7.6.2021 klo 12:04
Uutinen

Koronavuosi räjäytti Talousapu-palvelun suosion – useimmiten yksi soittokerta auttaa

Yrittäjän talousavusta saa neuvonta-apua esimerkiksi maksuvaikeustilanteissa. Palvelun suosio on kasvanut merkittävästi koronavuoden aikana.

Yrittäjän talousapu -palvelu on tavoittanut tuhansia yrittäjiä vaikean koronavuoden aikana. Siinä missä talousavun puhelinpalveluun ottaa tavallisesti yhteyttä puolitoistatuhatta yrittäjää vuosittain, viime vuonna yhteydenottojen määrä kasvoi lähes kahdeksaan tuhanteen. Tästä määrästä pystyttiin vastaamaan noin 6 600 puheluun.

Talousapu-puhelinpalvelu on maksuton apu yrittäjälle. Palvelu tarjoaa luottamuksellista ja puolueetonta apua yrityksen talouden ja tervehdyttämisen asiantuntijoilta. Asiantuntija tekee soittajalta saamiensa tietojen perusteella arvion yrityksen taloustilanteesta ja neuvoo yrittäjää. Useimmiten apu löytyy yhden puhelinsoiton aikana.

Palvelu löytyy täältä. Tavoitteena on paitsi tarjota neuvoa akuutteihin tilanteisiin, myös ehkäistä talousvaikeuksia.

– Yrittäjän olisi tärkeää oppia tunnistamaan talous- ja maksuvaikeudet ajoissa, jolloin voidaan vielä auttaa kääntämään yrityksen toiminta kannattavaksi. Jos reagoidaan ajoissa, yritystoiminta voidaan tarvittaessa myös lopettaa mahdollisimman pienin lisäkustannuksin sekä yrittäjälle että koko yhteiskunnalle. Harva yrittäjä tietää, että yrityksen lopettamisesta voi aiheutua merkittäviä kustannuksia, TE-asiakaspalvelukeskuksen kehityspäällikkö Jari Leskinen kertoo.

Viime vuonna Talousapu-palvelussa apua tarjosi 2-11 neuvojaa päivittäin​. Vilkkain päivä oli 31. maaliskuuta, jolloin palveluun tuli peräti 820 puhelua. Vuoden 2021 alussa puheluja on tuli vielä noin kaksinkertaisesti ”normaaliin” verrattuna. Puheluista noin neljännes liittyy tällä hetkellä yritystoiminnan lopettamiseen tai konkurssiin.

– Yrittäjän talousapu on erittäin tervetullut ja odotettu palvelu. Tavoitteena on ajoissa tunnistaa yrityksen taloushaasteet ja löytää niihin yrittäjän kanssa ratkaisuja. Jos tässä onnistutaan, kuten uskon, se tuo apua monen yrittäjän arkeen ja pelastaa monet yöunet, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. Yrittäjät on yksi Talousavun yhteistyökumppaneista.

Alueellista apua yrittäjäjärjestön kautta

Talousavussa puhelimeen vastaavat yrityksen talouden ja tervehdyttämisen koulutetut asiantuntijat, joilla on vuosien kokemus alaltaan.

– He kertovat, että pystyvät yleensä auttamaan yrittäjää jo yhden puhelun aikana. Kysymykset vaihtelevat, mutta ovat usein tavanomaisia yrittäjän talouteen liittyviä asioita. Puhutaan laskuista, veloista, kirjanpidosta, miten konkurssiprosessi toimii ja voiko yritys saada jonkinlaista rahallista tukea, TE-asiakaspalvelukeskuksen viestintäasiantuntija Sonja Strömberg kertoo.

Palvelua kehitetään osana EU:n Early Warning -mallia, jossa pyritään kääntämään yrityksien talous parempaan suuntaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Puhelin- ja verkkopalvelun lisäksi yrittäjä saa tarvittaessa tuekseen alueellisen asiantuntijaverkoston eri puolilla Suomea. Alueiden asiantuntijat tarjoavat henkilökohtaista tukea yrittäjän lähellä. Tässä Suomen Yrittäjien 20 aluejärjestön merkitys korostuu.

Alueellisessa verkostossa on Yrittäjien lisäksi mukana useita eri toimijoita, muun muassa Suomen yrityskummit ja seudulliset kehittämisyhtiöt.

Yrittäjän talousapu palvelee suomeksi maanantaista perjantaihin klo 9–16 numerossa 0295 024 880 ja ruotsiksi torstaisin klo 9–16 numerossa 0295 024 881 ja perjantaisin klo 9–16 numerossa 0295 024 882.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi