5.9.2020 klo 08:47
Uutinen

Koronasta huolimatta: Hyvää yrittäjän päivää!

Tänään 5.9. vietetään yrittäjän päivää! Varsinkin tänä vuonna yrittäjät ovat juhlapäivänsä ansainneet. Mitä korona on opettanut yrittämisestä ja itsestä yrittäjänä? Katso mitä viisi yrittäjää vastaa.

Sauli Kauppinen, it-yrittäjä, Järvenpää:

Korona on pakottanut miettimään uusia mahdollisuuksia. Se mitä on ajateltu meidän firman kehittämisestä, että tehdään joskus – niin se tehdään nyt. Meille on tulossa verkkokauppa ja uudet kotisivut.

Yli 80 % asiakkaistamme on yrityksiä. Pienimmällä on yksi tietokone ja suurimmalla niitä on 1100. Osa asiakkaista on nyt lykännyt isoja ostoja, mutta laitteita korjataan enemmän.

Olemme olleet onnekkaita, että meidän alalla korona ei ole niin paljon vaikuttanut, liikevaihtomme on hiukan kasvanut.

Itsestä ja jaksamisestaan täytyy pitää huolta. Koronan alkushokissa se meinasi unohtua. Nyt käyn joka päivä noin seitsemän kilometrin kävelylenkin ja katson mitä syön. Kesäkuusta lähtien kunto on noussut ja paino on pudonnut 10 kiloa.

Oma tehokkuuteni töissä on lisääntynyt koronan vuoksi. Joka päivä on toki ennenkin yritetty, mutta nyt on tullut lisää potkua ja virtaa tekemiseen.

Pauliina Haimivaara, verhoilija, Kuopio

Yrittämisestä korona on opettanut sen, ettei kannata ikinä jäädä tuleen makaamaan. Silloin kun tuntuu, että asiat menevät päin seiniä tai tulot tyrehtyvät, on aina joku, jonka kanssa saa purettua tilannetta.

Usein tilanne, olipa se sitten vaikka rahoituksen hakeminen, selviää sillä, kun asian sanoo ääneen. Savon Nuorten Yrittäjien verkosto on tukenut toisiaan kriisissä.

Verhoilualalla koronatilanne on lisännyt kysyntää 2–3-kertaisesti. Olen oppinut, että silloin kun pitää tehdä, silloin tehdään. Välillä ei vain voi päättää, milloin olet lomalla, vaan olet lomalla silloin kun ehdit.

Ari Orava, ortopedinen osteopaatti ja urheiluhieroja, Seinäjoki

Työni vähenivät maalis–toukokuussa 50 prosentilla. Heinä- ja elokuussa taso on noussut 80 prosenttiin, ja syyskuu näyttää samalta. Jotkut vanhemmat asiakkaat eivät ole palanneet ja tuskin ihan pian palaavatkaan.

Ammattini on palvelua, enkä pysty muuttamaan toimintatapaa. Olen opetellut katsomaan tarkemmin, mihin rahoja laittaa. Kunnan 2 000 euron koronatuki kyllä auttoi. Olen myös lenkkeillyt enemmän, kun on ollut enemmän vapaa-aikaa.

Olen selvinnyt moniin kollegoihin verrattuna hyvin, osalla heistä loppui työt kokonaan. Toivotaan, että sama ei tapahdu uudelleen.

Pamela Spokes, palvelumuotoilija, Espoo

Tämä Covid-19-pandemia on opettanut minulle ihmisten välisen yhteyden tärkeyden aikana, jota alleviivaa eristäytyminen. Tarkoitan sillä kaikkia kontakteja, kuten ystäviä, entisiä työkollegoja, muita yrittäjiä ja mahdollisia asiakkaita.

Olen saanut tukea sekä ajoittain tuntenut optimismia sekä henkilökohtaisesti että yrittäjänä. Se, että olen voinut auttaa muita edes pienin tavoin, on ollut palkitsevaa. Olen esimerkiksi voinut jakaa tärkeää tietoa englanniksi niille, jotka ymmärtävät sitä paremmin kuin suomea.

Ammatillisesti olen pyrkinyt herättämään liiketoimintaa henkiin kysymällä entisiltäkin asiakkailta, miten he pärjäävät ja millaisia tavoitteita heillä on nyt, ja kysynyt, voinko olla jotenkin avuksi. Olen voinut auttaa yrityksiä esimerkiksi luomalla ja parantamalla heidän englanninkielisiä sisältöjään!

Kimmo Tattari, it-yrittäjä, Helsinki

Koronakriisi on opettanut sen, että ei saa painaa päätä pensaaseen, vaan on laitettava niin sanotusti toista tai kolmatta vaihdetta silmään.

On luotava yhdessä uskoa, että yhdessä tekemällä tästäkin selvitään. Nyt täytyy ottaa huomioon entistä voimakkaammin kanssaeläjät tämän asian suhteen.

toimitus(at)yrittajat.fi