Konkurssiluvuissa edelleen ikäviä uutisia
Konkurssien määrä ei ole laskussa. Kuva: Getty Images
18.3.2024 klo 09:33
Uutinen

Kevätaurinko ei paista konkurssitilastoihin – Asiantuntijalta ikävä arvio

Yritysten maksuvaikeudet ovat lisääntyneet.

Tilastokeskus kertoo tuoreista tilastoluvuista, jotka eivät näytä tuovan helpotusta vaikeaan tilanteeseen.

Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa laitettiin vireille kaikkiaan 342 konkurssia. Vuoden 2023 tammikuussa hakemusten määrä oli 298. Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssien määrä oli 16 prosenttia suurempi kuin sitä edeltäneenä 12 kuukauden ajanjaksona.

Helmikuussa konkursseja laitettiin vireille määrällisesti eniten muiden palveluiden, rakentamisen sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan toimialoilla.

– Yritysten tilanne ei ole edelleenkään helpottumassa. Arviomme mukaan konkurssiuhkaisten maksukehotusten ja konkurssihakemusten määrät pysyvät korkealla tasolla vielä ainakin alkuvuoden, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo.

Rakennusliikkeet ovat edelleen vaikeuksissa, mutta konkursseja on Toivosen mukaan odotettavissa myös kaupan ja palvelun sektoreilta.

– Konkurssien takana on edelleen moninaisia syitä, kuten koronan jälkeiset vaikeat taloudelliset ajat, korkeat korot ja kohonneet kustannukset. Maksuvaikeuksiin ajautuneiden yritysten määrä on nousussa ja on korkeimmalla tasolla sitten pandemiasyksyn 2020. Eniten maksuvaikeuksia on kaupan alalla, mutta kaikilla päätoimialoilla maksuvaikeudet ovat joko säilyneet ennallaan tai lisääntyneet hieman. Eivätkä yrityksiä kurittavat laajat ja pitkäkestoiset lakkotoimet ainakaan tilannetta helpota, Toivonen huomauttaa.

Suomen Yrittäjien Pk-yritysbarometrin mukaan lähes joka neljäs yritys suunnittelee sopeuttamistoimia. Sopeuttamistarve on kasvanut eniten vähintään 50 henkilöä työllistävillä yrityksillä. Yleisimpiä suunniteltuja sopeuttamistoimia ovat lomautukset ja erilaiset työaikajärjestelyt.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus