18.6.2021 klo 07:38
Uutinen

Oriveteläinen telttasauna valmistui juuri sopivasti kesän alla

Mitä saadaan, kun lyödään yhteen kaksi intohimoista saunojaa, joista molemmat ovat yrittäjiä? No luonnollisesti uusi yritys, jonka idean ytimen muodostaa löylyttely. Orivesiläinen yrittäjäduo Keijo Tikkasen ja Kari Pekosen päätuote on täysin alusta saakka suunniteltu ja valmistettu telttasauna. Sellainen syntyi, koska miesten mukaan aiemmin tarjolla olleista telttasaunamalleista kaikista tuntui löytyvän jotakin petrattavaa.

Teltta paljastaa osoitteen oikeaksi. Se kun ei muuten oikein toukokuiseen juuri kesään heräilevään maisemaan muuten istuisi. Nyt ei nimittäin olla metsässä, puistossa tai edes pihassa, vaan Oriveden asemanseudulla sijaitsevan vanhan tehdaskiinteistön kivisoraisella pihapinnalla. Muuten se voisi mennä läpi ihan normaaliteltasta, mutta hormi paljastaa sen saunaksi. Sijaintipaikka tunnettiin aiemmin nimellä Ensin tehdas, ja siellä toimi Orivedelle hyvin tyypilliseen tapaan kenkätehdas. Sittemmin siitä on löytänyt tilat useampikin yritys. Ja onpa toisessa päässä asuintilaakin.

Pasin Tehdas tämä on sen nykyisen omistajan Koivulan Pasin mukaan, Keijo Tikkanen kertoo tullessaan minua vastaan ovelle.

Hänelle maisemat ovat tuttuja. Yrittäjä on pyörittänyt omaa verhoomoaan samassa osoitteessa jo viimeiset kahdeksan ja puoli vuotta, eikä työmatkakaan ole pitkä. Keijon omakotitalolle ei matkaa tule juuri sataa metriä enempää. Me jätämme saunan toistaiseksi pihaan ja lampsimme ensin sisään verhoomon tiloihin. Yhtiökumppani Kari Pekonen on jo paikalla.

Yrittäjäjärjestön yhdistämät

Yksi yrittäjäjärjestön olemassaolon kulmakivistä on verkostoituminen, josta tämä tarina on sanakirjaesimerkki. Toisiinsa Pekonen ja Tikkanen ovat tutustuneet juuri Oriveden Yrittäjien järjestötoiminnassa, jossa he kumpikin ovat olleet aktiivisesti mukana jo useamman vuoden.

– Kyllä se joku kokous taisi olla, mutta siitä on jo aikaa useampi vuosi, nykyään Oriveden Yrittäjien hallituksessa vaikuttava duo vakuuttaa.

Pekonen on paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, Tikkanen hallituksen sihteeri. Jos naamat näyttävät tutuilta, saatat hyvin olla nähnyt heidät tämän aviisin sivuilla aikaisemminkin. Viime huhtikuussa Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kirjoitti Oriveden Yrittäjien korona-aikaan tekemästä YouTubessa julkaistusta Korona-Studiosta, jota juonsi juuri samainen duo. Kollegoita eli yrittäjiä miehet olivat kumpikin jo tuolloin, mutta yhtiökumppaneita heistä tuli vasta tämän vuoden puolella.

Tekijämiehiä

Mistään kovin pitkästä kypsyttelystä telttasaunan suhteen ei voida puhua. Ideasta valmiiseen tuotteeseen ei mennyt aikaa kuin kuukausia. Aivan alkuun ideointi alkoi läpänheittona, mutta siirtyi koko ajan vähän vakavampiin aatoksiin.

– Siitä kai se lähti, että minä olen tehnyt noita veneen kuomuja, eikä tämä teltan rakentaminen siitä kauheasti poikkea, Keijo Tikkanen aloittaa. Lisäpontta miesten aivoitukset saivat kun he tarkastivat netistä olemassa olevan tarjonnan.

– Havaitsimme tarjonnan olevan aika onnetonta. Tai siis vähintäänkin sellaista, että sitä maailman parasta telttasaunaa ei selvästi ollut rakennettu – vielä, Kari Pekonen painottaa virne kasvoillaan.

Moni asia meni uusiksi

Entä mitä niistä aiempien telttasaunojen ”valuvikoja” on lähdetty petraamaan? Se olisi ollut muistiinpanovihossani seuraava kysymys, mutta enpä sitä oikein ehdi vielä udelle, kun Kari Pekonen aloittaa vastauksensa.

– Sekä tuotteen toimivuudessa että ulkoasussa riitti kehittämisenvaraa, hän aloittaa ja kertoo kaksikon varsin nopeasti päätyneen siihen, että kaarimallinen katto antaa tilaa ja ikkunat valoa saunatilaan. Mikään tirkistelijöiden unelma telttasauna ei silti ole.

– Ikkunat sijaitsevat sen verran ylhäällä, että yksityisyys on turvattu, Tikkanen huomauttaa. Suunnittelussa on alusta saakka kiinnitetty huomiota kokoamisen helppouteen.

– Aikalailla vartissa tämän kasaa, kun sitä on kerran tai pari tehnyt. Eikä siihen ensikertalaisellakaan juuri puolta tuntia pidempään mene, Kari Pekonen vakuuttaa ja lisää että lämmitykseen ei mene sitten enää tätäkään.

– Parikymmentä minuuttia, ja tällaisena lämpimänä päivänä ei mene sitäkään.

Potentiaalisia asiakkaita piisaa

Yrittäjät näkevät potentiaalisina ostajina aivan tavallisten pulliaisten lisäksi esimerkiksi leirintäalueet, paljuyrittäjät sekä tapahtumanjärjestäjät. Sauna ja saunominen kun on lähtökohtaisesti asia, jota leijonanosa suomalaisista pitää tärkeänä. Ja harvassapa ovat ne tilaisuudet ja paikat, joissa ehta suomalainen EI saunaan haluaisi mennä. Telttasauna tarjoaa ratkaisun moneen tällaiseen tilanteeseen.

– Esimerkiksi veneilijät ja karavaanarit saavat tästä hyvin kompaktiin tilaan menevän saunan, Pekonen vinkkaa.

Tilapäisen telttasaunan etuna on sekin, että sen pystyttämistä eivät tiukat rakennusmääräykset estä. Sen kun voi tuupata maastossa halutessaan vaikka aivan kiinni järven tai meren rantaan. Ja jos tuote Suomessa lähtee liikkeelle hyvin, mitenkään mahdottomana yrittäjät eivät pidä myöskään vientimarkkinoita. Se on aika saletti, että kovin monessa maassa kilpailevia toimijoita tuskin löytyy.

Nopeimmille sauna jo juhannukseksi

Saunatelttojen valmistus tapahtuu Tikkasen verhoomon puitteissa. Jatkossa tarkoitus on toki valmistaa telttoja myös varastoon, mutta vielä nyt alkuvaiheessa niitä tehdään tilauksesta. Toisaalta sen miehet lupaavat, että tämän lehden ilmestyessä vielä ainakin ensimmäiset soittajat saavat omat telttasaunansa jo juhannukseksi. Tilausvalmistuksen ansiosta asiakas voi määritellä esimerkiksi saunansa ikkunoinnin juuri haluamakseen.

Valmistukseen osallistuvat yrittäjistä molemmat, joskin se tekstiilipuolen todellinen ammattimies tästä kaksikosta on Keijo. Hän on pyörittänyt verhoomoyritystä jo yhdeksän vuotta ja palkkatyövuodet mukaan lukien jo likipitäen neljännesvuosisadan. Käytetty kangaskin oli hänelle tuttua jo entuudestaan, sillä samasta materiaalista hän on aiemmin valmistanut venekuomuja.

Toimettomaksi ei ole tosin jäänyt Pekonenkaan. Hänen toimenkuvaansa ovat kuuluneet esimerkiksi kankaiden leikkaukset, ja mies on tarttunut myös hitsipilliin, kun saunan kantaville osille eli runkoputkille haettiin suunnitteluvaiheessa oikeaa muotoa.

– Lisäksi Kari on tässä yrityksessä se meidän myyntitykkimme, Keijo kehaisee.

TÄSTÄ KUVAKULMASTA teltta näyttää varsin kompaktilta, mutta hyvin sinne mahtuu kuusi ihmistä kerralla.

Pystytykseen ei mene puolta tuntia kauempaa

Sitä yrittäjät tosin korostavat, että tuotekehitystyö ei heidän teltassaan suinkaan ole ohi. Päinvastoin ideana on parantaa sekä tuotetta että sen valmistustapaa jatkuvalla syötöllä.

– Myyntikuntoon tuote on ilman muuta saatu, mutta tietysti näin alkuvaiheessa myös meillä on vielä paljon opittavaa, Kari Pekonen myöntää. Yrityksen tämänhetkinen sauna soveltuu kuuden hengen yhtäaikaiseen löylyttelyyn, mutta jo nyt työn alla on myös kevyempi, puolet pienempi sauna.

– 2–3 ihmisen sauna, joka olisi vielä tätäkin helpommin liikuteltavissa, Keijo visioi.

Lähituote

Lähiruoasta nyt on puhuttu jo maailman sivu, mutta Orivedellä on nyt siis tarjolla jopa lähisaunoja. Yrittäjät huomauttavat, että tykötarpeet tähän hikihuoneeseen on löydetty lähimaisemista.

– Kangastoimittajamme on paikallinen Muotineule, lauteet puolestaan valmistetaan vilppulalaisessa AA-Pajassa ja kiuastoimittajamme on Kangasalla, miehet listaavat. Saunojen lisäksi tarkoitus on saada myydyksi myös oheistuotteita aina löylykauhaa myöten.

– Lisäksi meillä on suunnitteilla sermi, jolla saa rakennettua sitten erikseen pukeutumistilat. Eikä 4Seasonsin tuotekirjo pelkkiin saunoihin rajoitu – ainakaan tulevaisuudessa.

– Ainakin telttakatokset sekä kankaasta tehdyt laavut ovat tulossa, Kari esittelee.

Nyt on tarkoitus rummuttaa

Yrittäjät tunnustavat, että myyntivalmiiksi huhti–toukokuun taitteessa saatua tuotetta on tarkoitus seuraavaksi markkinoida oikein urakalla. Erityisen paljon markkinointitoimenpiteitä on kohdistettu sosiaaliseen mediaan. Tätä juttua tehtäessä yrityksellä oli jo sekä Facebook– että Instagram-tili. Verkosta tuotteen löytää hakusanalla 4Seasons Telttasauna Oy. Tuoreelle tuotteelle kaikenlainen näkyvyys on aivan A ja O. Pekonen myöntää myös, että telttasauna lukeutuu tuotteisiin, joista parhaan käsityksen saa juuri kokeilemalla.

– Tämän kesän osalta moni tapahtuma on vielä vähän auki, mutta oleellista olisi tietysti saada ihmiset kokeilemaan. Muutamaan tapahtumaan teltta on jo tilattu, Pekonen kertoo. Yrittäjät myöntävät, että tuoreen yrityksen vuositavoitteita on aika vaikea täsmällisesti asetella. Nyt kuun tuote on valmis, miehet kuitenkin toteavat, että myyntiä olisi tarkoitus saada aikaan joka ikinen kuukausi.

– Kyllä meillä täksi kesäksi kymmeniä saunoja pitäisi saada myydyksi, Kari Pekonen kertoo. Telttasaunan hinnaksi yrittäjät ovat määritelleet 890 euroa, ja kun mukaan lasketaan kiuas ja lauteet, kokonaispaketti kustantaa noin 1600 euroa.

 

Teksti ja kuvat: Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.6.2021