7.9.2022 klo 11:50
Uutinen

Kohoavat kustannukset ja Ukrainan sodan tuoma epävarmuus vaikeuttavat pk-yritysten toimintaa Pohjanmaalla

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien alueella Pk-yritysbarometriin vastanneet yritykset arvioivat suhdannenäkymien heikkenevän (saldoluku -8) lähimmän vuoden aikana.

Heikoista suhdannenäkymistä huolimatta pohjalainen pk-yrityssektori ei ole passivoitumassa, sillä kyselyyn vastanneiden yritysten mukaan henkilökunnan määrän odotetaan kasvavan. Yritysten odotuksissa lähitulevaisuuden haasteet liittyvät sen sijaan erityisesti kustannusten nousuun sekä investointien ja viennin heikkenemiseen.

Valtaosa vastaajista arvioi materiaalien hintojen kasvavan ja myös palkkakustannusten ennakoidaan kohoavan seuraavan vuoden aikana. Investointien arvon, kansainvälistymispanostusten sekä viennin arvon odotetaan heikkenevän. Tämän kehityksen seurauksena hyvin suuri osa vastaajista arvioi lopputuotteiden hintojen kasvavan. Siitä huolimatta kyselyyn vastanneista yrityksistä moni uskoo yrityksen kannattavuuden heikkenevän (saldoluku -28).

Ukrainan sota on kasvattanut yritysten kustannuksi

Pk-yritysbarometrissa tiedusteltiin myös yritysten arviota Ukrainan sodan vaikutuksista yrityksen liiketoimintaan ja tuotantoon. Noin puolet vastaajista kertoi sodan vaikuttaneen kielteisesti yrityksen toimintaan, hieman alle puolet ei ole huomannut kielteisiä eikä myönteisiä vaikutuksia ja vain viidellä prosentilla vastaajista vaikutukset ovat olleet myönteisiä.

Merkittävimmät kielteiset vaikutukset kohdistuvat yritysten tuotantokustannuksiin. Yleinen epävarmuus on myös vähentänyt investointiaikeita ja heikentänyt kysyntää markkinoilla.

Investoinnit hidastuvat

Investointien arvon odotukset seuraavalle vuodelle ovat pessimistiset, saldoluku -11. Saldoluku oli koko maan lukuun verrattuna (-13) hieman parempi. Sen sijaan innovaatioiden, tuotannon ja tuotteiden kehityksen suhteen yritysten arviot ovat positiivisia (saldoluku +11, koko maa +3). Kone- ja laiteinvestoinnit ovat edelleen merkittävin käyttötarkoitus rahoitustarpeille, ja niiden osuus on Pohjanmaalla suurempi kuin koko maassa.

Taustatiedot

Kyselyyn vastasi Pohjanmaan ELY-keskusalueella Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien alueella 106 yritystä. Vastaajayritysten toimialat jakautuivat seuraavasti: palvelut 63 %, kauppa 10 %, rakentaminen 14 %, teollisuus 12 %.

Kysymyksen saldoluku saadaan vähentämällä myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus. Saldoluku voi vaihdella +100:n ja -100:n välillä. Positiivinen lukema tarkoittaa optimistista ja negatiivinen pessimististä näkemystä taloudesta.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin.