Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

– On tärkeää huomata, että myyjät eivät hyväksy mitä vain tarjouksia. On ollut ilmiötä näkyvillä, jossa ostajat ovat ajatelleet, että myyjät ovat epätoivoisia ja on tehty todella alhaisia tarjouksia, sanoo Jussi Mannerberg Suomen Kiinteistönvälittäjistä. Kuva: SKVL
31.1.2023 klo 12:07
Uutinen

Kiinteistönvälittäjät: Ostoaikeet heräsivät jyrkän pudotuksen jälkeen – Yrittäjävälittäjät ovat pärjänneet kurimuksessa muita paremmin

Asunnonostoaikomukset ovat aktivoituneet tammikuussa selvästi, Suomen Kiinteistönvälittäjät ry kertoo. Arviot alkuvuoden asuntokaupalle ovat aiempaa parempia. Yrittäjinä toimivat kiinteistönvälittäjät ovat pärjänneet vaikeassa markkinatilanteessa muita välittäjiä paremmin, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

 – Ennustimme ensimmäiselle neljännekselle kahdeksan prosentin pudotusta maan asuntokaupoissa, mutta selkeä muutos on tapahtunut. Ennustimme liian alhaista lukemaa, ja kevät tulee todennäköisesti olemaan aika vahvakin, kun patoutunut kysyntä purkautuu, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Tammikuussa koko maassa asuntokaupat pysyivät vuoden takaisella tasolla, eli nousua ei vielä nähty, mutta Helsingissä nähtiin jo tammikuussa nousua. Tämä selviää SKVL:n tekemästä kyselystä.

 – Nyt näyttää siltä, että kevääseen mennessä asuntokauppa tulee normalisoitumaan, mutta ei tule palaamaan koronan aikaiseen huippukysyntään.

Asunnon ostoaikomus 12 kuukauden sisällä on nyt 14 prosentilla kuluttajista. Se on taso, josta lähdettiin juuri ennen koronaa alkuvuonna 2020.

SKVL:n jäsenillä meni muita paremmin

SKVL edustaa kiinteistövälitysalan yrittäjiä. Yksityisyrittäjävälittäjillä, joihin franchising-yrittäjät eivät kuulu meni muita välittäjiä paremmin viime vuoden kurimuksessa, Mannerberg kertoo. Yrittäjinä toimivilla kaupat laskivat noin 18 prosentilla, kun koko alalla laskua tuli 22 prosenttia.

Mannerberg sanoo, että on mahdollista, että kiinteistövälittäjiä lähti alalta viime vuonna.

 – On selvää, että jos uusia ihmisiä on tullut alalle ja he joutuvat tyhjän päälle kun kauppaa ja toimeksiantoja ei tule, niin ansaintaakaan ei ole.

Etenkin 2022 viimeinen vuosineljännes oli vaikea, kun korkojen nousu ja inflaation vaikutukset löivät läpi markkinoille. Koko vuonna 2022 uudisasuntokauppa laski jopa puoleen aiemmasta ja vanhojen asuntojen kauppa laski vajaan viidenneksen.

Vuosituhannen vilkkain asuntokauppavuosi oli 2021 kun kysyntä oli vahvaa ja hinnat nousivat. Asuntokaupoissa jarrut lyötiin pohjaan viime vuonna, kun Ukrainan sota alkoi ja korot ja energian hinta nousivat.

Tarjoukset välillä todella alhaisia

On kuitenkin tärkeää huomata, että myyjät eivät hyväksy mitä vain tarjouksia, Mannerberg sanoo.

 – On ollut ilmiötä näkyvissä, jossa ostajat ovat ajatelleet, että myyjät ovat epätoivoisia ja on tehty todella alhaisia tarjouksia. Se johtaa siihen, että näitä tarjouksia ei noteerata ollenkaan. Pyynnit on ehkä jo korjattu nykyiseen hintatasoon. Jos pyynti on järjellinen, ei se siitä välttämättä laske.

Mannerberg myöntää että hinnat nousivat 2021 niin paljon, että moni myyjä ei ymmärtänyt, että hinnat eivät enää nouse.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.