22.4.2021 klo 16:30
Uutinen

Korona-exit häämöttää kesällä – Lauri Tähkän manageri on tyytyväinen alan tukipakettiin

Tapahtuma-ala sai viimein toivomaansa tukea koronakriisiin. Hallitus myöntää 230 miljoonan euron tuen kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle. Pakettiin kuuluu myös tapahtumatakuu.

Raikuli Liven toimitusjohtaja Turkka Suo iloitsee viimein tehdyistä linjauksista. Ala on ollut varpaisillaan jo yli vuoden ajan, ja tapahtumia on jatkuvasti peruttu ja siirretty.

− Hyvä, että tukea vihdoin myönnettiin ja alan ahdinko otettiin vakavasti. Etenkin freelancereiden ja yksinyrittäjien asema on ollut todella huono, Suo sanoo.

Suo muistuttaa, että monilla on ollut erittäin kova vuosi takana. Hän kiittääkin alan aktiiveja, jotka ovat tehneet valtavasti työtä vakuuttaakseen päättäjät tuen tarpeesta.

− Käytännössä elinkeinon harjoittaminen kiellettiin tapahtuma-alalla yli vuosi sitten eikä kiellosta johtuvia tulonmenetyksiä nytkään korvata. Valitettavasti monilla freelancereilla on surullisia tarinoita kerrottavanaan.

Raikuli Live toimii Lauri Tähkän ja Annimari Kortteen manageriyhtiönä ja järjestää livetapahtumia. Turkka Suo omistaa yrityksen yhdessä Lauri Tähkän kanssa.

Lauri Tähkän Toreilta Töölöön -kiertueen konsertit Helsingissä ja Seinäjoella on jouduttu siirtämään alkukesältä syyskuulle.

− Rokotusten etenemisen ja exit-suunnitelman perusteella näyttää, että syyskuussa pystytään isoja tapahtumia järjestämään. Se, ettei turvavälejä vaadita, on hyvä päätös ja mahdollistaa paljon.

Helsingin keikalle on myynnissä 15 000 lippua ja Seinäjoelle 10 000 lippua, ja näistä on enää pieni osa myymättä. Osa kesän festivaalikeikoista, esimerkiksi Ilosaarirockissa on peruuntunut. Jonkin verran tilannetta on vuoden aikana paikannut yritysten järjestämät striimikeikat.

− Sitten on pitänyt keksiä muuta liiketoimintaa, menimme myös viinimarkkinoille, Suo kertoo.

Finanssimaailmasta elämysalalle

Turkka Suo siirtyi vuosi sitten pankin johtotehtävistä virkavapaalle ja Lauri Tähkän Raikuli Productionsin palvelukseen, jossa hän oli tehnyt töitä oman toimen ohella jo 10 vuoden ajan.

Syksyllä hän teki päätöksen siirtyä yrittäjäksi, ja tällöin perustettiin Raikuli Live. Tarkoitus on laajentaa musiikin ja urheilun managerointitoimintaa.

− Eihän tämä odotusten mukaisesti mennyt koronan takia, mutta ei ole harmittanut. Ulkopuolisen silmin voi olla järjetöntä siirtyä vakaasta finanssimaailmasta näin epävarmalle alalle, mutta tämä oli oikea ratkaisu, hän vakuuttaa.

Suota innostaa etenkin alan elämyksellisyys.

− On hienoa, kun ihmisille saa järjestää tunteita herättäviä elämyksiä, jotka jäävät mieleen jopa loppuelämäksi.

230 miljoonan tukipaketti

 • Hallitus sopi noin 230 miljoonan euron tukipaketista kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle. Pakettiin kuuluu myös tapahtumatakuu.
 • Tuesta suunnataan kulttuuriin ja taiteeseen 127 miljoonaa euroa, tapahtuma-alan tapahtumatakuuseen 85 miljoonaa euroa ja liikuntaan 18,5 miljoonaa euroa.
 • Tukipaketissa huomioidaan työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat.
 • Tapahtumatakuu korvaa 1.6.–31.12.2021 peruttavaksi tai typistettäväksi määrättyjen tilaisuuksien toteutuneista kustannuksista 85 prosenttia. Tapahtumatakuuta haetaan ennakkoon Valtiokonttorista.
 • Kulttuurin ja taiteen tuista 65 miljoonaa euroa kohdennetaan alan ammattilaisille apurahoina sekä toiminimille ja yksinyrittäjille avustuksina. Tuet jakaa Taiteen edistämiskeskus Taike.
 • Yleishyödyllisten ja alle 150 000 liikevaihdon omaavien osakeyhtiöiden järjestämille kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, kesäteattereille sekä uskonnollisille kesätapahtumille kohdennetaan 10,5 miljoonaa euroa.
 • Liikunnan tuet kohdennetaan liikunta- ja urheiluseuroille, liikuntajärjestöille sekä peruuntuneille tai tappioita kärsineille tapahtumille sekä tuleville tapahtumille.

Korona-exit alkaa mahdollisimman pian

 • Perustason alueilla enintään 50 hengen tapahtumat ovat sallittuja sisätiloissa ja ulkona mahdollisimman pian. Alueiden AVIt tekevät päätökset.
 • Yli 50 hengen ulkotapahtumat ovat mahdollisia perustason alueilla, jos yleisö voidaan sijoittaa lohkoihin.
 • Perustason alueita ovat 21.4.: Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi (ei Jyväskylä), Lappi (ei Länsi-Pohja), Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo.
 • Yli 50 hengen tapahtumien järjestämisestä perus- ja kiihtymistason alueilla tehdään tarkempia päätöksiä huhti-toukokuun vaihteessa.
 • Turvavälien vaatimisesta ulkotapahtumissa luovutaan kesäkuussa, mikäli koronatilanne ei heikenny. Turvavälejä edellytetään sisätiloissa edelleen, jos ilmaantuvuusluku alueella on yli 25.
 • Isojen tapahtumien, kuten festivaalien järjestäminen on mahdollista loppukesällä. Edellytyksenä on, että turvajärjestelyistä huolehditaan.
 • Kesäkuun alusta alkaen avautuvat ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat ja nuorten kesäleiritoiminta. Kesäkuun aikana avautuu myös sellainen sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta, jossa ei synny lähikontakteja.
 • Heinäkuun alussa avautuu sisätiloissa tapahtuva kilpailu- ja tapahtumatoiminta sekä kontakteja sisältävä harrastustoiminta.
 • Aikuisten ryhmäliikunta ulkona alkaa kesäkuussa, kilpailutapahtumat kesä-heinäkuussa. Ryhmäliikunta sisällä on mahdollista aikaisintaan elokuussa.
 • Ensimmäisenä avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Sanna Iso-Oja

Hallituksen tiedote koronarajoitusten purkamisesta

Hallituksen tiedote tukipaketista

Muita kiinnostavia aiheita