Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Torstaina 13.10. Turun kaupungin auditoriossa järjestettiin Kaupunki kohtaa yrittäjän -keskustelutilaisuus
14.10.2022 klo 15:41
Uutinen

Kaupunki ja yrittäjät kohtasivat – keskustelua luvista ja valvonnasta

Tämän vuoden aikana Turun Yrittäjät ja Turun kaupunki ovat panostaneet entistä toimivamman vuoropuhelun luomiseen. Yhteisenä tavoitteena on saada yrittäjien ääni kuulumaan paremmin kaupungin kehittämisessä, ja näin saada myös yrittäjien näkökulmasta entistä vetovoimaisempi kaupunki.

Torstaina 13.10. Turun kaupungin auditoriossa järjestetyssä Kaupunki kohtaa yrittäjän -keskustelutilaisuudessa oli paikalla runsas joukko Turun kaupungin lupa- ja valvonta-asioiden vastuuhenkilöitä. Tilaisuuden alustukset pitivät Turun kaupungin apulaispormestari Heikki Pälve, Turun Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Rantanen ja Turun kaupungin elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen.

Heikki Pälve puhui avauspuheenvuorossaan lupaprosessien kehittämisestä. Kaupunki on tehnyt rakennuskaavoituksen, luvituksen ja tarkastuksen asiakastyytyväisyystutkimuksen. Tulosten perusteella toimintaa tullaan kehittämään niin toimintaprosessin kuin asiakaspalvelun näkökulmasta, ja tehtävien muutostoimien vaikuttavuutta tullaan mittaamaan.

Turun Yrittäjien terveisinä Mikko Rantanen toivoi kaupungilta joustavuutta, tehokkuutta, ketteryyttä, tasapuolisuutta ja helppoutta. Lisäksi hän kertoi yrittäjien mielellään tekevän yhteistyötä kaupungin kanssa, ja toivoi kaupungin ostavan palveluita yrittäjiltä.

Niko Kyynäräinen totesi omassa puheenvuorossaan, että Turku haluaa olla Suomen yrittäjäystävällisin kunta. Kaupunki tekee aktiivisesti toimia, että se tunnistaisi erilaisten ja eri vaiheissa olevien yrittäjien tarpeet ja pystyisi vastaamaan niihin laadukkaasti. Tavoitteena on palveluiden kehittäminen yhden luukun periaatteella.

Avauspuheenvuorojen jälkeen valvontajohtaja Leena Salmelainen kertoi lupien ja valvonnan parissa tehtävästä työstä ja toiminnan kehittämisestä. Kaupungin lupapalvelutoimialalla on suunnitelmissa tehdä tapahtumajärjestäjien palvelupaketti. Lisäksi on suunnitteilla saada erilliset lupakäsittelijät elinkeinotoiminnan lupa-asioille rakennusvalvontaan sekä tehdä ympäristöterveyden palvelupolut esimerkiksi elintarvikevalvontaan. Leena Salmelainen kertoi myös siitä, että kaupunki on jo aloittanut järjestämään koulutustilaisuuksia, joissa on käsitelty mm. tiettyjä aloja koskevia lakimuutoksia.

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi esitteli syksyllä 2021 määriteltyjä toimenpiteitä, joiden tavoitteena on rakennusvalvonnan palvelujen sujuvoittaminen ja muodostuneen ruuhkatilanteen poistaminen. Vuonna 2021 lupapalvelu oli monien tekijöiden summana ruuhkautunut, ja hakuvaiheessa olevia lupia oli reilusti yli 800 kpl. Tavoitteena on ns. normaalitilanne, jolloin vireillä olevia hakemuksia on 400 kpl. Tämän vuoden syyskuun lopussa vireillä olevia hakemuksia oli 566 kpl. Tavoitteeseen uskotaan päästävän vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kysymykseen rakennuslupien käsittelyajoista Annika Alppi vastasi, että tavoitteena on, että rakennuslupien osalta 80 % luvista olisi käsitelty 70 vrk aikana. Ennusteen mukaan tänä vuonna käsittelyaika on 100 vrk.

Tapahtumajohtaja Antti Kirkkola kertoi Luvat ja valvonta -hankkeesta, jossa Turun kaupunki on mukana. Hankkeen tavoitteena on asiakaslähtöisyys yli hallintorajojen eli ns. yhden luukun periaate ja sujuvampi sähköinen palvelu. Antti Kirkkola kertoi myös tapahtumajärjestäjien oppaasta, joka on ladattavissa Turun kaupungin nettisivuilta.

Yrittäjät ottivat osaa aamuun kysymyksiä ja kommentteja esittäen. Tilaisuutta moderoi Turun kaupungin projektipäällikkö Heidi Viljanen.

Teksti: Terhi Haverinen
Kuva: Anne Aholainen