6.8.2021 klo 15:26
Uutinen

Kohtaamisia Kompassissa part 1 – Stera Oy:n kokemuksia

Kärsiikö yrityksesi työvoimapulasta? Haimme konkreettisia keinoja auttaa yrityksiä hankalassa tilanteessa ja löysimme Kompassin jossa Validi-työhönvalmennus yhdistää kansainväliset osaajat ja työnantajat Pohjois-Savon alueella. Tervetuloa kuulemaan työnantajien kokemuksia ja katsomaan löytyykö Kompassista ratkaisu ongelmaan.

Setlementti Puijolan Kompassin työhönvalmennustiimi Hille Haapala ja Mervi Graft kävivät tapaamassa Kaavin Stera Oy:n yksikönpäällikköä Jarno Vehviläistä, ja juttelemassa maahanmuuttoperäisestä työvoimasta, jonka rekrytoinnista Steralla on jo pitkät perinteet. Tapaamisella juteltiin rekrytoinnin haasteista, työvoimapulasta metallialalla sekä pohdittiin, miten Kompassin työhönvalmentajat voisivat olla avuksi kansainvälisen työvoiman palkkauksessa.

Kompassin työhönvalmennuksen asiakas Salah Ahmed on palkattu VPS rekrytointiyrityksen kautta Steralle hitsaajan tehtävään. Työ vastaa Salahin oma koulutusta, eli hän on valmistunut Savon Ammatti- ja aikuisopistosta opistosta koneasentajaksi.

Tällä hetkellä noin 20 % Kaavin yksikön palkkalistoilla olevasta työvoimasta on maahanmuuttotaustaisia työntekijöitä. Yritys on palkannut töihin jo maassa pitkään asuneita ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, ja akuuttiin työvoimapulaan on haettu apua myös rekrytointiyrityksen kautta. Rekrytointiyritys on auttanut myös maahan tuloon liittyvissä käytännön asioissa, kun ulkomaalaista työvoimaa on palkattu rajojen ulkopuolelta. Vehviläinen kannustaakin suhtautumaan avoimin mielin ulkomaalistaustaisiin työntekijöihin työvoimapulan uhatessa.

Perehdyttäminen on isossa roolissa kansainvälisessä työyhteisössä. Perehdytysmateriaalia on sekä kuvallista, että kirjallista monella eri kielellä. Tarvittaessa näytetään kädestä pitäen, miten hommat hoituvat.

Suurimalle osalle palkattavista työntekijöistä suomalaisen työelämän säännökset ja siihen liittyvät velvollisuudet ovat jo ennestään tuttuja. Jarnon mukaan työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu ja työyhteisön yhdenvertaisuuteen kannustaminen ovat tekijöitä, jotka täytyy ottaa erityisesti huomioon, kun on kysymys kansainvälisestä työyhteisöstä.

Tule kuulemaan lisää! Järjestämme 9.9. klo 17 – 19 yhteistyössä Kompassin ja Validi-hankkeen kanssa Kohtaamisia Kompassissa part 1- tapahtuman – tervetuloa kuulemaan millaista apua maahanmuuttajataustaiset osaajat työvoimapulaan tarjoavat. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

teksti: Hille Haapala