24.9.2019 klo 12:54
Uutinen

Katse tulevaisuuteen luottamushenkilöseminaarissa

Viime perjantaina Tampereella järjestetty Pirkanmaan Yrittäjien luottamushenkilöseminaari kokosi yhteen noin 70 paikallisyhdistysten hallitusten jäsentä sekä aluejärjestön ja Suomen Yrittäjien luottamustehtävissä toimivaa henkilöä. Katse oli tiukasti eteenpäin, kun päivän aikana kuultiin sekä aluejärjestön, Suomen Yrittäjien, että yritysten ja järjestökentän tulevaisuudesta muuttuvassa toimintaympäristössä.

Pirkanmaan Yrittäjien strategiaa on hallituksen toimesta muotoiltu ja askelmerkkejä hiottu seuraavalle viidelle vuodelle. Toimitusjohtaja Pasi Mäkinen esitteli kolmen V-kirjaimen kovan koplan: Vaikuttaminen, Vahvistaminen ja Verkostot.

– Vaikuttamistyö on sitä, miten me näymme järjestönä ulospäin, sidosryhmiemme suuntaan. Pirkanmaan Yrittäjät toimii aktiivisena vaikuttajana esimerkiksi aluehallintouudistuksessa ja kuntien strategiatyössä. Vahvistamisella tarkoitetaan järjestön tukea jäsenille. Tuki- ja neuvontapalvelut ovat keskeisessä roolissa ja niitä kehitetään edelleen. Verkosto puolestaan syntyy jäsenten vuorovaikutuksesta keskenään, aluejärjestön ja jopa paikallisyhdistysten pysytellessä organisatorisesti taustalla, Mäkinen kertoi.

Tulevaisuuden järjestö on alusta

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava piti yleisön hereillä kiinnostavilla tarinoilla ja näkemyksillään digitalisaation mahdollisuuksista ja merkityksestä yrittäjille. Erityisesti Halava ravisteli perinteisiä ajatuksia liiketoiminnan kehittämisestä: nykyään kaiken pitäisi lähteä datasta, sen mittaamisesta ja analytiikasta, ja vasta niiden perusteella tehtävistä bisneskysymyksistä ja -suunnitelmista.

Halavan mukaan yrittäjäjärjestö pitäisi nähdä alustana, joka mahdollistaa jäsenistöä palvelevan toiminnan järjestämisen sen rakenteisiin rajoittumatta. Nykyaikaisimmillaan järjestötoiminta on jäsenten itsensä toteuttamaa, organisaation toimiessa lähinnä mahdollistajana.

Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Jukka Pusa myhäili syystä tyytyväisenä, olihan hän juuri esitellyt luotsaamansa verkostovaliokunnan idean ”Yrittäjät liikkeellä isoin kirjaimin”. Ensi vuodelle suunniteltu, koko kalenterivuoden ja Pirkanmaan laajuinen tapahtumien ketju esitellään tarkemmin seuraavassa puheenjohtajatapaamisessa, mutta jo nyt kannattaa ottaa navigaattori esiin, kasata kimppakyytiporukka ja valmistautua verkostoitumaan ihan kunnolla.

Yrittäjien on aika nousta täyteen mittaansa

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitteli vielä seminaariosuuden päätteeksi kiinnostavan koosteen Suomen talouden ja politiikan nykytilasta.

Yrittäjäjärjestön tulevaisuudesta ja yrittäjyyden merkityksestä Pentikäinen ja Halava puhuivat samansuuntaisesti:

– Tulevaisuuden teknologiset ratkaisut löydetään todennäköisesti yrittäjävetoisesti, toki yhteistyössä kuntien ja kaupunkien kanssa, Halava muistutti.

Pentikäinen puolestaan viittasi tilastoihin.

– Jo nyt tiedetään, että perinteisen palkkatyön osuus ihmisten työllistämisessä pienenee ja epätyypilliset, yrittäjämäiset työsuhteet lisääntyvät. 2000-luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet lähes yksinomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Yrittäjäjärjestönä meillä on ratkaisun avaimet käsissämme, ja siksi teemme työtä niin yrittäjyyden kuin sen olosuhteiden kehittämiseksi, Pentikäinen muistutti.