17.4.2020 klo 15:31
Uutinen

Koronatilanne Etelä-Savossa

Ennen pääsiäistä kysyimme Etelä-Savon Yrittäjien jäsenkunnalta, kuinka koronavirusepidemia on vaikuttunut yritysten toimintaan. Jo nyt vaikutukset ovat merkittäviä. Joka neljännellä liikevaihto on laskenut yli 50 %, asiakkaiden vähenemisestä kertoo yli puolet yrityksistä, maksuvaikeuksia on noin 16 prosentilla ja investointeja on perunut tai lykännyt noin 18 %. Lomautuksia aikoo toteuttaa joka neljäs vastaajayritys ja valtaosa heistä kertoo lomautuksen koskevan 1–4 työntekijää. Selvää on, että kriisin vaikutukset tulevat näkymään aluetaloudessa pitkään.

Valtion tukitoimet ovat vähitellen avautuneet yrityksille ja myös päätöksiä on tehty. Lähes kaikki Etelä-Savon kunnat ovat jo alkaneet myöntää yksinyrittäjätukea, mutta on liian varhaista arvioida, kuinka sujuvasti prosessit toimivat. ELY-keskuksen poikkeustilannerahoitusta oli torstaihin (16.4.) mennessä hakenut 365 yritystä ja näistä 58 % oli suunnattu tilanneanalyysin tekemiseen ja 42 % kehittämistoimenpiteeseen.

Business Finlandilta on viime viikkoon mennessä hakenut häiriötilannerahoitusta Etelä-Savossa noin 160 yritystä ja koko maan tasolla 6 750 yritystä. Uusien hakemusten määrä on selvästi hiipunut viime päivinä, mutta jonoa edelleen on.

Yrittäjiä on nyt hakeutunut työttömyysturvan piiriin 730 henkilöä koko Etelä-Savossa. Määrä on voimakkaasti kasvanut viime päivien aikana, mutta Etelä-Savon TE-palvelut on nostanut valmiutta hakemusten käsittelyssä ja jos tarvitset hakeutua työttömyysturvan piiriin tai olet sen viime päivinä jo tehnyt, niin luethan tässä uutiskirjeessä olevan ohjeistuksen.

Jos yrityksesi tilanne on vaikeutunut koronavierusepidemian johdosta, kannattaa nyt hakea tukimahdollisuuksia tai ainakin käydä yrityksen tilannetta läpi esimerkiksi oman kirjanpitäjän, yrittäjäjärjestön, kunnan elinkeinopalveluiden taikka Yrityskummien kanssa. Myös Yritys-Suomen Talousapuneuvonta neuvoo maksuvaikeuksissa.

Yksikään yrittäjä ei saa jäädä yksin. Olethan siis yhteydessä.

Niina Kuuva
aluejohtaja

LUE LISÄÄ Etelä-Savon Yrittäjien Korona-kyselyn tuloksista