Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Wanhan Rautakaupan kirjahalli. Kuva: Reuna Kustantamo Oy
7.5.2024 klo 10:11
Uutinen

Kirjailijat omistavat palkitun ”kirjojen vanhainkodin”, kirjakaupan ja kustantamon Myllykoskella – ”Painettu kirja säilyttää oikeutuksensa olla olemassa”

– Luulen, että jos tämä olisi pelkkä kivijalkakirjakauppa näin pienellä paikkakunnalla, sillä ei olisi elämisen mahdollisuuksia. Idea on vahvasti yhteisöllinen, kertoo kirjailija ja Reuna Kustantamon ja kirjakaupan toimitusjohtaja Olli Sarpo.

Myllykoskella sijaitsee elävä kulttuuriyhteisö, johon kuuluu kirjakauppa, kustantamo, kirjahalli, kahvila ja muuta kulttuuritoimintaa.

Kouvola kaupunki palkitsi toukokuun alussa Wanhan Rautakaupan sekä Reuna Kustantamon kulttuuripalkinolla Myllykosken elävöittämisestä.

Reuna Kustantamo ja sen kirjakauppa sekä kirjahalli ja kahvila sijaitsevat Wanhan Rautakaupan kiinteistössä. Reunalla on myös verkkokauppa.

– Voimana liiketoiminnallemme on yhteisöllisyys ja Myllykosken elävöittäminen kulttuurilla. Kirjahalliin kirjoja voi tuoda tiettyinä ajankohtina ja viedä ilmaiseksi kirjoja itselleen luettavaksi, Olli Sarpo kertoo.

Kirjahalli on ”kirjojen vanhainkoti”

Kirjahalli, jota Sarpo kutsuu kirjojen vanhainkodiksi, toimii vanhassa varastorakennuksessa. Seinät ovat täynnä kirjoja. Siellä on myös esiintymislava, äänentoistolaitteet, valojärjestelmä, sekä baari. Kirjahalli on kulttuurinähtävyys, jonne tulee busseilla vierailijoita kesäisin.  Hallissa on noin 50 000 kirjaa.

Reuna Kustantamo on 40 kirjailijan omistama osakeyhtiö, yleiskustantamo, joka kustantaa noin 50 kirjaa vuodessa.

– Omistajakirjailijat ovat pääsääntöisesti jo aiemman Reunan kirjailijoita, osakkaina on myös kannattajaosakkaita, sellaisia henkilöitä, jotka haluavat osakkuudellaan tukea kulttuuritoimintaamme. Osakkuus ei takaa kustannussopimusta. Meillä on kaikille käsikirjoituksille samat laatuvaatimukset. Kustannuspäätöksen tekee kolmihenkinen kustannusraati, Sarpo kertoo.

Sarpolta itseltään on juuri ilmestynyt uusi romaani nimeltään Ohimarssi, joka kertoo Estonian onnettomuudesta. Hän on kotoisin Seinäjoelta, mutta muutti kaksi vuotta sitten Helsingistä Myllykoskelle, kun alkoi vetää kustantamoa.

”Kirjakaupalle menee ihan mukavasti”

Kivijalkakirjakauppa siirtyi kirjailijoiden omistukseen viime elokuussa. Kirjailijat ovat ostaneet sekä kustantamon että kirjakaupan Tarja ja Göran Tornaeukselta, jotka edelleen omistavat Wanhan Rautakaupan.

– Kirjakaupalla menee ihan mukavasti. Tarkoitus ei ole kasvaa eksponentiaalisesti vaan kasvattaa meidän laatuamme. Pidämme kulut pieninä. Selkeästi näemme tässä, että painettuakin kirjaa ostetaan, Sarpo sanoo

Tarkoituksena on olla Myllykosken elävöittäjä ja tehdä tätä elävöittämistä kulttuurin keinoin.

–  Me kuuntelemme, katselemme, haistelemme maailmaa ympärillämme ja rikomme rajoja. Juuri nyt ajatuksissamme on museo työnimeltään Museion – tarina puusta kirjaksi. Se on esinekokoelman ja näyttelyn lisäksi ammattimaisesti ylläpidettävä arkisto tutkijoita ja kirjailijoita varten. Koulutustoimintakin näyttää laajenevan, puhumme tulevaisuuden Reuna-akatemiasta. Kaiken toiminnan pontimena on lukutaidon, sivistyksen ja kulttuurin vaaliminen.

Reuna Kustantamo teki viime vuonna noin puolen miljoonan euron liikevaihdon ja oli voitollinen.

Kustantamon listoilla kirjailijoita on toistasataa. Taloudellinen menestyminen vaatii toki myös apurahoja.

Sarpo uskoo, että painettu kirja tulee säilyttämään oikeutuksensa olla olemassa.

– Painettu kirja säilyttää oikeutuksensa olla olemassa. Äänikirjat ja muut julkaisualustat kehittyvät ja varmasti on tulossa sellaisiakin muotoja, joista ei vielä tiedetä. Pääasia meille on, että on olemassa sanoja ja tarinoita.

Tilaston mukaan kasvavin painetun kirjan lukijaryhmä ovat 15–25 vuotiaat nuoret.

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinto

Viime viikolla Reuna Kustantamo sai Kouvolan kaupungin kuttuuripalkinnon yhdessä Wanhan Rautakaupan kanssa.

Wanha Rautakauppa, jossa kulttuuritoiminta sijaitsee on palkintoraadin mukaan vakiinnuttanut asemansa kulttuurinystävien keskuudessa. Wanhassa Rautakaupassa järjestetään myös muun muassa Kymi Libri -kirjamessuja ja Kymi Kantri -festivaalia.

Wanhan Rautakaupan omistavat Tornaeukset toimivat erityisesti dynamoina kulttuuritapahtumille. Kymi Libri- kirjamessut pidetään joka toinen vuosi. Kymi Kantri taas on Suomen suurin kantritapahtuma.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen