29.4.2020 klo 13:31
Uutinen

Kesä on kohtalon hetki

Kukaan ei osannut arvata kuinka laajasti koronapandemia vaikuttaisi Suomeen ja koko yhteiskuntaamme. Kriisi koskettaa kaikkia yrittäjiä yrityksen kokoon katsomatta, toimialakohtaisia eroja on havaittavissa. Tämän taudin kanssa taistellaan vielä pitkään ennen kuin lääke tai rokotus on keksitty ja levitetty laajalle.

On varauduttava siihen, että myös Suomessa voi tulla vielä takapakkia. Talouden toipumisen aikatulusta ei ole tietoa, Toivo elää, että se tapahtuisi nopeastikin, kun rajoituksia puretaan. On kuitenkin suuri vaara, että kuluttaja ja yritykset jäävät pelkotilaan. Uusi normaali tulee eroamaan entisestä normaalista. Meidän on pystyttävä sopeutumaan ja muuntumaan.

Etelä-Savon elinvoimaan vaikuttavat vahvasti kesäasukkaat, lukuisat tapahtumat ja matkailijat. Tämä kesä tulee olemaan erilainen. Suuret yleisötapahtumat on jo peruttu. Muiden rajoitusten laajuudesta saamme tietoa lähiaikoina.

Kotimaan matkailu on tänä kesänä POP. Suomalaisetkin hakevat rauhaa ja etäisyyttä – sitä meillä on tarjolla. Meillä on kaikki valmiina kesän matkailijoita ja kesäasukkaita varten. Suomi tunnetaan turvallisena ja rauhallisena maana. Eurooppalaiset, jotka uskaltavat tänä kesänä matkustaa suuntaavat taatusti Suomeen. Meillä on puhdasta, rauhallista, väljää ja matkailukohteemme eivät ole massakohteita. Etelä-Savoa on syytä markkinoida kovin ponnistuksin tänä kesänä – vähän uusin teemoin!

Kaiken tämän keskellä on toivon pilkahduksia. Kriisi yhdistää ja luo yhteisöllisyyttä. Auttamisen halua on paljon. Ja olemme myös huomanneet kuinka ketterästi yritykset ovat luoneet – pakon edessä – uusia toimintamalleja selviytyäkseen pahimman yli ja pystyäkseen jatkamaan toimintaansa, kun kriisi on ohi.

Yrittäjät ovat kekseliäitä ja muuntautumiskykyisiä selviytyjiä. Yrittäjyys voi olla vielä ratkaisu moneen asiaan. Me haluamme olla osa ratkaisua emme ongelmaa!

Yrittäjäjärjestö on tehnyt valtavan määrän työtä yrittäjyyden eteen tämän koronakriisin aikana. Tavoitteena on pelastaa mahdollisimman paljon yrityksiä ja mahdollisimman monta yrittäjää. Suomen Yrittäjät tekee jatkuvasti uusia avauksia ja esityksiä, kuinka yrityksiä pitää ja voi tukea tässä tilanteessa. Etelä-Savon Yrittäjät on mukana alueellisissa työryhmissä ja pitää jatkuvasti yhteyttä kuntien toimijoiden kanssa. Rakennamme maakuntamme tilannekuvaa ja myös avauksia selviytymissuunnitelmaan – mitä sitten kun kriisi on ohi. Paikallisyhdistykset hoitavat yhteydenpitoa kuntatasolla. Sydämellinen kiitos kaikille teille, jotka hoidatte meidän yrittäjien yhteisiä asioita.

Meidän yrittäjien on pidettävä huoli siitä, että kaikki tarjolla oleva apua käytetään. Meidän jokaisen on syytä pitää huoli myös siitä, että kukaan ei jää yksin. Yrittäjäjärjestö on läsnä yrittäjän arjessa!

Katseet tulevaan – pidetään pää kylmänä, sydän lämpimänä ja huoli itsestämme, läheisistämme sekä yrityksistämme!

Nina Rasola, puheenjohtaja