Kiia Riuttulan tavoitteet ovat selkeytyneet yrittäjyyden myötä. Kuva: Alina Ainola
1.2.2022 klo 08:43
Uutinen

Kiia Riuttula selvisi aivokasvaimesta – Perusti yrityksen ja tavoittelee nyt kolmea miljoonaa euroa ennen 30 vuoden ikää

Kiia Riuttula löysi intohimon yrittäjyydestä aivokasvaimen leikkauksen jälkeen. Nyt hänen tavoitteensa on selvä.

Vielä kaksi vuotta sitten Kiia Riuttula, 25, haaveili yrittäjyydestä. Nyt hän on vetänyt omaa sisältömarkkinointiin keskittyvää Viral Media -yritystä vajaan vuoden.

Viime vuoden alussa Riuttula haki kolmeen eri työpaikkaan digimarkkinoinnin tehtäviin, kunnes yrittäjyys alkoi näyttää paremmalta vaihtoehdolta.

– Niistä paikoista tuli ilmoitus, että kiitos, mutta ei kiitos. Kolmannen puhelun jälkeen sanoin kaverille, että mä lähden yrittäjäksi. Näin jälkikäteen ajateltuna ajatus yrittäjyydestä oli ollut minulla jo pidempään. Aiemmissa työpaikoissa olen ajatellut, että pystyisin tähän itsenäisesti ja voisin rakentaa sellaisen elämän ja uran, mistä olin haaveillut.

Riuttulasta saa nopeasti päämäärätietoisen kuvan. Viime vuosina hän on joutunut käymään läpi vakavan sairauden, jonka aikana sitkeäkin luonne on ollut koetuksella.

Vakava tilanne leikkauksen jälkeen

Vuoden 2020 marraskuussa Riuttulalle tehtiin aivoleikkaus, jonka tavoitteena oli poistaa kasvain. Kaikki ei mennyt niin kuin suunniteltiin.

”Silloin tuntui, että kaikki paha tulee kerralla.”

Kiia Riuttula

– Kun pääsin leikkauksen jälkeen kotiin, selkäydinnesteeni valuivat nenästä. Kasvain leikattiin nenän kautta ja reidessä olevasta kalvosta oli tehty paikka leikkauskohtaan. Se oli pettänyt, minkä takia jouduin takaisin osastolle.

Osastolla Riuttula sairastui aivokalvontulehdukseen.

– Silloin tuntui, että kaikki paha tulee kerralla. Voimavarat olivat sinä vaiheessa aika loppu, kun olin jo käynyt isossa leikkauksessa.

Aivokalvontulehdukseen sairastuneella on merkittävä riski menehtyä. Sairaalavuoteella maatessaan Riuttulasta tuntui välillä siltä, että kuluva päivä on hänen viimeisensä.

– Olin antanut kaikkeni, mitä oli jäljellä. Silloin olin henkisesti ja fyysisesti niin loppu, että halusin vain luovuttaa.

”Ei olisi tarvinnut olla niin urhea”

Vuoden 2020 joulukuussa Riuttulalle tehtiin uusintaleikkaus, jossa vuotava paikka korjattiin. Leikkaus onnistui ja Riuttula pääsi lopulta kotiin sairaalasta lähes kuukauden osastohoidon jälkeen.

Toinen leikkaus oli kuitenkin merkittävässä roolissa suhtautumisessa tulevaisuuteen.

– Jollain tavalla sairauden aktiivinen ajattelu loppui. Alkoi tuntua siltä, että uskallan suunnitella tulevaisuutta ja elää oman näköistä elämää ilman sen miettimistä, että menetän näköni tai kuolen.

Pian kotiinpääsyn jälkeen Riuttula alkoi miettiä työasioita. Hän myöntää, että ajatukset työhön paluusta tulivat liian aikaisin.

– Työ on ollut minulle aina pakokeino kaikesta. Kun fyysinen paraneminen lähti nopeasti liikkeelle, tuli heti ajatus työelämään palaamisesta, vaikka jälkikäteen ajateltuna sillä ei olisi ollut mitään kiirettä. Ei olisi tarvinnut olla niin urhea, mutta tekemättömyys ei vaan sopinut minulle. 

Samaan aikaan työelämään paluun kanssa Riuttula viimeisteli ammattikorkeakoulun lopputyötään.

Kolmen miljoonan euron tavoite

Riuttulan yrityksen alku on ollut lupaava. Ensimmäisen tilikauden liikevaihto oli 30 000 euroa ja voittoakin jäi.

– Pyrin koko ajan kehittämään itseäni ja sitä kautta tekemään parempaa yritystoimintaa. Parhaillaan uudistamme palveluita vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita, hän kertoo.

Yrittäjyydessä Riuttulaa on kiehtonut vapaus toteuttaa oman näköinen ura. Tällä hetkellä hän tekee töitä digitaalisen näkyvyyden parissa, mutta lähitulevaisuudessa mielenkiinto kohdistuu enemmän teknologiaan kuten tekoälyyn ja datan hyödyntämiseen.

– Somen sisällöntuotanto ja luova työ ovat intohimojani, mutta pelkillä some-postauksilla ei tehdä exitiä. Tavoitteenani on tienata kolme miljoonaa euroa ennen kun täytän 30 vuotta. Tähtään exitiin ja minulla on monta ideaa liittyen tekoälyyn ja automaatioon. Niiden edistäminen tulee siivittämään seuraavia vuosia, Riuttula kertoo.

Tavoitteen taustalla on suhde kyseiseen lukuun.

– Olen aina kokenut vahvasti, että numero kolme on minulle jollain erityisellä tavalla merkityksellinen. Tavoittelen myös taloudellista vapautta tehdä asioita. Joku voi sanoa, että rahallinen tavoite on pinnallista, mutta totuus on, että kyllä se silti ajaa ihmisiä eteenpäin.

Rahallisen tavoitteen lisäksi Riuttula kertoo haluavansa jättää jäljen sosiaalisen median kehittymiseen ja jollain tavalla muuttaa ihmisten suhtautumista siihen. 

– Tällä hetkellä tarkastelen sosiaalisen median algoritmeja mielenkiinnolla kriittisten lasien läpi. Some mahdollistaa paljon, mutta algoritmi aiheuttaa oikeasti vakavia ongelmia etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Isojen yhtiöiden toimintamalli ei ole kestävällä pohjalla, jos menestys maksaa käyttäjien hyvinvoinnin. Olisi hienoa tulevaisuudessa olla edistämässä kestävää ja eettistä sosiaalista mediaa.

Pauli Reinikainen