Anniina Saksanen treenaa lukkopainia useita kertoja viikossa ja aikoo osallistua ensi syksynä EM-kisoihin. Kuva: OH Media
30.4.2024 klo 10:51
Uutinen

Kauneusalan yrittäjän Anniina Saksasen intohimo on lukkopaini – ”Asiakkaani ovat jo tottuneet mustaan silmään”

Kuinka Anniina Saksanen jaksaa yhtä aikaa hoitaa 4-vuotiasta tytärtä, toimia kauneushoitolan yrittäjänä ja lisäksi treenata lukkopainin EM-kisoihin?

Nelisen vuotta sitten Anniina Saksasen elämässä tapahtui monta merkittävää asiaa lähes samassa rytäkässä. Hän ryhtyi treenaamaan lukkopainia, sai tyttären ja perusti Lappeenrantaan kauneushoitolan nimeltä Studio 53sata.

Anniina Saksasesta uutisoi ensin Etelä-Saimaa.

Silloin tällöin Saksaselle tulee lukkopainin tiimellyksessä iskuja päähän, joten hän joutuu välillä hakemaan tyttären päiväkodista silmä mustana.

– Etenkin kisoissa kolisee, kun painitaan kovalla temmolla. Hävettää joka kerta, kun minulla on musta silmä hakiessani tyttären päiväkodista, hän naurahtaa Yrittajat.fille.

Niin ikään kosmetologiyrittäjän asiakkaat hämmästelevät välillä sitä, miltä kauneusalan ammattilainen näyttää. Saksasella on tapana valaista asiakkaille ruhjeen alkuperää.

– Asiakkaani ovat jo tottuneet mustaan silmään. He toteavat, että aijaa, taas tuo näyttää tuollaiselta. Sen sijaan pidin hiljattain työhaastattelun uudelle työntekijälle ja tajusin vasta jälkikäteen, etten ollut muistanut kertoa hänelle, mistä musta silmä oli tullut. Se oli ollut minulla jo viikon ja olin tottunut siihen.

Tekninen laji kiehtoo

Saksanen on edennyt rivakasti urheilulajin parissa. Treenattuaan lukkopainia vain reilun kolmen vuoden ajan hän osallistui viime syksynä EM-kisoihin. Niin ikään hän tähtää jälleen EM-kisoihin, jotka pidetään ensi syksynä.

– Sen lisäksi osallistun mahdollisesti lukkopainin MM-kisoihin joulukuussa Yhdysvalloissa.

Lukkopainissa vastustajaa pyritään hallitsemaan ilman lyöntejä käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla. Saksanen on viehättynyt raskaalta kuulostavaan lajiin monestakin syystä.

– Painin nujuaminen saa kaikki huolet häviämään. Siinä ei pysty ajattelemaan mitään muuta. Vaikka lukkopaini näyttää rajulta ja aggressiiviselta, se on todella tekninen laji, jossa pärjätäkseen pitää käyttää päätään.

Aikaisemmin Saksanen asui Espoossa ja työskenteli siellä järjestyksenvalvojana. Kun hän muutti Lappeenrantaan ja tytär syntyi, hän ryhtyi miettimään työkuvioitaan uusiksi. Kosmetologiksi kouluttautunutta Saksasta alkoi kiehtoa yrittäjyys.

– Perustin kauneushoitolan, ja aluksi homma oli pientä puuhastelua. Pian työ muuttui totisemmaksi, ja sain kasvatettua yrityksen toimintaa äitiysloman aikana.

Vauvan hoidon lomassa Saksanen teki muun muassa ripsien pidennyksiä ja kynsien huoltoa, ja ripset ovat edelleenkin keskeisessä roolissa hänen työnkuvassaan. Niiden lisäksi hän tekee nykyisin myös kulmakarvojen kestopigmentointia.

– Vaikka lukkopaini näyttää rajulta ja aggressiiviselta, se on todella tekninen laji, jossa pärjätäkseen pitää käyttää päätään, Anniina Saksanen sanoo. Kuva: OH Media

Tytär mukana treenisalilla

Saksasen tyypillinen arkipäivä pitää sisällään kaikki hänen elämänsä tärkeät elementit. Hän on eronnut lapsen isästä, ja tytär on hänen luonaan joka toinen viikko.

Näinä viikkoina hän vie aamupuuron jälkeen tyttären päiväkotiin ja menee sen jälkeen töihin kauneushoitolaan, jossa hänellä on viisi tai kuusi asiakasta joka päivä. Kellon neljän jälkeen hän hakee kovalla kiireellä tyttären päiväkodista, minkä jälkeen äiti ja tytär menevät kotiin syömään ja sen jälkeen yhdessä painisalille.

– Tytär syö eväitä ja katselee, kun treenaan puolentoista tunnin ajan. Illalla luetaan sadut ja lauletaan laulut.

Saksanen treenaa lukkopainia useita kertoja viikossa. Joskus hän vaihtaa iltatreenit aamuharjoitteluun. Kesäisin hänellä on tapana pyöräillä tyttärensä kanssa ulkosalille.

Tatamilla irti yrittäjyyden paineista

Miten pidät huolta hyvinvoinnistasi, kun treenaat tosissasi lukkopainia, olet pienen lapsen äiti ja yrittäjä? Verottaako tämä yhdistelmä yöuniasi?

– Koen, että huolehdin hyvinvoinnistani urheilemalla. Vuosi sitten kauneushoitolani muutti suurempiin tiloihin ja otin taukoa treenaamisesta muuton ajaksi.

Saksanen kertoo, että idea levon lisäämisesti kääntyi kuitenkin päälaelleen. Hän huomasi voivansa huonommin, kun urheilu oli jäänyt vähemmälle. Saksanen palasi tuttuun kiivastahtiseen treenirytmiin.

– Pääsen tatamilla irti yrittäjyyden paineista. Yrittäjyys ja lukkopaini tasapainottavat toisiaan täydellisesti.

Saksanen myöntää, että hänen tulee paikoin tingittyä yöunista.

– Nukahdan sillä sekunnilla, kun menen nukkumaan. Mutta yöunet jäävät usein liian lyhyiksi, kun otan illalla niin sanottua omaa aikaa ja valvon puolilleöin.

Vaikka Saksanen venyykin moneen, yksin hänen ei tarvitse nykyisin yritystään pyörittää. Hänellä on kauneushoitolassaan apuna yksi työntekijä sekä kaksi sopimusyrittäjää. Kolmas sopimusyrittäjä on tulossa syksyllä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen