27.11.2020 klo 12:04
Uutinen

Kokenut matkailualan yrittäjä näki konkreettisen romahduksen: ”Hotelleista on tullut riskikiinteistöjä”

Ukkohallan matkailukeskusta Kainuussa 15 vuoden ajan kehittänyt Kimmo Kyhälä ei usko, että kotimainen kysyntä riittää kattamaan matkailualan menetetyksiä.

Hyrynsalmella sijaitsevan Hiihtokeskus Ukkohallan pääomistajat vaihtuivat äskettäin, kun pitkään Ukkohallaa kehittänyt Kimmo Kyhälä myi henkilökohtaisen omistuksensa Teemu Muhoselle, Charlotta Avellanille ja Janne Keräselle. Yhtiön muina osakkaina jatkavat matkailun ja vapaa-ajan pääomasijoitusyhtiö Nordia Rahasto Oy sekä Starfinance Oy.

Kyhälä on ollut mukana Ukkohallan toiminnassa viidentoista vuoden ajan. Hän on edelleen vähemmistöosakkaana perheyhtiönsä kautta, mutta jäi sivuun operatiivisesta johdosta.

– Kun aikanaan ostimme Ukkohallan, huomasimme pian, että alueen infra on jäänyt jälkeen nykyaikaisesta matkailukeskuksesta. Alueelta puuttui laadukasta majoitusta ja palveluita.

Vuosina 2011-2018 alueella tehtiin yli 15 miljoonan euron investoinnit, näistä merkittävimpinä huoneistohotellin rakentaminen ja vuoden 2014 Lomakotimessut. Uusia huoneistoja ja mökkejä rakennettiin yli sata. Kylpylää laajennettiin ja sen yhteyteen rakennettiin kauppa, keilahalli ja kuntosali. Fokus alkoi siirtyä yhä enemmän majoituskapasiteetin uusimiseen ja palveluiden lisäämiseen.

Kävi samoin kuin monessa muussa hiihtokeskuksessa on käynyt viime vuosina: laskettelun rinnalle on noussut muita palveluita kuten ravintoloita, kylpylöitä ja elämyksellisiä liikuntapalveluita.

Viisi vuosi sitten Ukkohallassa tehtiin päätös rinnekeskuksen eriyttämiseksi hotelli- ja ravintolatoiminnasta kahdeksi eri yhtiöksi.

– Hotellipuolelle yrittäjä löytyi jo aikaisemmin ja nyt löysimme yrittäjät myös hiihtokeskukselle.

Kyhälä täyttää 55 vuotta tammikuussa. Viisi vuotta sitten selvisi, ettei hänen poikansa ole kiinnostunut jatkamaan toimintaa Ukkohallassa.

– Silloin käytiin tämä homma läpi. Päätettiin, että Kalle vetää Ruskon laskettelukeskusta Oulussa ja haluaa jäädä siihen hommaan. Hotel Ukkohallan osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi tuli jo aikaisemmin Jussi Kiiskilä, joka toimi sitä ennen Hiihtokeskus Iso-syötteen aluejohtajana.

Kyhälä omistaa edelleen perheyhtiönsä kautta Ruskoa ja Ukkohallaa. Hänen päätyönsä on jatkossa osakkaana Suomen Kuntakiinteistöt Oy:ssä. Se rakennuttaa, omistaa ja vuokraa kiinteistöjä yksityiselle ja julkiselle sektorille.

Toiveet kotimaan matkailussa

Kyhälän päätös myydä osuutensa Ukkohallassa syntyi jo kauan ennen koronapandemiaa, mutta viimeinen ei voinut olla vaikuttamatta myyntihaluun.

– Selvä asia on, että matkailun kokonaiskiinnostavuus toimialana on väliaikaisesti laskenut. Vielä vuosi sitten matkailuala oli erittäin kiinnostava toimiala. Kasvunäkymät ennen koronaa olivat huimat. Kaikki ennusmerkit viittasivat siihen, että matkailu on globaalisti kasavava toimiala. Nyt näkyvät ovat hyvin epävarmat. Kukaan ei pystynyt ennustamaan, että matkailu Suomeen pysähtyy kokonaan, Kyhälä sanoo

Epäselvä tilanne on vaikuttanut suoraan myös matkailuyritysten ja hotellikiinteistöjen arvostukseen.

– Vielä vuosi sitten hotellikiinteistöt olivat yksi tuottaimmista kiinteistöomistusmuodoista. Tällä hetkellä kiinnostavasta kiinteistöstä on tullut riskikiinteistö. Jos hotelli joudutaan sulkemaan, jokainen ymmärtää, että kiinteistön arvo laskee.

Kyhälän mukaan käsitys siitä, että kotimaan matkailu voisi elättää kaikki matkailuyrittäjät, on liian optimistinen.

– Kapasiteettia on Suomessa liikaa pelkän kotimaan matkailuun nähden, mutta selvää on se, että vilkas matkailukesä loi alalle uskoa siihen, että tuleva talvikausi on vilkas ja perustuu kotimaiseen kysyntään.

Iso investointi juuri ennen koronaa

Ukkohallan matkailukeskus jouduttiin sulkemaan maaliskuussa kesken parhaan sesongin. Se aiheutti useiden satojen tuhansien menetykset. Kansainvälisten matkilijoiden määrä Ukkohallassa on noin 10 prosentin luokkaa, joten ulkomaisten turistien puuttuminen ei aiheuttanut merkittävää lovea myyntiin.

– Teimme isot investoinnit lasikattohuoneistoihin, koska tavoitteena oli kasvattaa kansainvälisten matkailijoiden määrää. Sen kehityksen korona pysäytti, Kyhälä kertoo.

Kesä oli vilkas, mutta isot tapahtumat kuten Kainuun rastiviikot ja Suopotkupallon MM-kisat jouduttiin perumaan. Se verotti majoitusliiketoiminnan tuloja Ukkohallassa.

Tällä hetkellä tilanne on odottavan positiivinen.

– Mökkien kysyntä on kohtuullisen hyvää, mutta kyllähän tässä odotetaan, minkälainen talvi on tulossa. Joulun ja vuodenvaihteen varausaste näyttää hyvältä.

Kuva: Kimmo Kyhälän albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi