Kruununherkku
27.6.2022 klo 14:38
Uutinen

Kesäkuun uutisia

Hyvät yrittäjäkollegat

Vihdoinkin kesä, kesä, kesä…

Keskikesän juhla juhannus on jälleen takanapäin. Juhannusta saatiin viettää todella kesäisen helteisessä säässä. Juhannuskokot eivät ihan joka niemessä ja notkossa syttyneetkään, mutta kokkohan kuuluu juhannukseen ja niitä poltetiin kulovaroituksesta huolimatta. Juhannuksesta lähdetään jälleen pienin askelin kohti syksyä, mutta nautitaan kesästä ja lomaillaan.

 Muutamalla sanalla yrittäjäjärjestöstä ja sen toiminnasta

Juvan Yrittäjät ry on paikallisyhdistys, joka toimii puheenjohtajan ja 8 hallituksen jäsenen voimin. Hallitus kokoontuu kuukausittain ja teemme myös kokouksen yhteydessä yritysvierailuja. Toukokuussa vierailtiin Kruunuherkuilla ja kesäkuussa Sisuwoodilla. Jos tunne halua pyytää yrittäjien hallituksen vieraaksesi niin ole yhteydessä minuun. Tulemme mielellämme, kunhan tuumataan sopiva ajankohta.

Hallituspaikat ovat 2- vuotisia ja erovuoroisina aina puolet. Jos olet ja toivottavasti olet kiinnostunut hallitustyöskentelystä, niin ota rohkeasti yhteyttä ja tule mukaan ehdolle. Vuosikokouksessa marraskuussa valitaan erovuoroisten tilalle puolet hallituksen jäsenistä. Vain osallistumalla voit vaikuttaa.

Jäsenmäärä meillä Juvan yrittäjissä on hieman yli sata. Kaupunkien yhdistysten jälkeen olemme Etelä-Savon suurin paikallisyhdistys.

Yrittäjien tilaisuuksia Juvalla

Juvalla ennen syksyä on kuitenkin 30 heinäkuuta pidettävä paikallinen kesätapahtuma. Karkeloissa tänä vuonna Juvan Yrittäjät herättävät henkiin kauan sitten Jaakko Kolmosen tuoman rosvopaistiperinteen. Juvan Yrittäjät valmistavat n. 50 kg erän laavukylään kaivetussa maakuopassa rosvopaistia. Paistin myynti alkaa n. klo 12.00. Tulehan hakemaan omasi. Näitä ei riitä kaikilla halukkaille.

Juvan Yrittäjät järjestävät jäsenilleen suunnattuja erilaisia tapahtumia. Nämä ovat yleensä yhdistyksen jäsenille maksuttomia tai niihin pääsee mukaan pienellä omakustannusosuudella.

Käytiin Oravareitillä melomassa.

Pari viikkoa sitten11.6.  kävimme Oravareitillä melomassa sekä päätteeksi tutustumassa yrittäjä Pasi Virosen tarjoamiin palveluihin Oravanpesillä nauttien savusaunan ja maukkaan ruoan antimista. Tapahtuman järjestelyt onnistuivat hienosti, mutta olisin toivonut yrittäjiä osallistuvan enemmän kuin 6 kpl.

Yrittäjät järjestävät golfiin tutustumisen 

Joroisten upealla Kartano Golfin kentällä ti. 9.8 sinun on mahdollista lähteä tutustumaan golfiin.

Seuraa tiedotteita ja ilmoittaudu mukaan.

Historiallista aikaa 

Elämme parastaikaa todella historiallista aikakautta. Korona, sote, sota ja Nato.  Aikaa, jota kukaan meistä ei ole vielä aiemmin elämässään kokenut. Kun alkuvuoden koronarajoituksista, jotakuin olemme selvinneet niin heti perään tuli tämä tilannetta synkistävä Ukrainan sota ja sen myötä Venäjän rajan sulkeminen. Tämä vaikuttaa välillisesti moniin yrityksiin mm. energia ja raaka-ainehintojen nousun sekä kasvavan epävarmuuden vuoksi. Hinnat nousevat siihen tahtiin, ettei mukana tahdo kestää. Tarviketarjouksia saadaan vain viikon voimassaoloajalla. Tässä ovat vaihtoehdot vähissä. On pyrittävä sopeutumaan tilanteeseen keinolla millä hyvänsä tai vaihtoehtona on yritystoiminnan lopettaminen. Tämän on jo liiankin moni yrittäjä kohdannut.  Yrittäjien kannalta tämä on todella anteeksi vaan, mutta melko helvetillisen piinaavaa aikaa.

Lisäksi Nato jäsenyys ja sote-uudistukset uusine hyvinvointialueineen ja kokoonpanoineen, joten myllerrystä riittää.

Älä anna periksi vaan pysytään pinnalla ja pyritään sopeuttamaan yritystoimintamme jälleen tähän piinaavaan maailman tilanteeseen.

Juvan elinvoimaseminaarista

Nyt kun olemme koronasta voiton puolella ja yhteiskunta jälleen avautunut, oli todellakin hienoa nähdä suuri joukko yrittäjiä läsnä 31.5.22 pidetyssä elinvoimaseminaarissa Juvalla Martti Talvela kampuksella. Edellinen seminaarihan pidettiin viime syksynä.

Ilahduttavaa oli se, että paikalla oli myös nuorempaa yrittäjäporukkaa. Nuorissa on meidän tulevaisuutemme, joten on hienoa saada heidät aktivoitumaa tulemalla toimintaan mukaan.

Paikallisyhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä on kuntavaikuttaminen eli parantaa yrityksen ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä omalla paikkakunnalla. Vastaavasti kunnan tehtävänä on luoda se oikeanlainen kasvualusta menestyvälle yritystoiminalle

On todettava, että kunta ei pärjää ilman yrittäjiä ja yrittäjät tarvitsevat kuntaa. Onnistuessaan nämä tuovat kannattavan yritystoiminnan myötä verotuloja, työtä ja palveluja eli ELINVOIMAA kuntaan!

Näiden yhteisten seminaarin järjestäminen ei suinkaan ole meille pelkkä itse tarkoitus vaan täällä syntyneet kehitysideat tulee saada vietyä käytännön tasolle. Tästä herää kysymykset:

  1. Olemmeko kehitysideoilla saaneet jotakin aikaan?
  2. Onko kuntamme toimintatavat muuttuneet yrittäjä myönteisemmäksi?
  3. Onko kunnan vetovoima lisääntynyt?
  4. Kuinka pitovoimasta pidetään huolta?

Kuntabarometri -kysely

Muun muassa noihin kysymyksiin saatiin yrittäjien näkemys Kuntabarometrin -kyselyn yhteydessä. Suomen Yrittäjien järjestämän tämän kevään kuntabarometri kyselyn tulokset julkaistiin Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa 18-19.5.22, jossa Juvalta oli kunnan ja yrittäjien edustus paikalla.  Kysely toteutettiin nyt kymmenettä kertaa.

Vaikka Juva pärjäsi kohtalaisesti, keskitasoa paremmin verrattuna koko maan tulokseen ja sijoitumme maakunnassa kolmen joukkoon niin meidän ei pidä tuudittautua hyväolon tunteeseen. Meidän tulee erottua massasta! Emmehän suinkaan halua jatkaa ns. keskisarjan kuntana vaan kehittää päätöksen tekoa entistä enemmän yrittäjälähtöisempään suuntaan. Yhdessä olemme enemmän!

On muistettava, ettei tämä Kuntabarometri ei ole suinkaan kilpailu vaan erinomainen työkalu kunnan ja yrittäjien välisen yhteistyön kehittämiselle.

En rupea kyselyn tuloksia tarkemmin analysoimaan, sillä ne käytiin seminaarissa reilun 50 henkilön läsnäolleessa melko tarkkaan lävitse. Parantamisen varaa kyllä Etelä-Savossa on kaikilla kunnilla. Olemme keskitason alapuolella näillä käytetyillä mittareilla mitattuna.

Palveluiden pysyvyys tulee turvata

Vaikka paljon on jo tehty, tästä riittää vielä meille kaikille juvalaisille yhteistä työnsarkaa yrittäjämyönteisen kuntamme pitämiseksi entistä vetovoimaisempana. Työelämän professori Reijo Karhinen muistutti elinvoimaseminaarissa omassa esityksessään, että kunnat tarvitsevat vetovoiman lisäksi pitovoimaa. Pitovoimalla huolehditaan jo kunnassa olevista yrityksistä. Näitä molempia tarvitaan, jotta kunnat saavat uusia asukkaita ja yrityksiä.

Lopuksi on todettava: Me kaikki juvalaiset voimme tehdä monenlaista hyvää kotikuntamme vetovoiman lisäämiseksi jo omalla ostoskäyttäytymisellämme.

OSTA kotimaista SUOSI juvalaista. KÄYTTÄMÄLLÄ paikkakunnan palveluita, sillä turvataan työpaikkojen säilyminen ja yritysten pysyminen paikkakunnallamme.

Juvantien katukuvassa näyteikkunat alkavan toinen toistensa jälkeen tyhjenemään, jos emme kanna huolta jatkuvan keskustan kehittämisen osalta. Nykyiselle kehityshankkeelle, joka päättyy syksyllä, on ehdottomasti saatava jatkumo. Tämä tulisi ottaa vakavasti kuntapäättäjien keskuudessa ja suhtauduttava myönteisesti jatkohankkeelle.

Tehdään yhteistuumin Juvasta entistä parempi paikkakunta yrittää ja elää!

Nähdään ja törmäillään paikallisissa kivijalkakaupoissa ja juvalaisissa kesätapahtumissa.

Kesäisin terveisin

pj. Seppo