Kolme kaveria
14.1.2022 klo 16:30
Uutinen

Kolme kaveria haluaa valloittaa maailmaa maidottomilla jäätelöillä

Kolmen kaverin jäätelön keihäänkärki on kasvipohjaiset tuotteet. Niillä he aikovat valloittaa maailman. Kaverukset eivät pystyisi siihen ilman toisiaan – tai ulkopuolista pääomasijoittajaa.

Nimikin sen jo kertoo: kaikki alkoi kolmen kaverin, Heikin, Saulin ja Ilkan, ystävyydestä. Kolmikko tutustui vuonna 2006 työskennellessään yhdessä. Toimitusjohtaja Heikki Huotarin mukaan jokaisella heistä on omat vahvuutensa, jotka täydentävät toisiaan.

”Jos olisimme auto, Sauli on herkästi innostuva kaasupoljin, Ilkka on kytkin, joka vaihtaa isomman vaihteen silmään ja minä olen jarru, jota ilman olisimme pöpelikössä.”

Heikki Huotari

Huotari on tuotantotalouden ja konetekniikan diplomi-insinööri, joka tietää, kuinka tehtaita rakennetaan ja johdetaan. Sauli Saarnisto on kokenut myyjä ja tuotekehittäjä, “reseptinikkari”, kuten Huotari kaveriaan kuvailee. Ilkka Wikholm on pitkän linjan ruoka-alan yrittäjä.

Huotarilla on osuva kuvaus kaverusten dynamiikasta:

– Jos olisimme auto, Sauli on herkästi innostuva kaasupoljin, Ilkka on kytkin, joka vaihtaa isomman vaihteen silmään ja minä olen jarru, jota ilman olisimme pöpelikössä, Huotari kertoo.

Idea jäätelöbisneksestä syntyi kymmenen vuotta sitten, kun he miettivät, mitä tekisivät isona. Huotari oli tuolloin 35-vuotias ja Sauli ja Ilkka 55-vuotiaita. He ostivat 300 eurolla kotikäyttöisen jäätelökoneen ja tekivät vadelmajäätelöä aidoista vadelmista.

– Vitsi, kun se maistui hyvälle. Ajattelimme heti, että tästä voisi tulla jotain, Huotari muistelee.

Vaikka maku oli kohdillaan, koostumuksesta tuli nopeasti kivikovaa. Amatöörit lähtivät opiskelemaan viikoksi “jäätelöyliopistoon” Italiaan.

– Päivällä teimme jäätelöä ja illalla söimme sitä gelaterioissa. Kun tulimme kotiin, päätimme yrittää.

Ensimmäiset puolitoista vuotta yritys pyöri yrittäjien säästöillä. Puoli vuotta he remontoivat toimitiloja Kontulassa, kehittivät reseptejä ja valmistelivat yrityksen toimintaa. Oranssilla värillä erottuva brändi mietittiin tarkkaan.

Kolmen kaverin jäätelö oli aluksi pelkkä työnimi. Huotarin läheinen kommentoi sen olevan hullu nimi, jolla ei voi myydä jäätelöä.

– Nimi oli niin poikkeava, että se jäi kuluttajien mieleen. Se kertoo samalla meidän tarinamme, Huotari kertoo.

Helmikuussa 2013 ensimmäiset jäätelöt tulivat kauppoihin. Yrittäjät olivat itse maistattamassa tuotteita. Satoi räntää, sen Huotari muistaa vieläkin.

– Päivän jälkeen kauppias sanoi, ettei ole koskaan myynyt jäätelöä niin paljon yhdessä päivässä.

Seuraavana päivänä samat asiakkaat tulivat ostamaan lisää. Suosituin oli vadelma-valkosuklaa, joka on edelleen yrityksen myydyin maku.

Todellinen läpimurto koitti saman vuoden kesäkuussa. Yhden viikon aikana jäätelötehtaalla vieraili kolme valtakunnan suurinta mediaa. Jäätelöt loppuivat kaikkialta. Lisäksi jonossa oli sata uutta kauppaa. Kaverukset eivät enää selvinneet tilauksista omin voimin, vaan palkkasivat muutamia työntekijöitä. Nyt yritys työllistää noin 30 henkeä.

Kolmen kaverin jäätelötehdas.
Kolmen kaverin jäätelötehdas sijaitsee Helsingin Kontulassa. Kuva: Jenna Lehtonen.

Kaveria ei jätetä

Kun Kolmen kaverin jäätelö aloitti toiminnan, he olivat ensimmäinen suomalainen superpremium-jäätelöä valmistava yritys. Alkuun epäilijöitä riitti. Moni sanoi Huotarille, että miten he voivat kuvitella pärjäävänsä jäätelöbisneksessä.

Kolmikko kuitenkin luotti saamaansa palautteeseen. Eräänä perjantaina Huotari oli Stockmannilla maistattamassa. Ympärillä kävi kuhina ja pakastealtaat tyhjenivät. Eräs nainen tuli kertomaan, miten hänellä meinasi tulla pissat housuun, kun maisteli jäätelöä.

– Niin tunnepitoisesta asiasta oli kyse. Se voimaannutti alkuvaiheessa älyttömästi.

Viisi vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, vuonna 2017 Kolme kaveria oli Suomen arvostetuin jäätelöbrändi. Siihen on päästy Huotarin mukaan selkeän päämäärän, yrittäjien intohimon ja tuotteiden avulla. Niitä suorastaan fanitetaan, ja Huotari tietää sen.

– Jos tapaan uusia ihmisiä, en välttämättä kerro, missä olen töissä, koska sen jälkeen huomio keskittyy vain jäätelöön, Huotari sanoo.

Tehtaan toimiston seinille on laitettu esille kuluttajilta tulleita palautteita. Niitä tulee paljon, mutta yhden Huotari muistaa erityisen hyvin.

– Ihminen kertoi viestissään, että hänellä oli vastoinkäymisiä, mutta meidän jäätelö toi suurta iloa vaikeassa elämäntilanteessa, hän sanoo.

Vaikeita tilanteita on ollut Kolmella kaverillakin. Kerran Huotari oli lähellä antaa periksi. Tehtaalle oli tullut uudet jäätelökoneet, joiden käyttöönotossa oli ongelmia. Huotari tiimeineen ei saanut tuotantoa pystyyn ja oli valvonut useamman yön. Viimeinen tippa oli, kun mustikkajäätelöä täynnä ollut letku räjähti ja koko tehdas oli jäätelössä. Ihmiset olivat sinisiä, märkiä ja väsyneitä.

Huotari sanoi lähtevänsä kotiin. Saarnisto kannusti yrittämään vielä kerran. Käyttöönotto onnistui.

– Jos tälle tielle olisi lähtenyt yksin, olisi ollut todella paljon raskaampaa, Huotari sanoo.

Kolmen kaverin jäätelö.
Kolmen kaverin jäätelön tuotteet tunnistaa oranssista pakkauksesta. Kuva: Kolme kaveria.

Maidottomat maailmanvalloittajat

Heinäkuun alussa Kolme kaveria kertoi myyneensä yrityksen enemmistöosakkuuden kotimaiselle pääomasijoittajalle Sentica Partnersille. Perustajat säilyvät kuitenkin merkittävinä omistajina. Pääomasijoittaja otettiin mukaan yrittäjien korkean iän ja kansainvälistymistavoitteiden takia.

Kolmikolle oli henkisesti iso kynnys ottaa mukaan uusi omistaja. Huotari vertaa sitä kumppanin valintaan. Pelissä oli paljon tunteita, hän kuvaa.

Kolmen kaverin arvoihin uusi omistaja ei saa koskea.

– Kotimaisia vadelmia ei vaihdeta mihinkään, Huotari painottaa.

Kauppasummaa yritys ei paljasta, mutta sen verran Huotari suostuu myöntämään, että nyt heillä on taloudellinen rauha ja sitä kautta vapaus viedä yritystä eteenpäin.

Tulevaisuuden suunta on selkeä: kansainvälistyminen. Ensin satsataan Ruotsiin. Kolme kaveria on toiminut siellä vuodesta 2016. Jäätelöä myydään tällä hetkellä Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa. Myynnistä sieltä tulee neljännes.

Ruotsissa Kolme kaveria on lyönyt läpi kasvipohjaisilla tuotteilla, jotka he toivat kauppoihin viisi vuotta sitten. Nyt niiden osuus kokonaismyynnistä on noin kolmannes.

– Kasvipohjaisissa tuotteissa Suomi on edelläkävijä. Se on ehdottomasti meidän yrityksemme keihäänkärki.

Huotari näkee, että isoilla markkinoilla heidän kilpailijansa ovat Ben & Jerry’s ja Häagen-Dazs. Niillä vain on satakertaiset resurssit heihin nähden. Mutta Huotarin mielestä jätit on mahdollista voittaa.

– Ovathan nekin aloittaneet jostain, hän sanoo.

Syksyisenä maanantaiaamuna Kivikon tehtaalla leijailee huumaava tuoksu. Vadelma, mikäs muukaan. Sitä yritys ostaa vuosittain 35 000 kiloa. Se on kotimaisesta vadelmien tuotannosta noin 2-3 prosenttia. Huotari arvelee heidän olevan Suomen suurin teollinen vadelman käyttäjä.

Kun Kolme kaveria valloittaa maailman, riittävätköhän vadelmat.

– Ehkä ne meidän tarpeisiin, Huotari sanoo.

Kolme kaveria on toiminut alansa tienraivaajina. – Toivon, että olemme rohkaisseet muitakin yrittämään elintarvikealalla, toimitusjohtaja Heikki Huotari sanoo. Kuva: Jenna Lehtonen.

Kolme kaveria

KETKÄ Kolme kaverusta Heikki Huotari, Sauli Saarnisto ja Ilkka Wikholm
YRITYS Superpremium-tasoista jäätelöä valmistava Kolmen Kaverin Jäätelö Oy on perustettu vuonna 2012.
TULOS Vuonna 2020 yrityksen liikevaihto oli 8,2 miljoonaa euroa ja liiketoiminnan voitto 1,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi edellisvuodesta yli 80 prosenttia onnistuneiden uusien tuotelanseerausten ja kasvaneen Ruotsin markkinan takia.
MITÄ SEURAAVAKSI Valloittaa maailma jäätelöillä. Ensimmäisenä tavoite on entisestään kasvattaa Ruotsin myyntiä ja seuraavaksi tutustua muihin markkinoihin.


Teksti Inka Ikonen
Kuvat Kolmen Kaverin Jäätelö Oy ja Jenna Lehtonen