15.3.2023 klo 20:26
Uutinen

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät: Kohtuullisempia sähkön hintoja alueen yrityksille

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät kannustaa sähköyhtiöitä avaamaan määräaikaisia sopimuksiaan ja sovittelemaan kohtuullisempia sähkön hintoja yrityksille

Sähkön hinnan kielteiset vaikutukset ovat kohdistuneet yritysten kannattavuuteen, toiminnan rajoittamiseen ja markkinoiden kysyntätilanteeseen. Alueen yritykset ovat tehneet sähkön hinnan nousuun liittyviä aktiivisia sähkön säästämistoimenpiteitä kuten huonelämpötilojen ja ilmastoinnin säätämistä sekä valaistuksen vähentämistä. Tämä selviää keväällä 2023 julkistetusta pk-barometrista.

Vain 40 prosenttia yrityksistä on pystynyt siirtämään vähintään osan sähkön hinnan noususta lopputuotteiden hintoihin. Hintojen nousu näkyy selvästi myös investoinneissa ja jopa henkilöstön sopeuttamistoimissa.

  • Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella sähkön hinnannousu on vaikuttanut valtakunnan tasoa laajemmin yrityksen liiketoimintaan ja tuotantoon, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Nahkala.

Sähkön hinnan laskun myötä useat yrittäjät maksavat siis edelleen korkeaa sähkönhintaa. Osa sähköyhtiöistä onkin lähtenyt talkoisiin määräaikaisten sopimusten avaamiseen ja hintojen alentamisiin. Keski-Pohjanmaan Yrittäjät kannustaakin kaikkia sähköyhtiöitä siihen että, mahdollisimman moni lähtisi tähän samaan projektiin.

Sähkömarkkinalainsäädännössä ei ole erityisiä säännöksiä määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta kesken sopimusjakson. Sähkömarkkinalain mukaan määräaikainen sopimus lähtökohtaisesti päättyy määräajan umpeuduttua. Näin ollen sähkömarkkinalaki ei takaa asiakkaalle oikeutta irtisanoa määräaikaista sopimusta kesken sopimusjakson. Tästä huolimatta sopimuksen osapuolet voivat halutessaan sopia keskenään, missä tilanteissa asiakas voi irtisanoa määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen kesken määräajan, millaista irtisanomisaikaa tällöin noudatetaan jne.

Yhteisenä tavoitteena tulisi olla ja taata alueen pk-yrityksille parhaat mahdolliset edellytykset toimia, työllistää ja kasvaa.     

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry.Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jo vuodesta 1939 toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Teemme aktiivista työtä yrittäjien ja yrittäjyyden eteen. Jäsenyrittäjiä on toimialueella n. 2 300 ja paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä 23, joissa yli 200 luottamushenkilöä. Olemme osa Suomen Yrittäjiä www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa