9.3.2020 klo 09:24
Uutinen

Keski-Suomi, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala aktiivisimpia yritysten omistajanvaihdoksissa

Keski-Suomi otti kärkipaikan maakuntia vertailevassa Omistajanvaihdosindeksissä. Keski-Suomessa omistajanvaihdoksia toteutetaan yrityskantaan suhteutettuna keskitasoa enemmän ja myös niitä koskevia palveluita on helposti saatavilla.

Myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa yritykset löytävät vilkkaasti uusia omistajia, Omistajanvaihdosfoorumi kertoo tiedotteessa. Noin viidesosa Suomen työnantajayrityksistä on edennyt tilanteeseen, jossa ne on saatava siirrettyä lähivuosina uuden omistajan käsiin muun muassa yrittäjän ikääntymisen takia. Muussa tapauksessa vaarana on yritystoiminnan loppuminen.

Omistajanvaihdosindeksi mittaa ja vertaa maakuntia neljästä näkökulmasta:

1. Suhteellinen omistajanvaihdosintensiteetti eli omistajanvaihdosten määrä suhteutettuna alueen yrityskantaan ja Finnveran myöntämään pk-rahoitukseen. Omistajanvaihdoksiin luetaan sekä yrityskaupat että perheyritysten sukupolvenvaihdokset.

2. Alueellisten yrityspalvelujen toimivuus (vero- ja rahoitusneuvonta, yritysvälitys ym.)

3. Omistajanvaihdoksiin liittyvien haasteiden yleisyys (jatkajan löytäminen, arvonmääritys, rahoitus, verotus ym.)

4. Omistajanvaihdosnäkymät omassa yrityksessä

Maakunnat listattuna omistajanvaihdosindeksin mukaan

Keski-Suomi ja Pirkanmaa erottuvat aineistossa alueina, joissa omistajanvaihdosintensiteetti on väestön ikärakenteeseen peilattuna odotuksia korkeampi tai ainakin yrittäjien näkemykset omistajanvaihdosten tilanteesta ja näkymistä keskimääräistä positiivisempia.

Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Karjalassa omistajanvaihdoksia tapahtuu ennakko-odotuksia vähemmän.

Kainuun osalta tulokset ovat ristiriitaisia.

– Yhtäältä maakunnassa suhteellinen omistajanvaihdosaktiivisuus vaikuttaa melko korkealta, mutta samalla yrittäjät kritisoivat tarjolla olevia yrityspalveluja ja tunnistavat tavanomaista enemmän erilaisia omistajanvaihdoksiin liittyviä haasteita toimintaympäristössään.

Sijoitus Maakunta Kokonaispisteet
1 Keski-Suomi 70
2 Etelä-Savo 69
3 Pohjois-Karjala 64
4 Kymenlaakso 62
5 Satakunta 57
6 Päijät-Häme 57
7 Etelä-Pohjanmaa 56
8 Pirkanmaa 53
9 Kainuu 53
10 Lappi 52
11 Pohjois-Savo 51
12 Pohjois-Pohjanmaa 50
13 Kanta-Häme 47
14 Keski-Pohjanmaa 46
15 Pohjanmaa 43
16 Varsinais-Suomi 41
17 Etelä-Karjala 41
18 Uusimaa 37

Omistajanvaihdoksia tapahtuu siellä, missä tarve on suurin

– Omistajanvaihdosten edistyminen on suomalaisen pk-sektorin kohtalonkysymys. Se huomioiden tulokset ovat monella tapaa positiivisia, arvioi Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Huovisen mukaan tuoreet tulokset kertovat, että yritysten omistajanvaihdoksia tapahtuu suhteellisesti eniten niissä maakunnissa, joissa väestö ja yrittäjät ovat keskimääräistä iäkkäämpiä.

Omistajavaihdosindeksi toteutettiin ensimmäistä kertaa. Omistajanvaihdosfoorumi on Omistajanvaihdos-hankkeen ohjausryhmä, jossa Suomen Yrittäjät on mukana.

toimitus (at) yrittajat.fi