19.3.2020 klo 13:39
Uutinen

Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöille lisäajan myöntämistä kivijalkaliikkeiden vuokriin: ”Vuokralaisesta kannattaa pitää kiinni”

Kiinteistöliiton mukaan hyvästä vuokralaisesta kannattaa pitää kiinni. Epidemian aikana se voi vaatia maksuaikajärjestelyjä.

Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöille lisäajan myöntämistä kivijalassa olevien yritysten vuokranmaksuun. Moni yritys etsii kuumeisesti keinoja pienentää kulujaan käynnissä olevan koronaepidemian aikana.

– Pitäen mielessä, että taloudelliset vaikutukset käynnissä olevasta epidemiasta tulevat olemaan mittavat, katsomme, että on suositeltavaa, että taloyhtiöt tarvittaessa sopii vuokralaisen tilanteeseen nähden kohtuullisista maksuaikajärjestelyistä, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.

Pynnösen mukaan taloyhtiöt voisivat tulla ensisijaisesti vastaan myöntämällä lisäaikaa vuokrien maksuun, mutta muitakin keinoja voi ottaa käyttöön.

– Tilanteen vaatiessa ei voida poissulkea neuvottelua määräaikaisesta vuokranalennuksesta. Huomionarvoista on, että mikäli käynnissä oleva epidemia johtaa siihen, että pohditaan maksuaikataulua tai määräaikaista vuokranalennusta, tulee taloyhtiön pitää mielessä mahdolliset vaikutukset taloyhtiön omaan talouteen.

Tällöin taloyhtiön on mietittävä omaa lainanlyhennyskykyään. Kiinteistöliitto muistuttaa, että yritysten tilanteen helpottaminen esimerkiksi vuokran maksuaikataulua muuttamalla voi olla taloyhtiön omankin edun mukaista.

– Mikäli vuokrasuhde päättyy, saattaa epidemian vaikutuksista johtuen olla vaikeuksia löytää uutta vuokralaista. Jos vuokralainen on ollut luotettava ja vuokrasopimus taloyhtiön edun mukainen, kannattaa taloyhtiö mielestämme pyrkiä pitämään kiinni vuokralaisestaan, Pynnönen jatkaa.

Näin päätökset tehdään taloyhtiöissä

Jos taloyhtiö päättää tulla vastaan kivijalkayrityksiä, päätökset vuokrasopimuksen muutoksista tekee taloyhtiön hallitus.

– Mikäli vaikutukset ovat sen laatuisia, että ne vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muihin osakkaan osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin, tulee asia viedä yhtiökokouksen päätettäväksi, Pynnönen muistuttaa.

– Lisäksi on pidettävä mielessä, että riippumatta siitä sovitaanko maksuaikataulusta tai vuokranalennuksesta, kannattaa tästä sopia kirjallisesti.

Kiinteistöliitossa ei ole vielä tiedossa tapauksia, joissa taloyhtiöt olisivat muuttaneet kivijalkayritysten vuokrien maksuaikoja.

– Ainoastaan alustavia keskusteluja on käyty. Taloyhtiön kannattaa etukäteen pohtia taloudellista tilannetta, ja millaisia sopimismahdollisuuksia löytyy. Normaalitapauksissa asunto-osakeyhtiössä suurin osa tuloista on peräisin vastiketuloista eikä taloyhtiön hallinnassa olevista vuokratuista huoneistojen vuokratuloista.

– On niitäkin taloyhtiöitä, joissa suuri prosentti tuloista muodostuu vuokratuloista. Mikäli näissä yhtiöissä on odotettavissa isompaa taloudellista vaikutusta epidemian takia, yhtiöissä kannattaa harkita varmuuden vuoksi pankin puoleen kääntymistä, jotta selvitään mahdollisista lyhennysvapaista kuukausista, Pynnönen sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi