20.11.2023 klo 16:16
Uutinen

Kasvua yrityskaupoilla – ”Tärkeää on, että perehtyy asiaan hyvin ja kysyy kokeneemmilta neuvoa”

Yritystoimintaa voi kasvattaa monella tavalla ja yksi tavoista on yrityksen ostaminen. Tilitoimistoyrittäjä Kalle Antila on kasvattanut yritystään yrityskaupalla, ja kertoo, miksi haaveilee yrityksen kasvattamisesta ja mitä yrityksen ostamisessa kannattaa ottaa huomioon.

Kalle Antila päätti ryhtyä yrittäjäksi, koska halusi vaikuttaa työhönsä enemmän sekä palvella asiakkaita paremmin ja monipuolisemmin. Haaveena oli alusta asti työnantajana toimiminen ja työn tarjoaminen taloushallinnon ammattilaisille. Neljä vuotta sitten Kalle otti käyttöönsä perheensä pöytälaatikkofirman ja perusti Tilitoimisto Äly Oy:n. Tänä vuonna liiketoiminta kasvoi entisestään, kun Kalle osti toisen yrityksen JUJU ACC – Accounting Agency Oy:n osakkeista enemmistön. Nyt yrityksissä on yhteensä neljä täyspäiväistä työntekijää ja asiakkaita noin sata.

Yritystoimintaa voi Kallen mukaan kasvattaa hallitusti tulorahoituksen kautta, mutta yksi tapa on yrityskauppa. Yrityksestä voidaan myydä osakkeet tai liiketoiminta. Yrityskaupassa pätee sama ohje kuin muissa ostoissa: tutustu ostettavaan kohteeseen, jotta tiedät mitä ostat. Selvitä millaisessa taloudellisessa kunnossa ostettava yritys on ja huomioi siirtyykö kaupassa asiakkaiden lisäksi myös työntekijät. Yrityksiä ostetaan usein työntekijöiden takia, ei pelkästään asiakkaiden takia. Varmista, että sinulla on valmiudet kaikkien asiakkaiden laadukkaaseen palvelemiseen. Jos työntekijöitä ei ole tarpeeksi, ei monta uutta asiakasta ole välttämättä hyvä juttu.

– Itselleni isoin motivaatio on tarjota työtä muille: yrityksen kasvattamisella voi luoda lisää työpaikkoja ja näin lisätä Suomen taloudellista hyvinvointia. Yritystoimintaa voi kasvattaa monella tavalla, mutta ei yrityskauppoja kannata pelätä. Tärkeää on, että perehtyy asiaan hyvin ja kysyy kokeneemmilta neuvoa, Kalle sanoo.

Käytännössä yrityskauppa on neuvotteluja hinnasta ja muista ehdoista. Kauppakirjojen lisäksi tehdään mahdollisesti osakas- ja salassapitosopimukset. Etenkin ensikertalaisen kannattaa ottaa mukaan yrityskauppoihin perehtynyt konsultti, joka tietää myös sopimusoikeudesta.

Kallen tapauksessa mukana oli kokenut yrittäjä. Kauppa tehtiin melko nopeasti, alle puolessa vuodessa. Se sijoittui edellisen tilikauden päätökseen ja siirto tehtiin hallitusti.

– Yrityksen ostamisessa opin paljon, esimerkiksi miten eri tavoin yrityksen hallinnon voi hoitaa. Kannattaa ottaa käyttöön molempien yritysten hyvät ominaisuudet ja toimintatavat, Kalle toteaa.

Monella alalla yrityskaupat käyvät kuumana ja verkostoitumisesta on hyötyä, koska tutulle on helpompi myydä. Verkostoituminen auttoi myös Kallea. Hän sai rohkaisua yrityksen ostamiseen yrityskauppoja tehneeltä yrittäjältä ja oli jo aiemmin tutustunut yrittäjään, jolta myöhemmin päätyi ostamaan yrityksen.

Kannattaa myös pohtia, kohtaako oma arvomaailma myyjän kanssa. Joskus entinen omistaja jää osaksi yritystä ja silloin kannattaa miettiä, miten yhteistyö toimii. Tässä tapauksessa entinen yrittäjä jäi mukaan yritystoimintaan luottoasiakkaidensa parissa. Kallen ja entisen yrittäjän arvot kohtaavat ja molempien tavoitteena on tarjota asiakkaille laadukasta palvelua.

Tulevaisuudessa Kalle haluaa pitää yrityksen kasvun hallittuna, jotta resurssit riittävät, palveluiden laatu säilyy ja työntekijät pysyvät mukana. Yksi yrityskauppa kannattaa hoitaa kunnolla loppuun. Tarkoitus ei ole ostaa ostamisen ilosta, vaan miettiä tarkasti mitä ostaa.

Kallen vinkit yrityksen ostamiseen

  1. Tutustu ostettavaan yritykseen tarkasti ja varmista, että yrityksen talous on kunnossa ja että yrityksen arvomaailma sopii omaasi.
  2. Selvitä mitä kauppa pitää sisällään eli onko kyseessä osake- vai liiketoimintakauppa ja tuleeko mukana asiakkaat tai työntekijät.
  3. Käytä ulkopuolista yrityskauppoihin perehtynyttä konsulttia, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen yrityskauppasi.

Harkitsetko yrityksen ostoa tai myyntiä? Tutustu Suomen Yrittäjien verkkosivuilla olevaan tietopakettiin: yrittajat.fi/tietopankki/omistajanvaihdos

NIMI Kalle Antila
IKÄ 32
YRITYS Tilitoimisto Äly Oy ja JUJU ACC – Accounting Agency Oy
HARRASTUKSET Kuntosalilla voimailu, metallimusiikki- ja keikat (Tuska-festareilla nähdään) sekä hyvä ruoka.
MUUTA Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston HYNY:n hallituksen jäsen (vuonna 2023)


Yrittäjien jäsenenä saat apua myös omistajanvaihdoksissa!

Tiesitkö, että Suomen Yrittäjien jäsenenä saat jäsenmaksun hinnalla käyttöösi puhelinneuvontapalvelun, jossa apunasi on noin 100 asiantuntijaa. Neuvontapalvelu auttaa myös omistajanvaihdoksiin ja yrityskauppoihin liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on avoinna arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222.

TEKSTI Anette Loiske
KUVAT Jaana Tihtonen