koronarokotus
15.12.2021 klo 15:17
Uutinen

Kiurun esiintyminen A-Studiossa oli yksityisen terveydenhuollon näkökulmasta jopa ”irvokasta” – ”Paniikkinappula päällä”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru puhui tiistain A-Studion haastattelussa kolmansien rokotusten jakamisen kirittämisestä. Kone pitäisi saada rullaamaan, sillä ministerin mukaan ”Nyt on kiire”. Kiuru sanoi haastattelussa, että on vitkasteltu ja selitelty.

Kiuru on saanut kiitosta selkeästä ja jämäkästä viestinnästä. Häntä tituleerattiin jopa koronakuningattareksi. Krista Kiurun tiukasta esiintymisestä Ylen A-Studiossa tuli välitön hitti – Politiikka – Ilta-Sanomat

Kiurun mukaan nyt kaikki resurssit pitää saada käyttöön. Työterveyshuollon piirissä on 1,9 miljoonaa suomalaista, joten rokotukset tulisi saada pyörimään myös yksityiselle puolelle. Myös eläkeläisiä ja kolmannen sektorin toimijoita tulisi saada mukaan talkoisiin.

Hienoa, että apu viimein kelpaa. Hoitohenkilökunta alkaa olla jaksamisensa äärirajoilla, terveydenhuoltoalan ammattilaisten keskuudessa on alkanut joukkopako ja perusterveydenhuolto on repeämässä liitoksistaan, kun koronapandemia on syönyt resurssit. Ei-kiireellinen hoito on viivästynyt ja hoitojonot kasvavat.

Apua on ollut tarjolla alusta asti

Yksityiset terveydenhuollon toimijat ovat tarjonneet apuaan koronakriisin hoitamiseen alusta lähtien. Lääkäripalveluyritykset ry lähetti 14.12.2020 tiedotteen, jossa Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono totesi, että koronarokotusten jakelu tulee toteuttaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Tämä on mahdollista vain hyödyntämällä kaikkia toimijoita, niin yksityisiä kuin julkisia.

Lue lisää Apua rokottamisen jouduttamiseen olisi tarjolla – Puolustusvoimat, Messukeskus ja yksityiset toimijat odottavat tietoja – Yrittajat.fi

Hallitukselle ja erityisesti Kiurulle yksityisen puolen apu ei ole kuitenkaan kelvannut.

Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen korostaa samassa vuosi sitten julkaistussa tiedotteessa, että yksityisen terveydenhuollon toimijoiden täytyy olla mukana jo koronarokotusten suunnitteluvaiheessa. Rokotusten toteuttamisessa ei saa sulkea ulkopuolelle yhtään sellaista toimijaa, jolla on edellytykset rokotusten hoitamiseen.

– Onhan tämä kornia. STM ja THL ovat vastustaneet lähes kaksi vuotta kaikin keinoin yksityisen sektorin ottamista mukaan koronakriisin hoitamiseen. Mikään apu ei ole kelvannut. Nyt Kiurulla on paniikkinappula päällä. Kun löysät on housuissa, huudetaan näyttävästi apua, Partanen sanoo.

Lue lisää Lääkäripalveluyrittäjät ihmettelevät, miksi julkiselle sektorille ei apu kelpaa koronakriisissä – ”Suomessa ikävä ilmapiiri” – Yrittajat.fi

Hyvää suunnittelua ja valmistautumista 4. kierrokseen

Ongelmallisen Kiurun julistuksesta tekee nyt aikataulu. Yksityinen sektori on tarjonnut apua jäljittämiseen, rokottamiseen ja testaukseen jo viime keväänä. Viimeksi elokuun lopussa yksityisen puolen toimijat ovat pyytäneet varautumaan kolmanteen rokotekierrokseen ajoissa –  ja tarjonneet apuaan.

Lue lisää Lääkäripalveluyritykset: Kolmannella rokotekierroksella hyödynnettävä yrityksiä − Nyt aika varmistaa kapasiteetti – Yrittajat.fi

Kun julkinen terveydenhuolto on ruuhkautunut, yksityisen puolen toimijoiden vastaanotot ovat täyttyneet. Esimerkiksi Terveystalon vastaanottoaikojen täyttöaste on keskimäärin yli 96 prosenttia. Nyt rokotekoneisto pitäisi saada käyntiin jouluksi kahdessa viikossa.

– Yhtäkkiä pitäisi repiä resurssit ilman yhteistä suunnittelua, jolloin maan johto pääsee sanomaan, ettei yksityinen puoli pystykään osallistumaan talkoisiin. On irvokasta, että vasta nyt pyydetään muita toimijoita apuun, Partanen sanoo.

Partasen mukaan on selvää, että yksityiset toimijat vastaavat Kiurun kutsuun myöntävästi ja tekevät, mitä tehtävissä on. Se kuitenkin vaatii yhteistä suunnittelua. On myös hyvä varautua neljänteen rokotekierrokseen tulevaisuudessa.

– Kiuru luulee, että yritysten työntekijät ovat odottaneet lähes kaksi vuotta lasikopissa, että kenraali viheltää pilliin. Hänelle muistutuksena, että yritykset eivät voi olla sosiaalitoimisto, eikä niillä ole mahdollisuutta peitellä tappiota verorahoilla, Partanen sanoo.

Muita kiinnostavia aiheita

Elina Hakola
Avaa pop-up -ikkuna