Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Helsingin keskusta.
24.5.2024 klo 11:00
Uutinen

Kaupunkikeskustojen elinvoimalaskenta: Helsingin keskustan elinvoiman lasku jatkunut

Tänään julkaistu kaupunkikeskustojen vuosittainen elinvoimalaskenta kertoo, että Helsingin keskustan elinvoimaluku on laskenut viime vuodesta. Myös kaupan toimipaikat ovat edelleen vähentyneet keskustassa.

Helsingin keskustan elinvoima on pitkään ollut laskusuunnassa. Keskustalle mitattu elinvoimaluku on laskenut 2,7 prosenttia viime vuoden keväästä, ja noin 15 prosenttia keväästä 2020. Elinvoimaluvut ovat laskeneet useimmissa muissakin kaupunkikeskustoissa eri puolilla Suomea viime vuosina.

Kaupan toimipaikat vähentyneet – kauneus- ja hyvinvointipalvelut lisääntyneet

Helsingin keskustasta on poistunut vuoden aikana 24 kaupan toimipaikkaa, ja vuoden 2020 keväästä alkaen peräti 170 toimipaikkaa, joista suurin osa muodin ja asusteiden toimialalta (85 kpl) ja seuraavaksi eniten sisustamisen ja kodin tarvikkeiden toimialalta (34 kpl).

– Kaupan toimipaikkojen määrä on pitkään vähentynyt Helsingin keskustassa, mihin vaikuttaa verkkokaupan kasvu ja keskustassa asioivien ihmisten määrän merkittävä vähentyminen. Helsingin keskustaan suuntautuu edelleen noin 30 prosenttia vähemmän asiointikäyntejä kuin ennen koronaa vuonna 2019. Tämä tekee yritysten toiminnasta haastavaa, kun samaan aikaan toimintakustannukset jatkuvasti kasvavat, sanoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Keskustan ravintoloiden ja kahviloiden määrä on neljässä vuodessa hienoisesti kasvanut (15 kpl). Muissa palveluissa ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia lukuun ottamatta kauneus- ja hyvinvointipalveluita, joiden lukumäärä on kasvanut viime keväästä 16 kpl ja neljässä vuodessa 58 kpl.

Lauantaisin palvelevat liikkeet vähentyneet

Keskustan elinvoimaisuutta ilmentävät lauantaisin palvelevat liikkeet. Lauantaisin palvelevien kaupan ja muiden palvelujen määrä on vähentynyt viime keväästä 41 kpl. Keväästä 2020 alkaen niiden määrä on vähentynyt 176 kpl.

Lauantaisin palvelevien ravintoloiden määrässä ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Niiden määrä on vähentynyt neljässä vuodessa 6 kpl.

Liiketiloja vapaana ja remontissa

Tyhjien liiketilojen määrä keskustassa on lisääntynyt viime vuosina, mutta viimeisen vuoden aikana hieman vähentynyt. Samalla remontissa olevien tilojen määrä on merkittävästi kasvanut viime keväästä. Kaikista liiketiloista on tyhjinä eli vapaana 9,5 prosenttia.

Liiketilojen kokonaismäärä on vähentynyt merkittävästi keskustan alueella viime vuosina, mikä johtuu etenkin kauppakeskusten kiinteistöjen saneerauksista, joiden myötä aiempia liiketiloja on poistettu elinvoimalaskennan piiristä.

Helsingin vartin keskusta

Helsingin kaupallinen keskipiste on pitkään ollut Vanhan ylioppilastalon portailla. Kilometrin säteellä siitä, ns. vartin keskustassa, asuu yli 29 000 asukasta. Viime vuosina toteutetut keskustan kehittämisinvestoinnit ovat siirtäneet kaupallista keskipistettä Kampin suuntaan.


Keskustojen elinvoimalaskenta

Tiedot perustuvat vuosittaiseen elinvoimalaskentaan, joka on Elävät Kaupunkikeskustat ry:n kehittämä menetelmä. Tunnusluvuista näkyy liiketilojen jakauma: kauppojen ja ravintoloiden osuus sekä tyhjien liiketilojen osuus. Elinvoimaluvussa jakauma suhteutetaan asukasmäärään. Elinvoimalaskennan taulukkoaineistot löytyvät osoitteesta www.allincityapp.com.

Helsingin Yrittäjät vaikuttaa Elävät Kaupunkikeskustat ry:n keskustojen kehittämisen valtakunnallisessa asiantuntijaverkostossa.

Lisätietoa

Tiina Oksala

Tiina Oksala

Toimitusjohtaja
Helsingin Yrittäjät

KUVA Adobe Stock