1.11.2022 klo 14:02
Uutinen

Kilpailukieltojen siirtymäaika päättymässä – Toimi näin, jos haluat irtisanoa tarpeettoman sopimuksen

Työnantajien on syytä toimia nyt, jos yrityksellä on tarpeettomiksi katsottuja kilpailukieltosopimuksia. Tarpeettomien sopimusten irtisanomiseen on aikaa vuoden loppuun saakka.

Kilpailukieltosopimuksia koskeva sääntely muuttui vuoden 2022 alusta lukien. Uuden sääntelyn mukaan työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijälle kilpailukieltosopimuksen rajoitusajalta korvausta, joka on 40 prosenttia tai 60 prosenttia työntekijän palkasta kilpailukieltosopimuksen keston mukaan.

Ennen vuotta 2022 tehtyjä kilpailukieltosopimuksia koskee siirtymäaika, joka päättyy kuluvan vuoden lopussa. Muuttuneita säännöksiä – myös korvausta – sovelletaan näihin ennen vuotta 2022 tehtyihin kilpailukieltosopimuksiin vasta 1.1.2023 alkaen.

Ennen vuotta 2022 tehty kilpailukieltosopimus voidaan irtisanoa siirtymäaikana ilman irtisanomisaikaa.

– Työnantajien on syytä toimia vuoden 2022 kuluessa, jos tarpeettomat kilpailukieltosopimukset halutaan irtisanoa ja välttyä korvauksen maksamiselta. Irtisanominen on syytä tehdä kirjallisesti, asiantuntija Albert Mäkelä Suomen Yrittäjistä sanoo.

Kilpailukieltosopimus voidaan irtisanoa myös siirtymäajan päätyttyä.

– Jos kilpailukieltosopimus irtisanotaan siirtymäajan päätyttyä, irtisanomisessa on noudatettava lain mukaista irtisanomisaikaa. Tällöin kilpailukieltosopimuksen irtisanomisaika on kolmasosa sen sisältämän rajoitusajan pituudesta, kuitenkin vähintään kaksi kuukautta. Siirtymäaika koskee vain niitä sopimuksia, jotka on tehty ennen vuotta 2022. Myöhemmin tehtyihin kilpailukieltosopimuksiin muuttuneita säännöksiä sovelletaan jo nyt, Mäkelä jatkaa.

Muita kiinnostavia aiheita

Toimitus
Toimitus