21.2.2022 klo 12:48
Uutinen

Korjaus- ja huoltopalvelut osana kiertotaloutta

Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta aina vain lisää tavaraa ja raaka-ainetta, vaan hyödynnetään jo olemassa olevia materiaaleja ja tavaroita esimerkiksi korjaamalla ja huoltamalla niitä paremmin. Kiertotalous avaa uusia liiketoiminamahdollisuuksia ja synnyttää uusia työpaikkoja esimerkiksi korjaamisen, huoltamisen, kiertotalouteen perustuvan rakentamisen, vuokraamisen ja jakamisen saralta. Siirtymä kiertotalouteen on jo käynnissä ja vauhdin odotetaan vain kiihtyvän.

Vaate- ja tekstiiliteollisuuden osuus globaaleista päästöistä on arviolta 4–10 %.  Tämän lisäksi vaate- ja tekstiiliteollisuus käyttää huomattavia määriä luonnonvaroja, maapinta-alaa ja vettä sekä aiheuttaa päästöjä mm. vesistöihin. Kodinkoneiden käyttöikää tulisi pidentää, sillä maapallo ei kestä tällaista kulutusta. Tavaroiden korjauspalvelut pystyvät vaikuttamaan osaltaan kulutuskäyttäytymiseen ja hiilijalanjäljen muodostumiseen tarjoamalla kuluttajille ja yrityksille vaihtoehdon ja tekemällä huoltamisesta ja korjaamisesta houkuttelevaa.

Tekstiileillä, jalkineilla, laukuilla tai vaikkapa suvun mukana kulkeneilla huonekaluilla tai vanhalla kotitalolla voi olla myös tunnearvoa. Tunnearvo tarjoaa erinomaisen syyn korjuuttaa tuote taas käyttökuntoon.  Itse ei juurikaan enää korjata vaan korjaamisen kulttuuri on kääntynyt palveluiden ostamisen puolelle.  Näitä palveluja kannattaakin markkinoida ja kehittää ennakkoluulottomasti kuluttajille ja yrityksille.   

Asuminen on Suomessa merkittävä osa hiilijalanjälkeä ja suurin osa asumisen hiilijalanjäljestä tulee lämmityksestä. Lämmitysmuodolla ja lämmityslaitteiden huollolla on väliä.  Ennakoiva kiinteistönhuolto on tärkeää ja sen ostaminen palveluna yhä useammalle ainut vaihtoehto. Ilmanvaihto-, jäähdytys- ja kiinteistönohjauslaitteiden huolto vaikuttavat hiilijalanjäljen syntyyn. Kiinteistön käyttömukavuus ja viihtyvyys paranevat ja käyttöikä pitenee.

Kiinteistöjen huolto, arjen korjaus- ja huoltopalvelut, helppous ja vaivattomuus. Siinä muutama kiertotalouden ratkaisu ja avainsana. Nämä rohkeasti markkinoituna ja tarjottuna esimerkiksi kesäasukkaille avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös meidän alueellamme.

Arjen kiertotalous (Arki) – hanke edistää kiertotalouden konkreettista toteuttamista Mikkelin seudulla. Tarjoamme korjaus- ja huoltotoimintaa toteuttaville yrityksille neuvontaa, yksilöllistä ohjausta ja vertaisoppimista sekä konkreettista tukea oman liiketoiminnan ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen.