Kuva: Getty Images
24.8.2022 klo 09:35
Uutinen

Kilpailu etsii Suomen vastuullisinta tuotetta – Lokakuussa ratkeava kisa auttaa vastuullisuuden määrittelyssä

Kilpailu tuo keskusteluun vastuullisuuden määrittelyn haasteet. Samalla se auttaa yrityksiä valmistamaan tuotteita vastuullisemmin ja helpottaa kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja.

Lokakuussa valitaan ensimmäistä kertaa Suomen vastuullisin tuote.

Riippumaton ja asiantuntijoista koostuva paneeli arvioi kuluttajatuotteet tai -palvelut kokonaisvaltaisen vastuullisuusarvioinnin perusteella. Sen on kutsunut koolle vastuullisuusmuotoilutoimisto ja vastuullisuusteknologiaa kehittävä start-up-yritys Infine.

Yritykset ovat merkittäviä toimijoita kestävien arvojen ja toimintatapojen edistäjinä yhteiskunnassa, mutta vastuullisesti vaikuttavien tekojen määrittely on vaikeaselkoista. Siksi Vuoden vastuullisin tuote -kilpailu vie vastuullisuuden määrittelyn sen tärkeimmälle alueelle eli yrityksen valmistamien tuotteiden tasolle.

Vastuullisuuden määrittely on hankalaa

Tutkimusten mukaan suuri osa kuluttajista on valmis muuttamaan ostokäyttäytymistään vähentääkseen kielteisiä vaikutuksia ympäristöön. Yritysten vastuullinen liiketoiminta ja kuluttajien tekemät valinnat yhdessä ovatkin nopein tapa ratkaista globaali kestävyyskriisi.

– Yleisesti yrityksillä on tahtoa toimia kestävästi, mutta vastuullisuuden yksinkertaistaminen johtaa pahimmillaan tahattomaankin viherpesuun. Kilpailu helpottaa myös kuluttajia tekemään vastuullisia ostopäätöksiä, Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko avaa kilpailua.

Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme toteaa, että tuotteiden kokonaisvastuullisuuden määrittely on vasta alussa kansainvälisestikin

– Nyt on tärkeää yhdistää poikkitieteellisesti osaamista sekä arvioida vastuullisuuden kannalta oleellisia faktoja, Halme sanoo.

Halmeen mukaan arvioinnissa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti tuotteen tai palvelun vastuullisuusominaisuuksia. Siinä otetaan huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi tuote suhteutetaan markkinalla olevaan tarjontaan.

Näin haet mukaan

Kilpailuun voi hakea 15.9. saakka. Yksinkertaisten kuluttajatuotteiden osalta vastuullisuusarvio maksaa 180 eur ja arvonlisävero, ja vain arvioidut tuotteet voivat osallistua kilpailuun. Kilpailuun pääsevät mukaan kaikki vastuullisiksi arvioidut kuluttajatuotteet. Yleisö valitsee omat suosikkinsa äänestämällä tapahtuman verkkosivulla syyskuun 23. päivästä lähtien. Lisätietoa saa verkkosivuilta.

Suomen vastuullisin tuote julkistetaan Kestävän elämän tapahtumassa 9.10.2022 Suvilahden Kattilahallissa, Helsingissä. Palkintona kilpailussa on muun muassa valtakunnallinen ulkomainoskampanja.

Suomen vastuullisimman tuotteen valitsee paneeli, johon Halmeen lisäksi kuuluu Suomen Ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä, Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani ja soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava, Opetushallituksen Ilmastovastuukoulutuksesta vastaava opetusneuvos Anne Liimatainen ja Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho. Asiantuntijapaneelin arviointia tukee Infinen tekemä vastuullisuusarviointi.

Toimitus
Toimitus