3.10.2021 klo 19:15
Uutinen

Kiilillä ei ole kiirettä eläkkeelle – Ex-puheenjohtaja täytti tasakympin seitsemättä kertaa elokuussa

Pirkanmaan Yrittäjien istuvan puheenjohtajan Janne Vuorisen edeltäjä Veikko Kiili on nyt seitsemänkymppinen. Hän juhlisti merkkipäiväänsä elokuussa kotonaan perhepiirissä. Ei siis työn merkeissä, vaikka ei sekään mitenkään tavatonta olisi ollut. Päinvastoin. Omaa nimeää kantavan Puutuote Veikko Kiili Ky:n verstaalla yrittäjä nimittäin viettää edelleen vähintään viisi päivänä viikossa.

– Kyllä minä aikalailla joka arkipäivä töissä olen. Olen aina tykännyt työstäni erittäin paljon. Minulla ei siis ole mikään kiire yritystoiminnan lopettamiseen, Veikko Kiili tiivisti vieraillessaan Pirkanmaan Yrittäjien kutsusta lounaalla Tampereella syyskuussa. Lehtimieheen kun törmäsi, haastatteluhan siitä syntyi.

Veikko Kiilin normaali arkiaamu alkaa Mouhijärvellä sijaitsevalla verstaalla kahdeksalta aamulla ja jatkuu usein alkuiltaan saakka. Veikko on työskennellyt puun parissa koko ikänsä. Erityisen tutuiksi ovat tulleet keittiökalusteet. Niiden valmistaminen ja asentaminen on ollut tyypillisin tilaus koko hänen yritystoimintansa ajan, eli vuodesta 1983 alkaen. Keittiöiden lisäksi toimenkuvaan ovat kuuluneet vahvasti myös muut mittatilaushuonekalut, etupäässä laatikostot ja lipastot. Näiden parissa mies aikoo touhuta jatkossakin. Kotoakaan ei ole kuulemma pahemmin patistettu eläkepäivien viettoon. Myös Veikon vaimo Aila Kiili on edelleen työelämässä, vähemmän yllättävästi yrittäjänä.

Tilausmäärä ei ole pahemmin elänyt

Koronalla ei ole ollut Kiilin työhön kummoistakaan vaikutusta. Tai siis ainakaan se ei ole vähentänyt hänelle satelevien tilausten määrää, joskaan ei nyt miten järisyttävästi lisäännytkään.

– Tätä on tietysti vähän vaikea arvioida, mutta ei se tilauskapasiteetti ole omasta mielestäni oikein liikkunut mihinkään suuntaan. Aikalailla täystyöllistetty minä olen ollut niin ennen koronaa kuin nytkin, Veikki Kiili puntaroi. Esimerkiksi juuri nyt Kiilin verstaan tilauskirja on täynnä kutakuinkin pari kuukautta eteenpäin, mikä on hyvin tavanomainen tilanne.

– Toisaalta työlista elää koko ajan esimerkiksi asiakkaiden omakotiurakoissa tapahtuvien aikataulumuutosten myötä, hän kertoo. Sen verran pitkään puutaiturilla on ollut aikaa näyttöjään antaa, ettei hän ole kovinkaan itseään joutunut enää toviin markkinoimaan. Yhdelle miehelle töitä on tullut aivan riittämiin kiitos sen perinteisen puskaradion.

Materiaalipuute on kyllä tullut havaittua

Yleisemmällä tasolla koronan vaikutus kodeissa ja mökeillä tehtäviin remontteihin ja muihin pienempiin askareisiin on kuitenkin ollut kasvussa. Tämä puolestaan on osaltaan heijastunut niin, että joistakin materiaaleista on ollut pulaa. Tämä on tullut tutuksi myös Veikko Kiilille, jonka mukaan myös hänellä hankinnoissa on ollut välillä haasteita. Siitä Kiili on hyvillään, että hänellä oli perinteiseen tapaan varsin hyvä oma varastotilanne. Ilman kun olisi ollut paha tilaukseksi muuttua.

– Esimerkiksi runkolevytoimituksen, jonka tein jo toukokuussa, sain tänne nyt vasta elokuun puolivälissä, hän kertoo. Toinen tuoteryhmä, missä odotusajat ovat kasvaneet selvästi, ovat olleet ovet.

– Niissä toimitusaika on vähintäänkin tuplaantunut, Kiili tietää.

Vuodet tapissa

Veikko Kiili toimi Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajana kuuden vuoden ajan. Puheenjohtajan nuijan hän luovutti seuraajalleen Janne Vuoriselle loppuvuodesta 2017. Se olikin maksimaalinen aika, sillä aluejärjestön säännöt rajoittavat puheenjohtajan kaudet kolmeen kaksivuotiseen kauteen. Kiili myöntää, että ilman rajoitusta hän olisi todennäköisesti hakenut edelleenkin jatkoa pestilleen. Hän tosin toteaa heti perään pitävänsä toimikausien rajaamista myös hyvä asiana.

– Järjestön jatkuvan kehityksen ja uudistumisen kannalta se on erinomaisen tärkeää. Liika henkilöityminen on järjestölle usein myös jarru, hän muistuttaa.

Lämpimät muistot

Kaikkiaan Kiilin järjestöura on yhtä pitkä kuin hänen yrittäjyytensä. Hän liittyi jäseneksi saman tien, kun aloitti yritystoimintansa vuonna 1983. Tuolloin Kiili liittyi Vammalan Käsityö- ja pienteollisuusyhdistyksen jäseneksi. Toiminta kolahti kerrasta.

– Siellä oli mahtava porukka. Meitä oli mukana yrittäjiä niin isoista kuin pienemmistäkin yrityksestä ja todella huipputyyppejä. Hyvin nopeasti siitä toiminnasta tuli minulle kuin toinen koti, hän kertoo. Omaa puheenjohtajapestiään, kuten myös koko järjestöuraansa, hän muistelee lämmöllä.

– Olen yrittäjäjärjestölle todella kiitollinen, sillä olen päässyt näkemään ja tutustumaan ihmisiin niin Pirkanmaalla kuin muuallakin maassa, jonne minulla ei olisi ollut muuten mitään mahdollisuuksia. Ja toki hienointa on ollut tavata kollegayrittäjiä, se oli minusta aina sen työn arvokkain asia, hän kertoo.

Merkityksellistä työtä

Siitä Kiili on vakuuttunut että yrittäjäjärjestö tekee arvokasta työtä sen jokaisella toimiasteella niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin paikallisestikin. Yrittämisen edellytyksien ja olosuhteiden parantaminen on hänen mielestään nyt paremmalla tolalla kuin se oli esimerkiksi vuosikymmen tahi kaksi sitten.

– Kovasti yleistynyt elinvoimakunta-ajattelu on ollut yrittäjien kannalta hyvä kehitys ja tätä näkemystä yrittäjäjärjestö on ollut vahvasti tuomassa esiin. Eli siis sitä, että kunnissa automaattisesti nähdään yritykset tärkeänä ja luonnollisena osana elinvoimaa ja mietitään asioita myös elinkeinoelämän näkövinkkelistä jo ennen päätöksentekoa. Tässä on menty mielestäni valtavasti eteenpäin, Kiili tuumaa. Hänen mukaansa tärkein vaikuttamistyö koostuukin yksittäisten lakimuutosten tai toimenpiteiden sijaan pikemminkin yleisestä asennemuutoksesta.

– Yrittäjyyteen liittyvän asenneilmaston muutostyö ja yrittäjyyden arvostuksen lisääminen on ollut se ykkösjuttu. Tässä on menty historiallisen paljon eteenpäin, ja järjestön lisäksi tässä työssä on ollut mukana joka ikinen yrittäjä, Kiilu huomauttaa.

Oma aktiivisuus palkitaan

Entä miksi sitten Veikko Kiili edelleen suosittelee yrittäjäyhdistykseen kuulumista jokaiselle kollegalleen?

– Luonnollisesti kaikki yrittäjille tärkeiden asioiden ja aseman parantaminen on arvokasta työtä. Se on kuitenkin pitkäjänteistä työtä, ja ehkä konkreettisesti siinä aikaansaadut muutokset ovat vaikeammin havaittavissa. Minulle itselleni ehkä se konkreettisin hyöty on tullut siitä, että järjestö on tarjonnut minulle mahdollisuuden tutustua muihin yrittäjiin. Olen löytänyt tätä kautta niin hyviä sparraajia kuin hyviä ystäviäkin, Kiili kertoo. Hän suosittelee pelkän rivijäsenyyden lisäksi lähtemään muutenkin aktiivisesti mukaan toimintaan. Hän on itse vakuuttunut siitä, että mitä enemmän osallistuu, sitä enemmän järjestöstä saa myös irti.

– Ainakin omalla kohdallani se on toiminut juuri näin, hän toteaa. Veikko Kiili on edelleen Mouhijärven Yrittäjien jäsen. Aktiivisesti hänen tosin tulee oltua kartalla myös Ylöjärven Yrittäjien toiminnasta, vaimo kun sattuu kuulumaan yrittäjäyhdistykseen siellä.

Tuhannen latukilometrin mies

Vapaa-aikana Veikon työllistää paitsi aina työnsarkaa tarjoava omakotitalo, myös luonto ja liikunta. Marjavuosi oli tänä kesänä Veikon mukaan varsin kehnonoloinen.

– Polttopuiden teko on minulle hyvin mieluista puuhaa. Ja siinä riittää tekemistä, hän hymyilee. Entinen kilpahiihtäjä ei ole luopunut suksistakaan. Viime talvenakin tuli täyteen tuhatkunta kilometriä.

– Ei suksissa tosin matkamittaria ole, mutta kyllä niitä varmaan sen verran kertyi, Kiili hymyilee.

Teksti ja kuva: Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 21.9.2021