24.9.2020 klo 12:11
Uutinen

Ketkä kaikki ovat ehdolla Suomen Yrittäjien johtoon? Katso esittelyt ja vastaukset tärkeisiin kysymyksiin

Suomen Yrittäjille valitaan uusi puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat liittokokouksessa Jyväskylässä 17. lokakuuta – samoin uusi valtuusto ja sen johto. Ketkä kaikki ovat ilmoittautuneet ehdokkaiksi – ja millainen on järjestön uusi hallintomalli.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi on tähän mennessä (24.9.) ilmoittautunut kolme ehdokasta, samoin varapuheenjohtajiksi. Valtuuston puheenjohtajaksi on yksi ehdokas ja varapuheenjohtajaksi kolme ehdokasta.

On mahdollista, että ehdokkaita tulee vielä lisää, ehkä vielä viime metreillä liittokokouksessa.

Ehdokkaat puheenjohtajaksi

Ehdolle Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi on tähän mennessä ilmoittautunut kolme ehdokasta. Puheenjohtajaksi ovat ehdolla (aakkosjärjestyksessä) Antti Rantalainen Uudeltamaalta (kuvassa vas.), Nina Rasola Etelä-Savosta ja Petri Salminen Keski-Suomesta.

Antti Rantalaisella on tilitoimistoja yli 40 paikkakunnalla. Nina Rasolan yritykset tekevät jäte- ja ympäristönhuoltoa sekä tarjoavat puhtaus- ja hoitopalveluja. Salmisen yritys tarjoaa myynnin ja johtamisen kehittämis- ja rekrytointipalveluja. Hän on myös osakkaana työkalufirmassa.

Kaikki kolme ehdokasta ovat nykyisiä Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajia.

Katso puheenjohtajaehdokkaiden esittelyt ja vastaukset kysymyksiin täältä.

Ehdokkaat varapuheenjohtajiksi

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajiksi valitaan kaksi henkilöä. Ehdolla ovat Jyrki Hakkarainen Varsinais-Suomesta (kuvassa vas.), Jukka Hurrila Satakunnasta ja Anne Niemi Etelä-Pohjanmaalta.

Hakkaraisella on kaksi lakitoimistoa ja muun muassa mökkivuokrausta ja sijoitustoimintaa. Hurrilalla on työhönvalmennusta, koulutusta, rekrytointia ja ammatillisen kuntoutuksen palveluita kolmessa toimipisteessä. Niemi toimii peruna-alalla, elintarviketeollisuudessa, metalliteollisuudessa, vaatetusalalla ja pääomasijoituksen parissa.

Katso varapuheenjohtajaehdokkaiden esittelyt ja vastaukset kysymyksiin täältä.

Uusi valtuusto ja sille puheenjohtaja

Jyväskylän liittokokouksessa valitaan myös ensimmäistä kertaa uusi valtuusto, sille puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Ehdolle valtuuston puheenjohtajaksi on ilmoittautunut tähän mennessä Yrittäjien nykyinen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Etelä-Pohjanmaalta. Katso juttu täältä.

Ehdokkaat valtuuston varapuheenjohtajaksi

Valtuuston varapuheenjohtajaksi valitaan yksi henkilö. Ehdokkaiksi on ilmoittautunut tähän mennessä kolme henkilöä: Mari Laaksonen Helsingistä (kuvassa vas.), Stina Siikonen Varsinais-Suomesta ja Janne Vuorinen Pirkanmaalta. Laaksosen yritys on siivousalalla, Siikonen on tapahtuma- ja markkinointialalla ja Vuorinen on kuljetusalan yrittäjä.

Katso valtuuston varapuheenjohtajaehdokkaiden esittelyt ja vastaukset kysymyksiin täältä.

OIKAISU

Torstaina 24.9. ilmestyvässä Yrittäjä-lehdessä kerrotaan virheellisesti, että myös Willem van Schevikhoven Järvenpäästä on ehdokkaana Suomen Yrittäjien valtuuston varapuheenjohtajaksi. Hän ilmoitti viime viikolla vetäytyvänsä ehdokkuudesta henkilökohtaisista syistä. Tuolloin lehti oli juuri painettu.

Miten tehtävät, valta ja vastuu jakautuvat?

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja johtaa yrittäjäjärjestöä ja toimii Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtajana.

Yrittäjien puheenjohtaja johtaa yhdessä hallituksen kanssa järjestön edunvalvontaa ja toimii yrittäjäjärjestön edustajana suhteessa valtiovaltaan ja muihin järjestöihin.

Valtuuston puheenjohtaja johtaa valtuustoa. Hänellä on puhe- ja läsnäolo-oikeus Yrittäjien hallituksen kokouksissa.

Liittokokous valitsee valtuuston jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä jäsenjärjestöjen ehdotusten perusteella.

Valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa hoitamaan liittokokoukselta sille siirtyviä tehtäviä. Kevätkokouksessa valtuusto muun muassa vahvistaa tilinpäätöksen.

Syyskokouksessa valtuusto hyväksyy järjestön seuraavan vuoden budjetin, jäsenmaksun suuruuden ja toiminnan suuntaviivat. Lisäksi valtuusto pitää vaalikokouksen liittokokouksen jälkeen. Vaalikokouksessa valtuusto valitsee Suomen Yrittäjien hallituksen jäsenet.

Liittokokous järjestetään jatkossa joka toinen vuosi. Siellä valitaan koko järjestön puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa. Valtuusto puolestaan valitsee Yrittäjien hallituksen kahdeksan muuta jäsentä.

Uusia ehdokkaita puheenjohtajiksi ja varapuheenjohtajiksi koko järjestölle ja valtuustolle voi tulla vielä myöhemmin, vielä liittokokouksessakin.

Lue lisää puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaista ja uudesta hallintomallista osoitteessa www.yrittajat.fi/puheenjohtajavaalit-2020

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi