15.6.2017 klo 18:02
Uutinen

Katupölylle loppu – suomalaiskeksintö puhdistaa tiet tehokkaammin ilman vettä

Trombia jynssää tiet ilman pölyn liettymistä aiheuttavaa vettä. Veden haihduttua pöly nousee ilmaan, mutta Snowek Oy:n innovaatiolla lika saadaan poistettua kokonaan.

Kunnossapitoyhtiö Snowek Oy on saanut kehittämälleen vedettömälle lakaisukoneelle EU-sertifikaatin.

Lakaisukone Trombia on ollut tuotekehityksessä muutaman vuoden, ja sillä on pyritty vastaamaan ympärivuotiseen kaupunkien ja teollisuusalueiden puhdistustarpeisiin.

Lakaisukoneissa on käytetty perinteisesti vettä, jotta puhdistus ei heikentäisi lähiympäristön ilmanlaatua. Veden käyttö aiheuttaa pölyn liettymisen asfalttipinnan rakoihin, ja sen irrottaminen on tehotonta.

Kun pölylietettä ei saada olemassa olevilla menetelmillä poistettua riittävän tehokkaasti, nousee pöly ilmaan heti kastellun pinnan kuivuttua.

Puhdistusteknologia perustuu syklonilaitteen sovellukseen

Kuopiolaisyritys Snowek Oy:n teknologia perustuu kansainvälisessä patenttiprosessissa olevaan suljettuun ilmaveitsi-ilmankierto-harjaus menetelmään, jossa pölyilmaa puhdistetaan muun muassa hiekkapuhalluksessa ja sahateollisuudessa sovellettavalla syklonilaitteella.

Kun puhdistus toteutetaan ilmaveitsen ja ilmankierrätyksen avulla kuivalla pinnalla, puhdistustulos paranee merkittävästi.

Edullinen vaihtoehto todellisille pölyongelmille

– Toukokuussa kone kävi testeissä Frankfurtin seudulla ja nyt kesäkuussa saimme virallisesti tulokset, sekä luvan käyttää EU:n PM10 –sertifikaattia maailman ensimmäisenä vedettömään puhdistukseen erikoistuneena puhdistustyölaitteena, kertoo kuopiolaisyhtiön toimitusjohtaja Antti Nikkanen yrityksen tiedotteessa.

– Vedetön puhdistusprosessi on meidän ja alalla asiaa tuntevien konekuljettajien näkökulmasta avain todellisiin pölyongelmiin. Nykyiset menetelmät ovat kalliita, hitaita ja valitettavan usein heikkoja puhdistustuloksen puolesta, Nikkanen sanoo.

Snowek Oy tähtää uudella teknologialla nyt ensisijaisesti vientimarkkinoille.

Yrityksen liikevaihto on 1,7 miljoonaa euroa ja henkilöstön koko neljä työntekijää.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi