23.4.2021 klo 07:32
Uutinen

Korona ei ole lannistanut kanaravintolan isää – Päinvastoin: Toni Leskinen suunnittelee uuden toimipisteen avaamista

Jos aikakone olisi olemassa, Toni Leskinen toimisi edelleen samoin kuin viisi vuotta sitten. Eli valitsisi yrittäjyyden. Yrittäjä pitkän linjan keittiöpäälliköstä tuli maaliskuussa 2016, jolloin hän aukaisi Leskisen Espanjassa viettämien vuosien inspiroimana kanaravintola Los Pollosin. Se on toiminut alusta asti Koskikeskuksessa, Hatanpään valtatien alittavassa tunnelissa.

Sijainti oli alussa ainoa seikka, mikä minua tässä pohditutti, koska olemmehan me vähän piilossa. Mutta hyvin asiakkaat ovat täältäkin meidät löytäneet, Leskinen kertoo. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti jututti yrittäjää iltapäivällä 9. maaliskuuta, joka oli myös kolmeksi viikoksi määrätyn sulkutilan ensimmäinen päivä. Yrittäjä päätti pitää ravintolansa ovet auki ja keskittyä noutoruokaan, mutta ymmärtää myös kollegoita, joiden päätös oli toinen.

Ravintoloitsija Toni Leskinen sanoo, että yrityksen viisivuotissyntymäpäivät olisivat voineet osua parempaankin saumaan. Toisaalta ne ehdittiin kuitenkin vielä pitää maaliskuun alussa juuri ennen kuin ravintolarajoitukset astuivat voimaan. Vaikka Toni Leskinen onkin sitä mieltä, että hänen tekemänsä päätös oman ravintolan perustamisesta on oikea, myöntää hän viime vuoden olleen melkoisen epävarmuuden leimaama – kuten se on ollut koko ravintola-alalla.

– Nyttemmin ajatellen ensimmäiset neljä vuotta ovat olleet todella helpot. Viime vuosi niihin verrattuna oli hyvin haastava, Leskinen toteaa. Hänen mukaansa normaalioloissa viime vuonna mentiin koronan Suomeen rantautumisen jälkeen vain ja ainoastaan heinäkuu.

– Siihen nähden jo elokuu oli kuin isku palleaan, sillä kesän kaikki hyvät odotukset tyrmättiin tehokkaasti, hän kertoo. Ravintolan viisivuotisen historian huonoin kuukausi osui viime joulukuuhun.

– Se oli surkea. Myyntimme oli vain noin neljäsosa keskiarvokuukaudesta, joten tukkaan tuli ja huolella, Leskinen myöntää.

Taloudellisempi ratkaisu oli pitää ovet auki

Toni Leskisen mukaan tuoreen sulun takia hän ei oikein edes pohtinut sitä vaihtoehtoa, että ravintola olisi pistetty tyystin kiinni. Hän uskoo, että sulun aikana siirtyminen supistettuun take away -listaan on parempi ratkaisu myös taloudellisesti. Viime kevät painoi vaakakupissa. Myös tuolloin Los Pollosin ravintoloitsija piti ovet auki lähes yhtäjaksoisesti, siis myös silloin, kun ravintolalla oli vain noutoruoan myyntiä. Toukokuun lopulla viikon verran ovet olivat kiinni, mutta muuten kanagrilli on pidetty kuumana läpi vuoden. Myös nyt, uusien rajoitusten alkaessa päätös oli selvä.

– Jotkut kollegat ovat laittaneet ovet kiinni ja odottavat nyt tukia, mutta me koemme tämän paremmaksi vaihtoehdoksi. Emme me edes miettineet täyssulkua, Leskinen kertoo. Monikkomuotoon on hyvä motiivi. Vaikka ravintola onkin hänen perustamansa, vuoden verran osakkaana on ollut myös Jenni Kilponen. Yhtiökokouksen pito onnistuu helposti myös vapaa-ajalla, sillä Toni ja Jenni elävät parisuhteessa.

YRITTÄJÄT TONI LESKINEN ja Jenni Kilponen pyörittävät maaliskuun sulkuaikaan ravintolaansa kahteen pekkaan. Normaalioloissa Los Pollos toimii viiden hengen voimin. Tämä kuva on viime vuoden puolelta. Tämän vuoden osalta on vielä sen verran sumua ilmassa, että päällimmäisenä visiona on potentiaalinen laajentaminen Hämeenlinnaan. – Muuten toivon vaan, että ihmiset muistaisivat käyttää ravintolapalveluita myös tässä poikkeustilanteessa. Suomessa ovat ammattilaiset asialla ja osaavat kyllä pitää tilat turvallisina, kunhan niillä vain on lupa olla auki.

Lomautukset harmittavat

Normaalitilanteessa Los Pollos pyörii viiden hengen voimin, mutta sulkuaikana yrittäjien on ollut pakko turvautua lomautuksiin. Yrittäjä myöntää, että päätös lomautuksista oli pakko tehdä, mutta silti harmillinen.

– Luonnollisesti se surettaa. Minulla on käynyt onni henkilökunnan suhteen, sillä meillä on töissä aivan upea jengi. Jos se suinkin olisi taloudellisesti ollut mahdollista, olisin pitänyt heidät kaikki töissä, mutta erittäin hyvin he asian ymmärsivät, Leskinen kiittelee.

Hyvä avauspäivä

Haastattelu oli sovittu iltapäivään, jotta päivän lounaskiireet olisi selätetty. Ensimmäinen sulkupäivä oli ainakin lähtenyt mukavasti liikkeelle.

– Todella hyvin lounaita meni. Tätä vauhditti myös se, että meistä oli edeltävänä päivänä Aamulehdessä juttu. Se näkyi esimerkiksi siinä, että meillä oli jo töihin tultaessa Woltissa moninkertaisesti tilauksia normaaliin verrattuna, Leskinen kertoo. Väkimääristä Koskikeskuksen käytävillä sulkutilaa olisi ollut mahdotonta havaita.

– Meilläkin kävi tuttuja työporukoita hakemassa ruokaa, mutta myös aivan uusia kasvoja, Leskinen kertoo. Yrittäjien toiveissa on, että ruokamyynti säilyisi noin 70 prosentissa tavanomaisesta.

Wolt vs. Foodora

Leskinen sanoo, että tilanne on viime kevättä parempi nyt myös siitä syystä, että noutopalvelujen käyttö on arkipäiväistynyt.

Woltin ja Foodoran palveluita on opittu käyttämään, koska siitä on tullut ”pakollista”, Leskinen kertoo ja lisää, että jo ennen sulkujakin noutopalveluiden kautta tulleiden tilausten määrä saattoi olla perinteistä myyntiä suurempi.

Tilannetta on muuttanut sekin, että viime keväänä yrityksellä oli käytössä noutopalveluista vain Foodora. Woltin kanssa sopimus allekirjoitettiin vasta myöhemmin, mikä Tonia hieman harmittaakin. Heillä tämän vuoden tammikuussa alkanut yhteistyö on nimittäin ollut todella menestys.

Hämeenlinna yllätti

– Myös Hämeenlinna pelasti viime kevään tilannetta paljon, Leskinen toteaa ja kertoo lisää vähän puskista tulleesta kysynnästä. Se tuli Hämeenlinnan suunnasta, joka on Leskisen oma nuoruuden kotikaupunki. Sieltä tullut yksittäinen puhelu oli yrittäjän talouden kannalta erinomainen uutinen.

– Vanha tuttuni, Hämeen Dieselin toimitusjohtaja tiedusteli minulta, millä hinnalla lähtisin sinne tuomaan viikonlopuksi isompaa tilausta. Kun sitten pääsimme sopimuksen, laitoin Facebookiin asiasta päivityksen, ja utelin, olisiko joku muukin kiinnostunut. Lopputulos oli, että meidän koko grillimme myytiin tyhjäksi, hän muistelee.

Linnakaupungissa selvästi tykättiin Leskisen luomasta makumaailmasta, sillä samanlaisen viikonloppukeikan Toni toisti vielä useampaan otteeseen.

– Välillä jouduimme kuskaamaan tuotteita kahdellakin autolla, koska kysyntää oli niin paljon, hän kertoo.

LOS POLLOSISSA pääosassa on nimenmukaisesti kanaruoka, mutta ei Tonin ja kumppanien ammattitaito suinkaan yhteen ruokalajin rajoitu. Kuvassa raaka-aineena ovat ravut, joita Toni on arkistokuvassa tekemässä osana catering-tilausta.

Hyviä uutisia Hämeenlinnaan

Hämeenlinnasta on tullut uteluita toimituksista myös nykyisessä sulkutilanteessa, joten miehen suunnitelmat varmasti ilahduttavat sillä suunnalla asuvia. Toni Leskinen on nimittäin parhaillaan pohtimassa toisen ravintolan avaamista Hämeenlinnaan.

– Olen käynyt katsomassakin paria tilaa sieltä, mutta vielä ei ole tärpännyt. Sieltä etsin selkeästi pienempää tilaa, jonka toiminta nojaisi juuri tähän take away -palveluun. Tästä syystä olen valmis avaamaan ravintolan myös näissä poikkeusoloissa, Leskinen kertoo.

Laajentaminen ei ole aivan upouusi idea. Itse asiassa Los Pollos on alusta asti suunniteltu niin, että konsepti olisi myöhemmin kopioitavissa esimerkiksi franchising-toimintaan.

– Esimerkiksi arkkitehtisuunnittelijan kanssa tämä oli tilaa luotaessa yksi lähtökohta, hän kertoo. Yrittäjällä on Hämeenlinnan liikkeeseen valmiina jo sopiva kanagrillikin. Siis samanlainen, jonka hän aikanaan tuotti Suomeen Espanjasta.

– Koska se on koko toiminnan kannalta niin kriittinen osa, tilasin niitä heti alussa jo toisen varalle. Ja myöhemmin olen vielä tuonut tänne kolmannenkin, hän hymyilee. Asiaa auttaa, että espanjankielentaitoisena hän pystyy asioimaan suoraan tehtaan kanssa.

Teksti: Ville Kulmala

Kuvat: Toni Leskisen arkisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.4.2021