjapino odottamassa.

Kun oikein alkaa tympiä, hyppään moottoripyörän selkään. Olen kustomoitujen pyörien ystävä periaatteella bootsit edellä! Joka vuosi seikkailemme kaveriporukassa pitkin Eurooppaa. Koluttuna on nyt 27 Euroopan maata, ensi kesänä taidan suunnata Keski-Norjaan.

Rakastan ruoanlaittoa. Olen silläkin alalla intohimoinen kokeilija ja toteutan luovuutta. Irtiotto arjesta onnistuu parhaiten mökillä Narvijärvellä tai Madeiran lomapaikassa.”

Yhteystiedot
VMP-Interior Oy
SHOWROOM Hämeentie 135, Arabia, 00560 Helsinki
TOIMISTO JA VARASTO Hallitie 4, 26510 Rauma
ASIAKASPALVELU asiakaspalvelu@vmp-interior.fi puh. 02 824 1000
vmp-interior.fi

Teksti: Maiju Junko
​Kuvat: Joonas Salli

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ Satakunnan Kansa