26.3.2020 klo 11:43
Uutinen

Kesko rajoitti varastotuotteiden valikoimaa – näkyy ”vähemmän suosituissa” tuoteryhmissä: ”Tavaraa ei jää myymättä”

Kesko kiistää, että rajoituksista koituisi ongelmia suomalaisille tavarantoimittajille.

Vähittäiskaupan tuotteiden kysyntä on kasvanut viimeisen kahden viikon aikana merkittävästi. Muutos on ollut erittäin suuri etenkin kuivatuotteissa kuten pastoissa ja säilykkeissä. Myös kotimaisten lihasäilykkeiden kysyntä on kasvanut rajusti.

– Tässä tilanteessa, kun menekki on kohonnut paljon, olemme joutuneet tilapäisesti rajoittamaan varastotuotteiden valikoimaa keskusvarastollamme. Tämä koskee lähinnä kuivatavaraa ja kodin tarvikkeita, K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimitusketjujohtaja Antti Lähde vahvistaa.

K-kauppojen tilattavaa valikoimaa on rajoitettu lähinnä teollisten tuotteiden ja kodintarvikkeiden osalta. Tuoretuotteiden ja pakasteiden osalta rajoitukset kestivät kaksi päivää.

Kun esimerkiksi jauhojen, pastan ja säilykkeiden toimitukset kaupoille ovat lisääntyneet, joidenkin tuotteiden toimituksia on vastaavasti vähennetty. Näitä tuoteryhmiä ovat esimerkiksi makeiset ja snacksit.

Lähteen mukaan tilanne on palaamassa normaaliksi tämän viikon aikana.

– Rajoitukset eivät vaikuta millään tavalla Keskon ostoihin pitkällä aikavälillä. Kyse on lyhytkestoisista muutoksista, hän painottaa.

Lähteen mukaan pienet suomalaistoimittajat eivät kärsi rajoituksista.

– Rajoitamme toimituksia varastoista kauppoihin, emme suoranaisesti sitä, miten Kesko ostaa tuotteita keskusvarastoon.

Hyllysaatavuus Keskon kaupoissa on Lähteen mukaan pysynyt pääosassa hyvänä, yli 90 prosentissa.

Kärsivätkö suomalaistoimittajat?

Lähteen mukaan rajoituksissa ei ole pelkoa siitä, että suomalaiset valmistajat kärsisivät.

– Monien tuotteiden kohdalla yksi myyntierä saattaa kestää kaupan hyllyssä useita kuukausia. Suomalaisten yritysten näkökulmasta kyse on siitä, että kysyntä siirtyy hieman pidemmälle. Joillekin tilaus tulee viikkoa myöhemmin. Sellaista ei tapahdu, että tavaraa jäisi myymättä.

Kesko kantaa asiassa Lähteen mukaan oman vastuunsa.

– Koronan aikana elintarviketeollisuuden tuotteiden kysyntä nousee kaikissa päivittäiskauppaan toimitettavissa tavararyhmissä. Pk-yrityksillä on nyt hyvä mahdollisuus saada tuotteitaan suoraan yksittäisten kauppojen valikoimaan. Tämä koskee pienimpiä yrityksiä. Korona on jo mahdollistanut uutta liiketoimintaa.

Kuva: K-Ryhmä

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi