4.9.2018 klo 11:21
Uutinen

Kiinnostaako 100 miljoonan euron rahoitus?

Rohkeaa kasvua etsiville yrityksille on tarjolla 100 miljoonaa euroa Teollisuussijoituksen ja Euroopan investointipankin välittämää ESIR-rahoitusta.

– Nyt olisi rahoitusta kunnianhimoisille hankkeille. Me toivomme kasvuyrityksiltä rohkeita ideoita, sanoo Teollisuussijoituksen sijoituspäällikkö Miikka Salminen.

Uusi rahoitusmekanismi tuo Suomeen aiempaa suuremmat venture capital -rahoituskierrokset ja mahdollistaa kasvuyhtiöille merkittävät investoinnit.

Teollisuussijoitus (Tesi) on Pohjoismaissa EIP:n ensimmäinen kumppani, joka kanavoi yrityksille ESIR-rahoitusta suorina pääomasijoituksina.

Puolet sijoituksesta tulee Euroopan strategisten investointien rahastolta (ESIR) ja puolet Tesiltä. Rahoitusta on suunnattu ensisijaisesti nuorille nopeasti kansainvälistyville ja kasvaville venture-vaiheen yrityksille sekä vakiintuneille midcap-yhtiöille ja on suuruudeltaan 15–30 miljoonaa euroa yritystä kohden.

– Venture-vaiheen yritykset voivat olla sellaisia, joiden liiketoimintaa ajaa esimerkiksi uuden teknologian kehittäminen, tutkimusintensiivisyys ja korkea riskitaso. Tällaisia yrityksiä löytyy vaikkapa materiaaliteknologian ja life sciencen aloilta, kuvaa Tesin sijoituspäällikkö Miikka Salminen.

Myös yksityisiä sijoituksia mukana

Yhdessä Euroopan investointipankin välittämän ESIR-rahoituksen kanssa Tesi sijoittaa seuraavien kahdeksan vuoden aikana suomalaisiin yrityksiin 100 miljoonaa euroa. Jokaisessa rahoituskierroksessa on lisäksi mukana vähintään saman verran yksityisiä sijoituksia, joten kokonaissumma nousee minimissään 200 miljoonaan.

­­Yksittäisen sijoituksen koko on yksityinen sjoitusraha mukaan lukien 30–60 miljoonaa euroa. Tällaisia rahoituskierroksia ei Suomessa ole tähän mennessä juuri nähty. Vaikka kokonaispotti 200 miljoonaa on hyvän kokoinen, siitä riittää sijoitusten suuren koon vuoksi vain alle kymmenelle yritykselle.

Rahoitusehdot täyttäviä yrityksiä on Suomessa rajallinen määrä, puhutaan kymmenistä yrityksistä.

– Kuitenkin kasvuhalukkuus on ilahduttavasti lisääntynyt, ja nyt toivomme Tesin voivan palvella todella rohkeaa kasvua hakevia yrityksiä, Salminen sanoo.

Yritykset voivat käyttää ESIR-rahoitusta moniin eri investointeihin: tuotannon laajentamiseen, myyntiverkoston kasvattamiseen tai yrityskauppaan. Rahoituksen ehtona on kuitenkin, että yritys kohdistaa itse seitsemän vuoden aikana vastaavan summan kasvua vauhdittaviin kohteisiin kuten tuotekehitykseen tai markkinointiin.

Tesi valmistelee sijoituspäätökset ja toteuttaa sijoitukset yhteistyössä yrityksen, sen neuvonantajien sekä yksityisten sijoittajien kanssa. Kriteerit täyttävät ensisijoituskohteet esitellään valmistelun alkuvaiheessa Euroopan investointipankille, jolla on niihin veto-oikeus.

Lisätietoa rahoituksesta täältä

toimitus@yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita