27.3.2020 klo 12:51
Uutinen

Konkurssiaalto väistämätön – Pitkän linjan ravintoloitsija: ”Nyt on lohduton tilanne, ja ala tarvitsee valtion suoraa tukea”

Pitkän linjan ravintoloitsija ja 14 ravintolan omistaja ennustaa synkkiä aikoja. Kolmannes ravintoloista mennee koronakriisin vuoksi nurin pikkujoulukauteen mennessä. Selvityksen mukaan puolen vuoden ravintolasulusta selviäisi vain 10-15 prosenttia alan yrityksistä.

Konkurssiaaltoa voi helpottaa valtion suoran tuen turvin. A&S Ravintoloiden toimitusjohtaja Sakari Tainion mukaan yritys selvisi niin it-kuplan puhkeamisesta ja finanssikriisistä, joka vei 35-40 prosenttia myynnistä, mutta nyt ei edes tiedetä sitä, milloin ravintolat saa jälleen avata.

– Tämä on ihan eri luokkaa kuin kaksi kovaa taantumaa. Nyt ei ole mitään tietoa siitä, milloin saamme loppujen lopuksi avata ja koska asiakkaat palaavat. Lähitulevaisuus on sumea, ei tiedetä, kuinka kauan kriisi kestää.

– Konkursseja tai sulkemisia tulee olemaan lähiviikkoina, kesällä ja valitettavasti vielä ennen pikkujoulukautta nähdään lukuisia konkursseja.

Ravintoloitsijat kertoivat torstaina Yle Uutisille tarvitsevansa helpotusta ulosmyyntisäännöksiin ja vuokrien maksuun pärjätäkseen koronarajoitusten kanssa. Ravintoloitsija Sakari Tainion mukaan näyttää siltä, että 80-90 prosenttia kaikkien Suomen ravintoloiden työntekijöistä lomautetaan.

Tuore Aallon selvitys: Maksuvaikeuksia lähes puolelle jo kuukaudessa ilman tukea

Aalto-yliopiston Rahoituksen laitoksen tutkijat ovat selvittäneet, kuinka kauan matkailu- ja ravintola-alan yritysten kassat kestävät koronakriisistä ja ravintoloiden sulusta seurannutta liikevaihdon romahtamista. Raportin mukaan 39-50 prosenttia yrityksistä voi ajautua maksuvaikeuksiin jo kuukaudessa ilman ulkopuolista tukea. Selvitys perustuu käytettävissä oleviin tilinpäätöstietoihin ja keskittyy vain matkailu- ja ravintola-alan yritysten kassatilanteen riittävyyteen.

Anne ja Sakari Tainion perheyritykseen kuuluu tunnettuja ravintoloita Helsingissä, kuten Saslik ja Sirpalesaarella sijaitseva Saari. Heillä on lisäksi neljä ravintolaa Rovaniemellä. Tainiot joutuivat lomauttamaan lähes kaikki työntekijät toistaiseksi. A&S Ravintolat ja Nams Oy työllistävät toista sataa henkilöä. Koronakriisiin ei ole kukaan voinut varautua etukäteen.

– Nyt on lohduton tilanne, ja harmittaa syvästi henkilökunnan puolesta, emme ole ikinä tällaiseen joutuneet lähes 30-vuotisen ravintolayrittämisen aikana. Tärkeää on, että saamme rattaat pyörimään taas heti, kun sen aika on.

Take away -myynti ei Tainion mukaan ole ratkaisu heidän kaltaiselleen ruokaravintolayritysryppäälle.

– Sitä on erittäin haastavaa saada kannattavaksi. Tietynlaiset take away -pikaruokalahommat voivat toimia kannattavasti kriisin aikana.

Yrittäjä: ”Maksujen siirtämisellä loppuvuoteen ei ole mitään merkitystä, paine siirtyisi syksyyn”

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry on sanonut, että jopa kolmasosa alan yrityksistä menee konkurssiin koronakriisin vuoksi. Ravintoloiden sulkemisen yksityiskohdat ovat vielä hallituksen käsittelyssä, sillä perustuslakivaliokunta vaatii kiellon aiheuttamien menetysten kohtuullista kompensointia yrityksille. Näin vaatii myös oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki. Kokoomuksen mukaan koronatuki ravintola-alalle voisi perustua esimerkiksi edellisen 6-12 kuukauden myyntikatteeseen.

– Tärkeää olisi, että valtio tukisi suoraan yrityksiä ja että tuki menisi oikeudenmukaisesti. Myyntikatteen perusteella myönnettävä tuki olisi reilu. Vuokranantajien tulisi myös kantaa vastuu ja ottaa osaa talkoisiin tässä koko yhteiskuntaa koskevassa kriisissä, Tainio korostaa.

Eläkemaksujen ja vuokrien siirtäminen syksyyn ei ole pysyvä ratkaisu ravintola-alalla, koska se vain siirtäisi ongelmia syksyyn.

– Normaalilla liiketoiminnalla on vaikea selvitä kustannusten siirrosta, mikäli ei ole säästöjä.

– On yrittäjänä myös hyvä tiedostaa, että itse ei ole tehnyt mitään asioita väärin, Kaikesta huolimatta olen toiveikas, että kriisi menee ohi, ja meidän mahtava henkilökunta pääsee taas työhönsä, Tainio pohtii.

Kuva: A&S Ravintolat

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi