EastCham Finland perustaa yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa toimiston Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Kuva: Getty Images
26.3.2024 klo 11:43
Uutinen

Kiovaan avattava toimisto auttaa suomalaisia yrityksiä osallistumaan Ukrainan jälleenrakentamiseen

Kauppakamari EastCham Finland perustaa yhteistyössä EK:n kanssa Kiovaan toimiston, joka auttaa suomalaisyrityksiä pääsemään mukaan jälleenrakennushankkeisiin ja Ukrainan markkinoille.

Suomalainen elinkeinoelämä saa tänä keväänä pysyvän edustuston Kiovassa. EastCham Finland perustaa yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa toimiston Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Toimiston rooli on tärkeä, sillä paikallinen ja asiantunteva tuki helpottaa suomalaisyritysten markkinoillepääsyä ja etabloitumista Ukrainaan.

Toimiston tehtävä on tuottaa yrityksille tietoa Ukrainan markkinasta ja toimintaympäristöstä. Se auttaa paikallisten kumppaneiden löytämisessä ja tarjoaa tietoa Ukrainan jälleenrakentamisprojekteista sekä rahoituksesta. Toimistolla on tärkeä tehtävä myös vuoropuhelussa Ukrainan hallinnon kanssa.

– Tämä on tärkeä avaus suomalaisten pk-yritysten kannalta. Jos Ukrainan markkina ja jälleenrakennus kiinnostavat, kannattaa seurata EastChamin palvelutarjontaa ja viestintää. Ukraina voi avata monelle suomalaisyritykselle uusia mahdollisuuksia. Vaikka jälleenrakennus pääsee kunnolla alkamaan vasta sodan jälkeen, Ukrainassa tapahtuu koko ajan paljon ja tehdään erilaista kauppaa, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Pentikäinen on EastCham Finlandin hallituksen puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjät EastChamin jäsen.

Kiovan-toimiston päällikkönä aloittaa 1. huhtikuuta Olena Kutsai, joka tuntee erinomaisesti ukrainalaisen liike-elämän ja yrityskentän sekä julkiset hankinnat ja rahoituskanavat.

Suomalaista osaamista tunnetuksi

EastCham Finlandin toimitusjohtajan Jaana Rekolaisen mukaan suomalaisilla yrityksillä on paljon osaamista ja teknologiaa, jotka vastaavat hyvin Ukrainan tarpeisiin jo nyt.

– Suomalaista osaamista on tärkeää tehdä tunnetuksi Ukrainassa ja saada yrityksille referenssejä markkinoilta. Toimisto tarjoaa yritysten käyttöön arvokkaan paikallistuntemuksen ja auttaa yrityksiä navigoimaan Ukrainan liiketoimintaympäristössä, joka on monille uusi. Tulemme kokoamaan suomalaisyritysten tueksi laajan palvelu- ja kumppaniverkoston, Rekolainen sanoo.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa, että Venäjän hyökkäyssodan takia yksistään kriittisen infrastruktuurin akuutti korjaustarve on useiden kymmenien miljardien eurojen mittaluokkaa. Hänen mukaansa kaiken kaikkiaan on varauduttava arviolta lähes 500 miljardin dollarin jälleenrakennukseen.

– Ukrainalaiset odottavat nyt suomalaisilta yrityksiltä aktiivista panosta, jotta sähkö- ja televerkkoja, vesi- ja jätehuoltoa, sairaaloita, kouluja ja päiväkoteja ja asuntoja päästään korjaamaan. Tämä on edellytys sille, että Ukrainan yhteiskunnan perustoiminnot kyetään säilyttämään ja maan puolustusrintama kestää, Häkämies sanoo.

Pelkän jälleenrakennuksen sijaan tavoitteena on auttaa Ukraina kiinni moderniin digitaaliseen ja ympäristökestävään talouteen ja yhteiskuntaan, joka samalla tasoittaa maan tietä kohti tulevaa EU-jäsenyyttä.

Kiinnostusta on herättänyt muun muassa Suomen osaaminen liittyen esimerkiksi tekniseen suunnitteluun ja rakentamiseen, tietoliikenneyhteyksiin, energiajärjestelmiin, terveysteknologiaan, koulutukseen ja väestönsuojiin.

Ukrainassa kymmeniä suomalaisyrityksiä

Tällä hetkellä Ukrainassa toimii 20–30 suomalaisyritystä. Ennen hyökkäyssodan käynnistymistä Suomen tavaravienti Ukrainaan oli noin 200 miljoonan euron tasolla.

Vuonna 2023 tavaravienti oli yli 160 miljoonaa euroa, missä oli lähes 10 prosentin kasvu vuoden takaisesta. Suomen hallituksen viime joulukuussa julkaisema kansallinen suunnitelma tarjoaa yritysten käyttöön rahoitustyökaluja, joilla jälleenrakennukseen voidaan nyt osallistua aiempaa aktiivisemmin.

EastCham Finland on kansainvälinen kauppakamari, joka tukee suomalaisia yrityksiä Ukrainan, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla. Kiovan-toimistonsa kautta EastCham auttaa jäsenyrityksiään pääsemään mukaan jälleenrakennushankkeisiin ja Ukrainan markkinoille.

EK on ollut alusta alkaen aktiivisena taustavoimana Suomen kansallisen Ukraina-jälleenrakennusohjelman suunnittelussa. Yhdessä ulkoministeriön kanssa EK vetää Elinkeinoelämän Ukraina-jälleenrakennusfoorumia, mikä kokoaa yhteen suomalaisia yrityksiä, viranomaisia ja rahoittajia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus