Konnevesi kärkikaksikossa Kuntabarometrissa, myös muita hyviä sijoituksia Keski-Suomeen

Yrittäjien kuntabarometrissa yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Tulokset myös kirittävät parantamaan toimintaa edelleen yhdessä yrittäjien kanssa. Alueellisessa vertailussa Keski-Suomi on sijalla yhdeksän. Parannusta edellisestä sijoituksesta vuodelta 2020 on viisi pykälää. Keski-Suomesta löytyy kolme kuntaa Yrittäjien kuntabarometrin TOP10-sijoilta. Parhaiten Keski-Suomen kunnat ovat suoriutuneet yrityspalveluiden hoitamisesta. Tämä kaikki käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Keski-Suomesta vastaajia saatiin 683.

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti.

– Keski-Suomen kunnissa keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3,12, joka on yli maan keskiarvon 3,08. Sijoitus maakuntien joukossa on yhdeksäs, kun vuoden 2020 mittauksessa olimme maakuntien neljästoista. Nämä tulokset antavat erinomaiset eväät ja työkalut parantaa entisestään alueemme kuntien toimintaa. Kunnissa on tehty tärkeää työtä yrittäjiemme menestymiseksi. Tätä työtä jatketaan nyt yhdessä näiden tulosten perusteella. Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä, eikä luoda niitä ja edistää investointeja sekä houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Kun yritykset pärjäävät, kunnissa on palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, sanoo Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

– Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Yhteistyö on voimaa. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Monipuolisesti vireissä kunnissa on veto- ja pitovoimaa, Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen sanoo.

Hyviä sijoituksia ja omaa kehitystä

Konnevesi sijoittui elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanassa pienten, alle 10 000 asukkaan, kuntien sarjan kakkoseksi. Kestomenestyjä Muurame oli jälleen kärkikahinoissa keskikokoisten 10 000 – 50 000 asukkaan kuntien sarjassa, tällä kertaa kuudes. Huolimatta arvosanan parannuksesta edellisestä mittauskerrasta, sijoitus putosi neljällä. Jyväskylä on yli 50 000 asukkaan kuntien kahdeksas. Arvosana parani hiukan, mutta sijoitus putosi yhdellä.

– Ilahduttavaa on, että yhdeksän keskisuomalaista kuntaa on parantanut omaa arvosanaansa elinkeinopolitiikan hoidossa yrittäjien mielestä kokonaisuutena: Kyyjärvi, Karstula, Jämsä ja Äänekoski mitatuista kaikkein selvimmin. Kuntabarometri on kehittämisen lähtökohta, esimerkkejä toimeen ryhtymisestä ja onnistumisesta löytyy, iloitsee Sanna-Mari Jyräkoski.

Kuntien kannattaa panostaa aloittavan yrittäjän palveluihin

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat Keski-Suomessa yrityspalvelut ja toiseksi parhaiten infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot). Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa. Kaikkien näiden arvosana on parantunut parin vuoden takaisesta.

Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta sekä verkostoituminen.

– Uusien yritysten syntyminen nähdään tärkeänä myös konkariyrittäjien keskuudessa. Varmasti on hyvin muistissa, kuinka haastavaa liikkeelle lähtö saattaa olla. Rahoitus- ja investointineuvontaa kaivataan lähipalveluna ja se onkin yrityspalveluiden kovaa ydintä ja kunta nähdään myös verkostoitumisen mahdollistajana, toteaa Jyräkoski.

Yrityspalveluissa viiden kärki Keski-Suomessa on Karstula, Konnevesi, Viitasaari, Muurame ja Keuruu. Karstula on yrityspalveluissa koko Suomen kakkonen, Konnevesi seitsemäs.

Tulokset käydään läpi yhdessä kuntien kanssa

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Aluejärjestö suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin!

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/kuntabarometri2022. Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.

Lisätietoja:

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, 050 563 7780, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi, Keski-Suomen Yrittäjät

Valtakunnallisista tuloksista: Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät