16.10.2020 klo 14:20
Uutinen

Kohupaljastus Joensuun Yrittäjistä: Ei kähmintää, suhmurointia eikä pönötystä

Joensuun Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Parhaan annin saat, jos käyt lukemassa räiskyvän artikkelin suoraan juhlajulkaisusta (s. 22) >


Raivostuneet kansalaiset ovat tukkineet Ilta-Postin keskustelupalstat, sillä Pohjois-Karjalasta on löytynyt yrittäjärjestö, jossa ei kähmitä tai pönötetä. Ilta-Posti lähetti toimittajansa Tero Teräväkynän selvittämään pitääkö väite paikkansa.

Ilta-Posti / Tero Teräväkynä
Joensuu

Lähes läpipääsemätön paksujen kuubalaisten sikarien savu täyttää auringonvalon peittävien viininpunaisten samettiverhojen vuoraaman salaisen kerhohuoneen. Toiminnanjohtaja tarjoilee kristallilaseista vuosikertaviskiä kiiltävissä nahkasohvissa tyköistuvissa puvuissa ja jakkupuvuissa istuville johtokunnan jäsenille.

On käynnistymässä Joensuun Yrittäjät ry:n kuukausittainen hyvä veli ja sisko -verkoston hämyinen kokous, jossa päätetään, että mikä kaupungin vähistä suojelluista rakennuksista tällä kertaa jyrätään yrittäjäjärjestön hallituksessa istuvan yrittäjän kesähuvilan tieltä.

Näinhän sen kuuluisi mennä, kuten kaikki Ilta-Postin valveutuneet lukijat olettavat.

Mutta ei.

Joensuun Yrittäjillä on kuulemma aivan erilainen meininki. Uskomatonta, mutta onko se totta?

Miljonäärien herrakerho?

Hiljattain 40 vuotta täyttänyt Joensuun Yrittäjät on Pohjois-Karjalan suurin ja mahtavin yrittäjäjärjestö. Jäseniä sillä on noin tuhat, joista varmasti suurimmalla osalla on satojen miljoonien liikevaihto, kymmenittäin työntekijöitä ja omistajat tahkoavat miljoonien osinkotuloja vuosittain, eikö näin, Joensuun Yrittäjien puheenjohtaja Antti Vikman?

– Itse asiassa ei. Suurin osa jäsenistämme on yksinyrittäjiä, jotka työllistävät pitkää päivää tekemällä itsensä. Yrittäjyys ja itse tekemisen palo on heille suurta tilipussia tärkeämpää. Järjestönä meille on tärkeää, että pystymme tukemaan heitä ja luomaan heille verkostoja, jotka auttavat heitä eteenpäin.

Jäseneksi ainoastaan tarkkaan valitut?

Järjestön jäseneksihän ei pääse kuka vaan yrittäjä, vaan jäseneksi kutsutaan ja kutsutun jäsenyyteen täytyy saada puoltoäänet koko hallitukselta. Uuden jäsenen tulee myös läpäistä tiukka arviointiprosessi kelpoisuuskokeineen.

– Öö, tuota Jäseneksi pääsee kuka vain, jolla on Y-tunnus ja uusille jäsenille järjestetään vuosittain tapaaminen yhdessä Joensuun kaupungin kanssa. Tuo tapaaminen on ihan ihmisten ilmoilla ja siellä syödään ihan normaalisti iltaruokaa ja tutustutaan toisiimme.

Nyt puheenjohtaja otitkin puheeksi aran aiheen – nimittäin yrittäjäjärjestön ja kaupungin suhteet. Te kuulemma ohjailette kulisseissa kaikkea päätöksentekoa tässä kaupungissa ja käytätte poliitikkoja ja viranhaltijoita pelkkinä kumileimasimina. Pitääkö tämä paikkansa?

– Meillä on kaupungin kanssa yhteinen tavoite, että Joensuu on kokoluokassaan Suomen yrittäjäystävällisin kaupunki. Kaupunki haluaa kuulla mielipiteitämme ennen kuin asioista päätetään ja me kerromme. Päätökset syntyvät demokratian keinoin.

Rahat hallituslaisten taskuihin?

Yrittäjärjestöjen tehtävänä on kahmia suuria omaisuuksia ja jemmata niitä veroparatiiseihin perustettuihin yhtiöihin, joista ne valutetaan vähin äänin hallituksen jäsenten pohjattomiin taskuihin. Kuinka te Joensuussa hoidatte valtaisaa omaisuuttanne?

– Kaikki jäsenmaksuista ja tapahtumien tuotoista tulevat varat käytetään joensuulaisten yritysten toimintaedellytysten parantamiseen, mikä on koko yhdistyksemme olemassaolon tarkoitus. Hallituksen jäsenet eivät nosta palkkioita, vaan tekevät töitä talkoilla.

Puheenjohtajalla ökyauto?

Tapahtumia järjestätte vuosittain vain pakollisten kokousten verran ja niissä kuuluu aina olla lakeri- tai korkokengissä, kravatti ja nuttura tiukalla. Ohjelmassa on juhlapuheita ja ansiomerkkien jakamista toisillenne ja selkiin taputtelua, eikö vain?

– Päinvastoin. Järjestämme todella paljon erilaisia tapahtumia, joihin kaikkiin on matala kynnys osallistua. On erilaisia lajikokeiluja, koulutuksia, seminaareja, joissa kuullaan kanssayrittäjien tarinoita, verkostoitumistilaisuuksia, kesän avajaisia ja vaikka mitä. Korona-aikana kohtaamisia on järjestetty myös etänä. Eikä taida kyllä kovinkaan montaa kravattia tai nutturaa tapahtumissa näkyä.

No mutta kai te nyt puheenjohtajana edes ajatte isolla, kalliilla ja saastuttavalla urheiluautolla – ja vielä aina ylinopeutta, kuten kaikkien kunnollisten yrittäjäpomojen kuuluu.

– Ihan tavallisella, kymmenen vuotta vanhalla Hondalla tässä mennään ja mahdollisimman paljon pyörällä, kuten pyöräilykaupunki Joensuussa kuuluukin.

Joensuun Yrittäjät

  • Perustettu: 28.4.1979
  • Puheenjohtaja: Antti Vikman
  • Varapuheenjohtajat: Sami Kallinen ja Mia Aatamila
  • Toiminnanjohtaja: Johannes Lasaroff
  • Hallitus: Ali Giray, Satu Koskinen, Ville Moilanen, Arttu Taponen ja Tuomo Roivas (Business Joensuu Oy:n edustaja)

Pääkuvassa hallitus: On perin outoa ja epäilyttävää, että Joensuun Yrittäjien hallituksen ryhmäkuvastakaan ei löydy yhtään kravattia.

Lisää kuvia:


Joensuun Yrittäjät järjestävät jäsenilleen monenlaisia lajikokeiluja, kuten golfia, mutta sekin tehdään ilman pönötystä.


Joensuun Yrittäjien puheenjohtaja Antti Vikman on todistettavasti koittanut olla ylänappi kiinni, mutta näköjään se on mennyt paidan repimiseksi.


Joensuun Yrittäjien puheenjohtaja Antti Vikman on todistettavasti koittanut olla ylänappi kiinni, mutta näköjään se on mennyt paidan repimiseksi.


Protokollaan kuuluvien juhlapuheiden ja eri tahojen virallisten tervehdysten sijaan Joensuun Yrittäjien tilaisuuksissa kerrotaan avoimesti myös vituiksi menneistä yritystarinoista.