YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kattoterassista tuli ravintola KW:n vetonaula
Karjaalla sijaitsevan ravintola KW:n yrittäjät Anne Koskinen ja Uffe Wadenström ovat tyytyväisiä. Kesä 2022 oli ravintolalle hyvä edellisenä kesänä valmistuneen kattoterassin ansiosta.
– Kun Karjaan paras terassi laittoi lapun luukulle, sanoin Annelle, että nyt ei enää funtsita, Uffe Wadenström muistelee. KW:n kattoterassi avattiin kesäkuussa 2021, ja se vaikutti heti ravintolan juomamyyntiin. 60-paikkaisen kattoterassin myötä pystyi palkkaamaan yhden kokin, kaksi tarjoilijaa sekä yhden keittiössä ja salin puolella työskentelevän lisää.
Ravintola KW sai laajennuksensa kustannuksiin yrityksen investointitukea. Yrittäjät kertovat, että tuen hakeminen oli työlästä, mutta Leader-tuista alueella vastaava Pomoväst auttoi hankkimaan oikeat paperit ja täyttämään kaavakkeet. Raaseporin kaupunki puolestaan jousti lupien ja lopputarkastuksen kanssa. Kaikki mahdollinen tilattiin paikallisilta yrittäjiltä, ja Koskisen mies ja Wadenströmin veli ahersivat rakennushommissa. Kattoterassin tyylikäs sisustus on yrittäjien omaa käsialaa.
Take away -annoksilla koronan yli
Viime vuodet ovat olleet ravintola KW:lle, kuten ravintola-alalle muutenkin, hyvin haastavia.
– Koko ala on muuttunut. Vuonna 2018 voimaan tulleen taksiuudistuksen myötä ihmiset eivät enää lähteneet takseilla ravintoloihin vaan jäivät kotiin juomaan ja laittamaan ruokaa. Sitten tuli korona ja heti perään kustannusten nousu, Uffe Wadenström kertoo.
Koronasta ravintola selvisi, kun yrittäjät alkoivat valmistaa take away -annoksia, joita paikallinen käsipalloseura kuljetti ympäri kaupunkia. Pandemia-ajan onnistumisiin voidaan laskea myös snägärimenu, jota asiakkaat kyselivät vielä ravintolarajoitusten päätyttyäkin.
Teemaillalliset vetävät porukkaa
Ravintola KW sai alkunsa Uffe Wadenströmin ideasta vuonna 2013.
– Karjaalla on vilkas kulttuurielämä ja porukka käy samalla ulkona syömässä, mutta täällä ei ollut tapahtunut moneen vuoteen mitään. Ajattelin, että nyt pitää tehdä jotain, ja soitin Annelle, että Karjaalle täytyy saada kunnon kapakka. Helmikuusta heinäkuuhun remontoimme tiloja ja ravintolan avasimme Karjaan yönä.
Ensi vuonna 10-vuotisjuhlaansa viettävä ravintola KW tunnetaan aitoudestaan ja konstailemattomuudestaan.
– Ruokalista on helppo ja siinä on kaikille jotakin. Meillä ei ole hienoja nimikkeitä tai erikoisia annoksia, vaan täällä näet, mitä syöt, Anne Koskinen sanoo. Vaikka läntisellä Uudellamaalla on kattava ravintolatarjonta, vastaavantyyppistä paikkaa ei ole ihan lähellä.
Toisinaan ravintola KW järjestää esimerkiksi hampurilais-, pihvi- tai texmex-viikkoja, mojito-iltoja, katkarapuillallisia ja seitsemän ruokalajin illallisia. Varsin suosittuja ovat lipeäkalaillalliset, joiden kattauksista yksi myydään loppuun aina jo edellisenä vuonna.
Asiakaskunnasta suuri osa on Karjaalla työskenteleviä lounastajia ja kaveriporukoita, jotka tulevat syömään, juomaan ja viettämään iltaa. Karjaan keskustaan löytävät myös marketeissa poikkeavat kesämökkiläiset, läheisillä kentillä pelaavat golffarit sekä Fiskarsiin tai Billnäsiin suuntaavat matkailijat. Myös 24–26 hengen kokoustilalla on paljon käyttäjiä.
– Tänä päivänä sosiaalinen media ja pöytäständit ovat tehokkaita, mutta parasta markkinointia ovat silti edelleen hyvät tuotteet ja palvelu, Uffe Wadenström summaa.
Teksti ja kuva: Anni Laitinen