28.12.2017 klo 06:30
Uutinen

Kolumni: Jaksaa jaksaa, painaa painaa – 12 % yrittäjistä ei kohta enää jaksa!

Matkailun supervuodet ovat meneillään. Bioreffin käynnistyminen Kemijärvellä näyttää hyvältä. Kaidin osalta Kemi on saanut positiivisia päätöksiä EU:n suunnalta. Maakuntauudistus tuo mahdollisuuksia. Tuntuu, ettei positiivisille uutisille Lapin Yrittäjien näkökulmasta tule loppua. Yrittäjäystäviä kuunnellessa hengästyttää ja hymyilyttää: kauppa käy, kiire on. Pitkään meni töissä – taas.

Positiivisten uutisten kääntöpuolella on haasteita. Yrittäjägallup kertoo, että lähes puolet yrittäjistä tekee yli 50-tuntista työviikkoa, ja että lähellä loppuun palamista on 12 % yrittäjistä. Pätevää henkilöstöä tuntuu olevan vaikea löytää. Riittämättömyys on tuttu tunne.

Taulukko 1. Yrittäjägallup — Yrittäjän työmäärä ja jaksaminen

Oma jaksaminen ja hyvinvointi ovat asioita, johon kiinnittää hyvin usein huomiota vasta siinä vaiheessa, kun kroppa tai pää ei vaan enää jaksa. Tein Suomen Yrittäjien hallituksen aloitteen järjestön tukemasta palvelusta, joka tukisi yrittäjän jaksamista. Suomen Yrittäjien jäsenetuna, meillä on muun muassa mahdollisuus saada lakimies maksutta puhelimen päähän. Voisiko jaksamisensa kanssa painiville yrittäjille olla tukipuhelin, vertaisryhmä tai vaikka netissä oleva valmennus tai chat-palvelut? Jokaisen toimintaan tulevan pitäisi saada tunne, että on oikeassa paikassa ja täällä voi jakaa asioita. Hyvänä esimerkkinä hyvinvoinnin luomisessa on Pelkosenniemellä toiminut vertaisryhmä, jossa omaan hyvinvoinnin eteen tehty ryhmässä töitä. Kyseinen ryhmä on toiminut hankerahoituksen turvin. Meillä täytyisi yrittäjäjärjestöllä olla myös pitkäjänteisempiä toimintamalleja, joilla auttaa jäseniä. Mitä sille kaverille, joka sieltä peilikuvasta takaisin katsoo, oikeasti kuuluu.

Se, että ei jaksa, kuuluu ihmisenä olemiseen. Mitä enemmän puhumme vaikeista alkuvuosista, väsymyksistä, kassakriiseistä, ongelmista, sen enemmän se lohduttaa esimerkiksi aloittavia yrittäjiä. Väsymisen jakaminen auttaa. Jokaisella yrittäjällä tulisi olla se yrittäjäkaveri, jolle voi kertoa silloin, kun ei mene hyvin. Samoin ilojen hehkuttaminen on myös sallittu. Kun välillä onnistuu, saa siitä olla ylpeä ja kertoa muillekin.

Yrittäjinä, ihmisinä, perheen jäseninä, toivon meille kaikille armollista ja avoimempaa uutta vuotta. Toivotetaan yrittäjyyden tulevat supervuodet yhdessä tervetulleeksi.

Taulukko 2. Yrittäjägallup — Yrittäjän työmäärä ja jaksaminen

Heidi Alariesto
Lapin Yrittäjien puheenjohtaja